Тайното оръжие на Кристияно Роналдо

3
Добави коментар
vitaminasport
vitaminasport

Кристияно Роналдо има своето тайно оръжие –протектор на устната кухина. Толкова странна, колкото истинска е тази история. Въпреки, че повече подобрява физическо му състояние, отколкото да защитава неговите зъби, този протектор си спечели международна слава. За първи път португалецът ни остави да го видим в градското дерби на Реал Мадрид с Атлетико през март 2010 година. Оттогава насам са произведени хиляди подобни на този апарат. Защо е толкова полезен обаче?

Научното обяснение се крие в това, че поддържа баланса на  горната и долната челюсти  и  държи перфектна линия между черепа, мозъка и торакса на спортуващия. „Контракцията на мускулите на ниво, поддържащите устната кухина – тези които я отварят и затварят, стимулира увеличаването на количеството сила в крайните части на тялото. Има връзка с един от т.нар. невро-мускулни рефлекси, който дава голяма потенция на мускулите.” – обяснява основният вносител на този протектор за Испания стоматологът Сантяго Коста.

Протекторът започва да се комерсиализира едва преди година и половина. Производството стартира в Япония, където вече са направени множество изследвания, доказващи неговите полезни действия. Знае се, че корените му се крият в Средните векове, когато японците слагат в устата си парцали, когато отиват на лов или на битка. Но едва преди две години започват изследвания върху полезните страни на този тип превантивна мярка от Университета в Токио. Най-много протектори се продават в САЩ, Италия и Великобритания. ФК Милан го използва от няколко месеца. Малко закъснява неговата употреба във футбола, докато в голфа например се използва от Тайгър Уудс въпреки, че е трудно да се забележи върху зъбите му, тъй като си слага безцветен протектор. Може да се забележи само ако самият спортист има желание да го извади извън устата си, както се случи с Кристияно.

Въпреки, че се познава като протектор на устната кухина, не винаги изпълнява тази функция. Например при играчите по баскетбол, хокей, ръгби или американски футбол основната му цел е да предпазва зъбите. Но в случая на Роналдо не е така. В голямата си част, спортистите го слагат на горната челюст, докато португалецът го носи на долната. Върху горната челюст си го поставя друг играч на Реал М – Марсело. Бразилецът обаче се опитва да предпази устните си от прещипване заради апаратчето за изправяне на зъбите, което носи от известно време.

Отстрани изглежда, че протекторът не прави нищо особено с тялото. Но статистиката сочи, че в дните в които се използва, спортистите се чустват по-добре и постигат по-добри резултати. Именно заради това пилотите Дани Педроса и Хорхе Лоренцо са силно заинтересувани да го пробват. Протекторът провокира кислородът да стига по-лесно и в по-голямо количество до белите дробове защото държи устната кухина в правилна захапка. С повече кислород в дробовете е много по-лесно да се изправиш срещу поредното предизвикателство на терена, пистата или игрището. Един от пионерите в разпространението на протектора Ейнал Маккар, уверява че когато Майкъл Джордън вадеше езика си навън по време на мач, всъщност не беше просто жест, а опит да постави правилно двете си челюсти една върху друга. Също като функцията, която има този нов и модерен апарат.

Едно е ясно, няма по-добра реклама за този протектор на устната кухина от устата на Кристияно Роналдо. От март насам това апаратче се превърна в „галактическо”.