21 години от свалянето на Тодор Живков

5
Добави коментар
lavender
lavender

С насрочването на избори за Велико народно събрание се положи началото на промените в партийната и държавната система в България, а малко преди това се възстановява свободната преса.

На тази дата преди 21 години след вътрешнопартиен преврат беше свален от власт генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков. В продължение на 33 години Живков управляваше страната като генерален секретар на Българската комунистическа партия.

На 10 ноември 1989 година пленум на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията. Живков е освободен и от поста председател на Държавния съвет. На негово място е избран Петър Младенов. Самият Тодор Живков бе видимо изненадан и не можеше да повярва, че това се случва. Неговото сваляне бе организирано от Андрей Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров и Петър Младенов. Тодор Живков бе изключен и от БКП. Същия ден бе отменен и чл. 271 от НК, забраняващ всякаква критика против режима.

Година по-късно Живков бе поставен под домашен арест, а през септември 1992 г. за злоупотреба с властта и икономическия крах на страната бе осъден на 7 години затвор, който бе заменен с домашен арест. Присъдата му бе отменена от Върховния съд през февруари 1996 г. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г.

Само седмица след решението на Политбюро на площад „Александър Невски“ в София се проведе първият митинг на опозицията. Ден преди това БКП пък организира митинг в подкрепа на промените и „преустройството“. След няколко седмици на ежедневни митинги, шествия и демонстрации се стига до създаването на СДС, до свикването на кръглата маса, до отмяната на член първи от действащата тогава Конституция, който регламентира ръководната роля на БКП, до преименуването на комунистическата партия в БСП.

С насрочването на избори за Велико народно събрание се положи началото на промените в партийната и държавната система в България, а малко преди това се възстановява свободната преса.

Така започна преходът в България от тоталитаризъм към демокрация, твърдят политолози и социолози. Дали това наистина е така, ще покаже историята.

Източник: Е-79.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели