Скритите послания на нарциса

75
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Наименованието на цветето нарцис произлиза от гръцката дума Narkissos, която означава “сън”, “скованост”. Според гръцката митология, младеж с името Нарцис бил толкова очарован от отражението си в реката, че се навел, за да се наслади на красотата си отблизо, вследствие на което паднал и се удавил. Историята разказва, че първият нарцис поникнал там, където момчето намерило смъртта си.

Значение

Според едно тълкувание, нарцисът символизира новото начало и прераждането. Това цвете е предвестник на пролетта, защото то е първото растение, което разцъфтява след студените зимни месеци. В Англия нарцисът се свързва с Великите пости и е известен под името Lent Lily /Lent в превод от английски означава Велики пости/.

Символизъм

Появата на първия нарцис за годината означава, че зимата окончателно си е отишла. Нарцисът още е символ на бъдещ просперитет. Според китайците, ако нарцисът разцъфне по време на новогодишните празници, в дома ще има изобилие от щастие и късмет през годината, и затова се опитват по всякакъв начин да предизвикат това явление. В Уелс пък вярват, че който види първия цъфнал нарцис през пролетта, ще бъде преуспял и богат през следващите 12 месеца.

Нарцисът като подарък

Нарцис се подарява на десетата годишнина от сватбата, а скритото послание, което носи такъв подарък, е съживяването на връзката. Според преданието това гарантира щастлив семеен живот в следващите години. Ако сте решили да подарите някому това цвете, никога не се спирайте само на 1 нарцис – носи лош късмет. Букет от няколко нарциса вещае успех.

Нарцис върху тялото

Нарцисът е един от най-предпочитаните символи при избора на татуировка – хората, които избират именно това цвете, за да украсят тялото си, са самоуверени и самоуважаващи се.

Други значения

Поднесен като подарък на жена от мъж, нарцисът говори за кавалерство и признание за силна и единствена любов. Може да означава още педантичност и егоизъм. Скрито послание може да бъде „остани винаги толкова красива както сега”.

Отличителни белези

Нарцисът се характеризира със снежнобели или жълти венчелистчета. Тези цветя растат или сами, или по групи. Отличителен знак при луковиците са изправените продълговати листа.