Една по-различна есенна почивка в Европа

3
Добави коментар
temi
temi

Есента е чудесен момент да се разходите из Европа. Но вместо да се доверявате на традиционните хотелски удобства, изживейте една по-различна есенна почивка като се осмелите да отседнете в някоя по-необичайна форма на ваканционна вила. Вижте къде!

Есенната почивка в Европа винаги е по-различна. Тълпите с шумни туристи са се разпръснали, цените са по-ниски, а пъстроцветната природна премяна ви подтиква да изследвате с часове непознатите кътчета на избраната дестинация. И дори любовта към пътешествията да не признава ограничения като време и разстояние, през есента имате много по-голям шанс да си резервирате необичайна вила на точно определени места в Европа. Една по различна есенна почивка в Пулия, Италия

Пулия е район в югоазападна Италия, известен още като „Апенинската Калифорния“. С излаз на Адриатическо и Йонийско море, той ви предлага богат избор от ваканционни дестинации. Но почивката ви ще придобие съсвсем различно измерение, ако се запътите директно към провинциите Бари и Бриндизи, където ви очакват градчетата Алберобело, Локоротондо, Фазано, Чистернино, Мартина Франка и Месапика. Само тук можете да видите и да отседнете в уникалните кръгли каменни жилища, наречени „Трули“. Белотата на необичайните постройки контрастира със зеленината на палмите, а тесните улички помежду им създават усещането за някаква приказна реалност.

Трулите са изцяло от варовик (без никакъв цимент или хоросан) и имат конусовиден покрив (в някои места белязан с религиозни символи), който не пропуска вода. Двупластовите стени на постройките задържат във вътрешността топлината през зимата и хладината през лятото. Трулите се състоят само от една стая и от няколко ниши в стената, които също служат като спални помещения.

Първите трули са построени в началото на XVI в., като изход от високите данъци,  наложени на местното население (когато започвало събирането на такси, трулите се демонтирали във вид на купчина камъни, за които не трябвало да се плаща). Днес в трулите се помещават луксозно обзаведени ваканционни вили, магазини, ресторанти и дори църкви, всички под официалната защита на ЮНЕСКО. Китно подредени в сърцето на Пулия, те оформят атрактивни куростни селища, които ви гарантират едно неповторимо изживяване. Една по различна есенна почивка в Санторини , Гърция

Гръцкият остров Санторини е известен с белите си сгради със сини врати и сини църковни куполи, оглеждащи се в тюркоазените води на Егейско море. Но Санторини е известен и с кокетните си вятърни мелници, преустроени във ваканционни вили и предлагащи елегантно и изискано бягство от реалността.

Всяка вятърна мелница е оформена като миниатюрен комплекс, гарантиращ усамотение и комфорт на гостите си. В зависимост от предпочитанията, ваканционната вила може да е на един или на няколко етажа, да разполага с басейн и овощна градина или с панорамна тераса, от която да се наслаждавате на залеза.

 

Интериорът е стилен, но нетрапчив,  пригоден за всички домакински нужди. Вятърните мелници, устроени като ваканционни вили са чудесен пример за максимално усвояване на малките жилищни площи и в същото време ви дават възможност да се любувате денонощно на красотата на гръцкия остров.

Една по различна есенна почивка в Лангедок, Южна Франция

Искали ли сте да прекарате няколко нощи на кораб, но се страхувате от морска болест? Е, има решение на проблема ви – отседнете в някоя закотвена баржа (плоскодънна лодка, предимно за речен транспорт и превоз на тежки товари), превърната в луксозна ваканционна „вила“.  

 

В Европа има множество баржи, превърнати в туристическа база. Типичен пример е баржата „Лодела“, която ви очаква във френския регион Лангедок-Русийон (популярна дестинация за винен туризъм).

Построена през 30-те години на XX в. за курсове в Белгия и Северна Франция, през 2005 г. баржа „Лодела“ е превърната в гостоприемна атракция за туристи. Тя разполага с 3 стаи, трапезария, кухня, 2 бани и палуба, от която вечер можете да се наслаждавате на плодородните земи в района. A ако искате да почувствате природата по-близо, можете да се пренесете в прилежащата градина.

Мястото, на което е закотвена баржа Лодела, също не е избрано случайно. Наблизо са укрепеният исторически град Каркасон (признат от ЮНЕСКО за Световно културно наследство през 1997 г.) чиято величественост дълго ще остане в съзнанието ви, както и историческите Катарски замъци. Но помнете, ако децата ви са малки или все още не могат да плуват, баржата не е подходящ избор за по-различна есенна почивка.

Една по различна есенна почивка в Лондон , Великобритания

Лондон винаги е бил атрактивна туристическа дестинация не само заради кралската атмосфера, която излъчва, но и заради множеството си забележителности и величествена архитектура. Град с традиции и консервативен дух, преминал през бурни исторически събития, Лондон винаги е знаел как да усвоява максимално ресурсите, дори във времена на криза. Ето защо, не е чудно, че в британската столица и предградията й се издигат множество водни кули.

Обикновено водната кула служи като резервоар за водни ресурси, от който под определено налягане се подава вода към дадени обекти. Но водната кула в известния лондонски квартал Гринуич има друго предназначение. Викторианската сграда от червени тухли е построена в края на XIX в., за да служи като болница.

Днес водната кула в Лондон е превърната в 8-етажна модерна сграда с историческо излъчване и луксозно обзавеждане, от чиито прозорци се разкрива живописна гледка към града и река Темза. Тя предлага на гостите си 5 стаи, 3 бани, просторна всекидневна, 2 кухни, технологични удобства, вътрешен асансьор, вътрешна градина и кетъринг услуги. Последният етаж е превърнат в обсерватория, която разкрива гледка под ъгъл 360 градуса.

Считана за архитектурен шедьовър, водната кула в Лондон често присъства на страниците на известни английски издания. А ако отседнете в нея, ще имате възможността да посетите и съседните, също толкова интригуващи, забележителности – замъкът „Severndroog“, другата водна кула на хълма, обсерваторията Гринуич и самия Гринуички меридиан.  

Още предложения за една по различна есенна почивка:

Пещерен хотел Юнак (Yunak Evleri Cave Hotel) в Кападокия, Турция Ферма в Швейцарските Алпи (вариация на Трулите в Пулия) Колиба на дърво в региона Шампан – Арден, Североизточна Франция

 

12. 11. 2010 / Цвети Тошева