Новите чудеса на света

3
Добави коментар
kalojan
kalojan

Всички знаем Седемте чудеса на света, но чували ли сте за…

Всяко лято, Юнеско включва нови културни и природни забележителности в своя Списък на световното наследство. Обектите се избират заради тяхната изключителна и универсална ценност. Задачата е да „се оценят и защитят най-значимите културни и природни обекти в света”, като привлекат вниманието на човечеството. Предимството за един обект, попаднал в списъка, обаче безспорно е раздвижване на туризма, тъй като обикновено последните предложения на Юнеско се превръщат в нова цел за пътешествениците. 

Тазгодишните попълнения – някои неизвестни, други вече доста популярни, „обикалят“ земното кълбо и предлагат цялото разнообразие от чудеса на човешките постижения и природни красоти. Запознайте се с първите 10 от тях:

„Рок Айлънд“, южният архипелаг на Палау

445-те необитаеми варовикови, вулканични острови, някои, от които във формата на гъби, заемат площ от 247 000 дка. Това е най-голямата колекция „морските езера“, разделени от океана, в света. Тази част на Палау е едно райско кътче в южната част на Тихия океан.

 

Паркът „Ленските стълбове”, Русия

 

На десетки километри по брега на река Лена се точат високите и остри планински върхове, наречени „Ленските стълбове“. Стометровите скали са се формирали от варовик през камбрийския период. На територията на парка са открити останки от мамути, бизони, космати носорози и ленския кон. Територията на резервата „Ленските стълбове” заема повече от един милион хектара. Тук могат да се срещнат повече от 400 вида растения и десетки видове животни и птици, много от които са внесени в Червената книга.

Системата „Субак“ в Бали, Индонезия

 

Тази година, Бали печели точки от Юнеско не с плажовете си, а със земеделските си региони във вътрешността на острова. На вниманието попадат по-специално петте оризови тераси и свързаната към тях комплексна напоителна система от „субак“ или канали. Съоръженията датират от IX век, през това време са били включени в  Кралския храм на водите на Пура Таман. Системата „субак“ има философска концепция, хармонизирана с принципите на духовното и природното. Местните хора са убедени, че това е и основната причина, поради която балийските производители на ориз са сред най-успешните в Индонезия.

Маркграфската опера в Байройт, Германия

Сградата е построена в периода 1746-1750 г. по проект на италианския архитект Джузепе Гали Бибиена и съпругата му Вилхелмина, любимата сестра на пруския крал Фридрих Велики. През 2013 г. Сградата ще приюти събитията по честването на 200-тата годишнина от рождението на немския композитор Ричард Вагнер.

Пейзажът на „Гранд Пре“, Канада

Археологическите останки в този идиличен район разказват за работливите земеделски стопани живели тук. Блатото „Пре“ в провицията Нова Скотия е един от най-екстремните приливни региони в света. За да предпазят земите си от наводнения земеделците са разчитали на система от диги и дървени конструкции с шлюзове и много трудоемък труд. Защитената площ е повече от 3200 акра.

Рио де Жанейро, местността между планината и морето, Бразилия

Най-популярното място в селекцията на Юнеско за 2012 г. Прочутата статуя на Христос Спасителя на хълма Корковаду, разперила ръце над Рио де Жанейро е открита на 12 октомври 1931 г. Бързо склуптурата се превръща във визитна картичка на града. От Юнеско тази година насочват вниманието по-скоро към парка Тиджука (на снимката)-  най-голямата „градска тропическа гора“ и плажовете на Рио, които не биват да пропускани от нито един гост на страната.

Тринационалната Санга

Тези недокоснати диви земи на тропическа Африка включват национални паркове на три различни страни – Камерун, Централноафриканската република и Конго. Водите тук изобилстват от свирепите риби-тигър и крокодилите на Нил; по горите бродят слонове, горили и шимпанзета и много застрашени африкански видове.

Шанду, Китай

Шанду (или Ксанаду) е северно място от китайската Велика стена, описано за първи път от италианския изследовател Марко Поло. Като „горната столица“ на империята на Кубилай хан, Шанду е проектиран така, че да комбинира духа на монголския номадски, воин с изтънчеността на китайската фамилия Хан. Естествено всичко това планирано с помощта на фън шуй принципите. Ролята на града като религиозен център помага за разпространяването на тибетския будизъм и може да се похвали с изключително рядката за времето си система за отводняване на дъждовна вода. Днес, останки от храмове, дворци и гробници са разположени на близо 62 000 дка.

Другият Бахрейн

Като стане въпрос за Перскийския залив днес всички си представят небостъргачи и добре климатизирани молове. Преди много години, обаче това е било място, източник на здраве. По морския бряг до града-остров Ал Мухарак посетителите ще намерят традиционни магазини, джамия и изключително интересните бивши резиденции на търговци на перли.

Езерата на Онианга, Чад

Солените и сладководни езера са разпръснати по такъв начин в тази част на пустинята Сахара, че да спрат дъха на всеки дошъл да се запознае с тях. Едната част от системата, наричана Онианга Кебир, е известна със  сравнително голямото солено езеро Йоан , а другата Онианга Серир – с 14-те пълни сладководни езера, сгушени на фона на пясъчните дюни.

 Статията по изключение не е наша авторска.  Economimagazine.bg