10 лесни за отглеждане орхидеи

47
Добави коментар
lucynda
lucynda

11.11.2010 г.

Тези нови разновидности на орхидеите предлагат удивителни цветове, повече съцветия и имат разнообразни характеристики, на които можете да се наслаждавате.  

Фаленопсис

Орхидеите Фаленопсис са едни от най-евтините видове, които цъфтят най-дълго. След като разцъфнат, те продължават да изглеждат страхотно и четири месеца след това. Цветчетата им се срещат в различни нюанси: бяло, розово, червено, зелено, жълто, оранжево и лилаво.

Как да ги отглеждаме: Орхидеите Фаленопсис трябва да са засадени на ниско и светло място, и да се поливат веднъж седмично. За да имат по-големи цветове, е необходимо да ги подхранвате с торове за орхидеи. Растенията виреят най-добре при температура от 10 до 24 градуса.

Забележка: По-ниските температури могат да подпомогнат по-бързия им цъфтеж.  

Дендробиум

Цъфтежът  на този вид орхидея наподобява на цветчета в букет и има дълги съцветия (те изглеждат добре дори и след месеци). Цветовете им варират в различни нюанси – от бели до лилави, розови, дори и зелени.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена температура и много светлина. Поливат се веднъж седмично и се наторяват с тор за орхидеи. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 21 градуса.

Забележка: Дендробиумите се срещат в стотици разновидности. Най-често срещаните от тях запазват зеленината си през цялата година и цветовете се появяват върху новите стъбла.  

Онцидиум

Този вид орхидеи се нарича още „танцуваща дама“. Цветчетата му  са малки и разноцветни, и са около 50 и повече на едно съцветие. Обагрени са в нюансите на жълто, лилаво, червено, розово  и бяло, с пищни и контрастни  очертания.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена температура и много светлина. Поливат се веднъж седмично и се торят с тор за орхидеи през пролетта и лятото. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 24 градуса.

Забележка: Орхидеите Онцидиум са също така много ароматни.  

Цимбидиум

Този вид орхидеи са дългогодишни растения и са устойчиви през зимата и ранната пролет. Лесно се поддържат и затова са предпочитани стайни цветя.

Как да ги отглеждаме: Цибидиумът вирее най-добре на светли места. Възможно е дори да го изнесете отвън на сенчесто място през лятото. Полива се веднъж седмично и трябва да се внимава да не се пресуши. Наторява се с тор за орхидеи през пролетта и лятото. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 21 градуса.

Забележка: Този вид орхидеи са устойчиви и при ниски температури – под 10 градуса, за около седмица, и може би заради това те цъфтят през зимата.  

Орхидея Пантофка

Това е може би най-специалната орхидея. Тропическата орхидея Пантофка има големи цветове, състоящи се от ‘кухи’ торбички, прикрепени към чашчелистчето и две листенца. И още нещо: често тези орхидеи имат пъстри листенца, така че изглеждат чудесно, дори и да не цъфтят.

Как да ги отглеждаме: Орхидеите пантофки растат при ниски и умерени температури и на светли места. Поливат се веднъж седмично и се наторяват веднъж месечно, през пролетта и лятото. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 21 градуса.

Забележка: Някои от цветчетата растат по много на стъблото, така че ще ви дадат по-голям изглед за по-дълъг период от време.  

Катлея

Може би ще помислите, че това е букет от орхидеи, но всъщност това е прекрасно стайно растение. Цветчетата са ароматни и варират в различни нюанси: червено, розово, бяло, жълто и оранжево.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена температура и много светлина. Поливат се веднъж или два пъти седмично и се торят с тор за орхидеи през пролетта и лятото, за да имат по-големи цветове. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 21 градуса.

Забележка: Орхидеята цъфти два пъти годишно и цветчетата се задържат за около седмица. Трябва да сте сигурни, че растението е на достатъчно слънчево място, иначе ще увехне бързо.  

Скъпоценни орхидеи

Тази красота често не разцъфтява. Вместо това има прекрасни лилави листа, които привличат внимание. Малките й цветчета разцъфтяват през лятото или през есента и изпъкват контрастно на фона на листата й.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена и слаба светлина. Поливат се веднъж или два пъти седмично и се торят с тор за орхидеи веднъж месечно. Най-подходящата температура за тях е между 13 и 27 градуса.

Забележка: Скъпоценната орхидея се нуждае от влага, за да предпази страхотните си листа от покафеняване и изсъхване по краищата.  

Орхидея Раковина

Това е друг вид лесно отглеждаща се орхидея. Орхидеята Раковина има лилави цветчета с формата на мида и зелени чашчелистчета, които малко наподобяват на пипала. Цветчетата се задържат дълго време и са многобройни.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места със слаба светлина. Поливат се веднъж или два пъти седмично, и се торят веднъж месечно. Най-подходящата температура за тях е между 16 и 27 градуса.  

Орхидея Монахиня

Този вид орхидея е също лесен за отглеждане. През зимата цветчетата й са на снопчета от лилави, кафяви и бели листенца, прикрепени към стъбло, което е високо 90 сантиметра, и листа, които са с наситен зелен цвят.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена светлина. Поливат се веднъж  седмично и се торят с тор за орхидеи веднъж месечно, за да имат повече цветове. Най-подходящата температура за тях е между 16 и 27 градуса.

Забележка: Трябва да се следи орхидеята да не пресъхне, иначе листата й ще покафенеят.  

Одонтоглосум

Одонтоглосумът прилича на Онцидиума. Тази група орхидеи има снопчета от големи, пъстро обагрени цветчета, които издържат със седмици. Цветовете им варират в различни нюанси на  розово, червено, оранжево, жълто и бяло – често с петна от други цветове.

Как да ги отглеждаме: Този вид орхидеи обичат места с умерена светлина. Поливат се веднъж  седмично и се торят с тор за орхидеи веднъж месечно, за да имат повече цветове. Най-подходящата температура за тях е между 10 и 21 градуса.

Забележка: Този вид орхидеи са лесни за отглеждане.