Столична община кандидатства с проект за 2,1 млн. лв. по ОПРР – Stroi Media

4
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Столична община кандидатства с проект за 2,1 млн. лв. по ОПРР

05 ноември 2010, 13:57

Предложенията са за корекция на река Суходолска и ремонтни дейности на микроязовир „Суходол-2”.

Столична община (СО) подаде проектно предложение  по ОП „Регионално развитие“ за корекция на река Суходолска и ремонтни дейности на язовир „Суходол 2”, квартал „Суходол”, район „Овча купел”, съобщават от „Московска“ 33.

Проектът е по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и цели  да се повиши качеството на живот и защитеността на населението от неблагоприятни екологични условия, както и повишаване привлекателността на градската среда и създаване на условия за устойчиво развитие. Общата стойност на проекта е 2 105 214,60 лв.,от които 1 999 953,87 лв. са безвъзмездна финансова помощ. Останалите 105 260,73 лв. са собствено финансиране от Столична община.

Проектното предложение на СО е интегрирано и включва два самостоятелни обекта – корекция на река Суходолска в участъка от ул. „Брегалница” до ул. „Траян Танев” и ремонтни дейности на микроязовир „Суходол-2”.      Целта на корекцията е да се осигури безпроблемно провеждане на оразмерителните водни количества на р. „Суходолска” през кв. „Суходол” и подобряване на екологичното равновесие в района. Участъкът е с дължина 316 м.

Строително монтажните работи включват: изграждане на праг и барбакани; дренаж по оста на дъното на корекцията; изграждане на две постоянни рампи; изграждане на подпорни стени. Съществуващият дървен пешеходен мост ще бъде премахнат и на същото място е предвидена за изграждане нова пешеходна стоманена пасарелка. Съществуващият водопровод, окачен на дървения мост над р. „Суходолска” ще бъде изместен.

Ремонтни дейности на микроязовир „Суходол-2” включват изграждане на Контролно – измервателно съоръжение /КИС/ и ремонт на язовирната стена и хидротехническите съоръжения към нея.  Предвиждат и допълнителни системи за наблюдение – водочетни рейки, измервания на наносите, измерване на филтрацията и др.

Ако проектът бъде одобрен, срокът за изпълнение на дейностите ще бъде 24 месеца.

назад

предишна новина

следваща новина