Сестрата на Теди Бургазлиева почина

8
Добави коментар
stoian_ti
stoian_ti

Най-лошото, което прогнозираха лекарите пред „24 часа“ за съдбата на Яна Бургазлиева, се случи в събота в 17,55 ч.

24-годишната родилка, сестра на Мис България 2002 Теди Бургазлиева, почина, след като почти всичките й органи отказаха да работят. Синдромът на ХЕЛЛП се оказа за пореден път непознат и непреодолим за медиците.

За цялата си кариера от 47 г. съм имал само 3 такива случая, каза шефът на АГ болницата във Варна проф. д-р Иван Козовски.

Бившият депутат от НДСВ уточни, че синдромът се проявява само при бременни жени, като едната от родилките е оживяла, защото го е получила след раждането.

Проф. Козовски каза, че хирургът д-р Пламен Маджаров, който оперира Яна, е поел голям риск и се е справил перфектно с отстраняването на бебето. То също е било увредено от синдрома и е нямало шанс за живот. Според Козовски в болница „Св. Марина“ са положили всички усилия и са използвали най-модерна техника, но е било невъзможно да се преборят с неизследвания докрай синдром.

Близките на Яна благодариха на всички кръводарители и на хората, които се отзоваха на призива за помощ.

Днес и утре още десетки хора бяха готови да дарят кръв.

„Голяма трагедия. Случи се най-лошото. А беше толкова добро дете, упорито. Не отиваше на изпит, без да е подготвена за шестица.“

Това каза за Яна приятелката на майка й Валентина Георгиева.

24-годишната поморийка ще бъде погребана днес в родния си град. Малко след 14 ч вчера тялото й бе докарано с автомобил на траурна агенция от Варна.

От петък неотлъчно до нея в болницата е била сестра й Теди, която долетяла от Америка веднага щом научила лошите вести.

Последните дни на сестра й минават на командно дишане.

„Никой не подозираше, че ще стане тази трагедия. Миланка дойде по-миналия петък и каза, че има усложнения с бременността на Яна и ще излезе в отпуск. Притесняваше се единствено, че някой трябва да я замести в часовете по математика“, казва Гильов, директор в гимназията по туризъм в Поморие. Той и негови колеги поемат организацията по набирането на кръводарители. В сряда с коли от Поморие до Варна са извозени 30 души, предимно ученици от 12-и клас.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти