Магията на зимните цветя

82
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Запазено под (Интериор, Растения/ Видове стайни растения) by Admin on 04-11-2010

Всички ние свързване свежите цветя с пролетта и лятото и това е обяснимо – тогава всичко около нас е пъстро и шарено. Замисляли ли сте се обаче, че дори и през зимата можете да се радвате на уханни и красиви цветя? Студеното време не е повод да занемарите градината си и да се лишите от любимото си занимание. В тази статия ще научите повече за цъфтящите през зимата цветя, с чиято помощ Вашата градина ще изглежда изискано и величествено дори в студените месеци.

Бяла хризантема

Хризантемата е част от семейство Астрови, в което влизат още маргаритките и слънчогледите. Бялата хризантема е специален сорт, който цъфти през зимата. Тя издържа на суровите зимни условия, а освен това създава приказно настроение с чисто белия си цвят. Освен атрактивна, бялата хризантема е известна и със своите лечебни свойства – тя облекчава главоболието и успокоява зачервеното гърло. Поднесена като подарък, бялата хризантема символизира чистата и искрена любов. Изненадайте любимите си хора по празниците с този оригинален подарък.

Хинодокса

Произлиза от гръцкото Chio, което значи сняг и doxa, което означава слава. Цветовете й са звездовидни, сини на цвят, в комбинация с бял оттенък в средата. Често се среща и изцяло бяла хинодокса. За да се развива добре, хинодоксата се нуждае от камениста и суха почва, което е и основната причина тя да цъфти през зимата – тогава почвата се изсушава поради студа. Ако отглеждате това цвете, нашият съвет е да не използвате тор с голямо количество азот в него. Засадете хинодоксата в началото на есента и я оставете на полусенчесто място. Месец по-късно, тя ще огрее дома Ви в бяла светлина.

Кукуряк

Белият кукуряк е познат още и като коледна роза. Цъфти през зимата и е нискорастящо растение – повечето видове са безстъблени. Добре е да поставите кукуряка на полусенчесто място, например в стаите със северно изложение, където ще получава и минимално количество слънчеви лъчи. Почвата винаги трябва да е влажна, особено на повърхността си. Листата на кукуряка са тъмни и изпъкват на фона на правилно подредените бели венчелистчета. С времето цветовете могат да се променят и да добият кремави нюанси.

   

Прочети