В Родопите е открито скално светилище, по-старо от Перперикон

3
Добави коментар
Albinion
Albinion

Белинташ

Откритото от археолози скално светилище Белинташ, закътано в дебрите на Рила, се смята за най-древното тракийско светилище, на което досега изследователите са се натъквали в Европа.

Според първоначалните предвиждания Белинташ датира от V век преди Новата ера, което го прави по-древно дори и от Перперикон. То се намира на връх Белинташ, разположен в близост до асеновградското село Врата. В него траките са извършвали магически ритуали, като се смята, че там са се правели и жертвопринушения, целящи да умилостивят боговете.

Скалният феномен, който тепърва ще бъде подложен на по-обстоен преглед и изучаване, е определен като племенно светилище на бесите, чиято мощ те са посветили на тракийското божествто Сабазий, пише actualno.com, позовавайки се на в. „Монитор”.

Пътеката, водеща към светилището

От началото на месец октомври екип от Националния исторически музей, воден от д-р Борислав Бориславов, е възобновил работата си в района на скалното светилище, като основната задача пред археолозите е да установят какъв точно е бил периодът му на функциониране. Разкопките до момента са били дело на археолога Иван Христов, който през 2003 г., след провеждането на сондажи и проучвания, е установил, че скалната обител принадлежи на кеменно-медната епоха, разпростираща се близо 5000 години преди Христа.

Според д-р Бориславов подходът към платото, в което се намира феноменът, е един и той се простира по източната страна на хълма. Скалата на самото плато, категорични са археолозите, е „нарязана” от човешка ръка, за да бъде превърната в основа за светилището.

„Това, което очакваме да открием, са остатъци от жетвопринушени“, пояснява Бориславов, като допълва, че следите от това, че древните траки са си служили с огъня, са навсякъде.