Откриха тракийско светилище на връх Перелик - Културен, религиозен и исторически туризъм - TouristMedia.infoОткриха тракийско...

Откриха тракийско светилище на връх Перелик - Културен, религиозен и исторически туризъм - TouristMedia.infoОткриха тракийско...

Голямо тракийско светилище бе открито в района на връх Перелик в Родопите, съобщи Агенция Фокус. Археологът Никола Дамянов се натъкнал на обожествени камъни, каменни кръгови съоръжения, скални всичания и обредни ями.

Дамянов смята, че е възможно на върха, който е най-високото място в Родопите, да е имало обсерватория. Според него е трудно да се датират с точност находките, но вероятно те са от късния бронз. Археологът смята, че за да се установят подробности, са необходими допълнителни проучвания от специалисти в различни области.

До момента на връх Перелик не са правени разкопки, тъй като тук е имало строго онранявана военна зона. На Перелик предстои строежа на спортно-туристически център. Дамянов смята, че инвеститорите също имат интерес от по-задълбочените проучвания в района и че те няма да попречат на плановете за строеж.

Археологът се е натъкнал на тракийски светилища и край Златоград и Бенковски.


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност