Митове и легенди! Митове за НЕпушачите!

9
Добави коментар
coffeetime
coffeetime

Винаги се чувствам глупаво, когато присъствам на спорове между пушачи и непушачи. И не защото се чувствам раздвоен в позицията си, а защото често виждам, че и двете страни на спора напълно не разбират гледната точка на другата. За съжаление често аз се падам единствения, който е бил и от двата лагера и е имал възможност да осмисли причините, поради които двата лагера са във вечна война. За това реших да обясня няколко неща и на двата лагера с поредица от статии.

И така …

Спирането на цигарите може да има изненадващи последствия върху мирогледа на човек. Изведнъж, след като димната завеса се вдигне пред очите му, той започва да вижда света в една неподозирана светлина.

Какво имам предвид? Четете надолу.

Пушенето – начин на бунт!

Преди години, когато бях редовен, пушач, около мен всички приятели и познати пушеха. Просто нямаше как да не пушиш и сега ще ви обясня защо така се стекоха нещата в този период от време.

Аз имах щастието, да бъда от поколението, което изкара първата половина от средното си образование в системата от преди 1989 г, а втората половина, след това. Какво означава това? Ако не сте от тази група хора, едва ли можете да си го представите ясно , дори и аз да бях изкусен майстор на перото.

Все пак да опитам да опиша с няколко изречения, а друг път ще ви разкажа повече за тези буйни натури, които бяхме ние.

Промяната на 10 Ноември 1989г. беше драстична. Само преди месец ни спираха от училище ако сме с дълга коса и ни пращаха да се подстригваме. А изведнъж половината учителки вече бяха „от седесе”.
Бохемска обстановка се беше настанила в училище, а ние бързахме да опитаме от всичко, което беше забранено. Цигарите дойдоха съвсем естествено в цялата картина – та ние ходехме с дълги коси и бради на училище (е за брадите изчакахме чак до 10ти клас, по технически причини).
Годините между 90-та и 95-та бяха едни от най-стресовите години за родителите ни, никой не се интересуваше прекалено от нас и изобщо вкусвахме свободата с пълни шепи, беше нещо като възраждане на едно ново хипи движение, в модерен вариант.

По това време, ако някой беше казал на всеослушание, че трябва да се въведат униформи в училище, всички щяха да му се смеят и да го вземат за луд. Толкова, това е мизансцена на нашето изпушване.

Всички наоколо бяха прелестни, креативни и освободени. Всички пушехме като за световно, всички се бунтувахме срещу всякакви системи. Да пушиш беше толкова модерно. Даже си спомням, че да пушиш евтини цигари беше висша форма на бунтарство. И форма на безпаричие, освен това.

Така се формира мирогледа на мен и на моите съплеменници, от този период. И естествено, съвсем по човешки, започнахме да гледаме на различните от нас като на аутсайдери, като на непознато зло …

Различните непушачи.

Различните, драстично различните от нас, бяха тези, които не пушат. Това беше една много ярко изразена разлика, винаги се открояваха, защото не бяха много.

А никоя група не обича много различните. На времето, ако някой непушач  направи забележка на пушач, че пуши в негово присъствие, се смяташе за висша форма на досада и невъзпитание. Така двете групи се бяха разделили по естествен път и това е до сега.

И така, развиха се много митове и легенди за непушачите, които битуват и до днес в средите на пушачите. Да ги разгледаме. Четете.

На тях им е скучно – мит  1

Най-разпространения мит за хората които не пушат, е че те са хорица със  скучен живот. Пушачите често си мислят, че непушачите нарочно се бутат в компании с пушачи, защото едва ли не единственото им забавление е да мрънкат против тютюневия дим. Аз лично дълги години бях на това мнение, колкото и да ме е срам сега.
Естествено, това съвсем не е така. Просто пушачите често не могат да си представят, че е възможно да се забавляваш в живота си, без да пушиш. Че е възможен пълноценен живот и без цигари.
Самите пушачи, понякога забравят, че те не са били пушачи цял живот. Понякога забравят, че не са се чудили къде да си държат ръцете, когато не са били пушачи.
Това разбира се е мит – това дали нечии живот е безинтересен  или интересен, не зависи по никакъв начин от това дали пуши или не. Аз лично познавам доста пушачи, които живеят откровено скучно, както и непушачи, които си прекарват доста добре. Но аз познавам много различни хора.

Те самите са скучни – мит 2

От тук идваме до другия мит – Непушачите са безинтересни, като личности.
За сметка на това, пушачите са забавните и интересните личности. Наскоро ми се случи да поспоря с един забавен и интересен пушач, който твърдеше, че ако не са пушачите в една компания, всички останали ще си седят т ще си скучаят без тяхното задушливо присъствие.

Не успях да му обясня нещата както ми се искаше, тъй като си дадох сметка, че аз съм мислел същото, преди време. Даже можех да дам примери.

Разбира се, ако си клоун по душа (казано в положителен смисъл), няма да има никакво значение дали пушиш или не – ще забавляваш всички, независимо дали димиш през това време или не.

Обяснението тук е много просто. Пушачът си представя, че той е на мястото на непушача – седи в кръчма и не пуши. В неговата представа това не само е безинтересно, но и мъчително предприятие – той знае, че ще го налегне никотинова абстиненция ще се превърне в едно безинтересно кълбо от нерви и вече няма да е тази ведра и пушеща, интересна личност

Очевидната грешка е да експонираш собствените си проблеми на някой друг. Непушача няма да го налегне никаква абстиненция. Неговото настроение не се определя от наличие или липса на никотин в тялото му. Очевидно няма никаква връзка между това да бъдеш интересен и да пушиш, но има връзка между това да проявяваш прекрасната личност, която си, и това дали пушиш. Като очевидно, пушачите тук са в неизгодна позиция.

Те са глупави – мит 3.

Един интересен мит за непушачите, който ми попадна наскоро: Непушачите са по-глупавата част от обществото, защото всички нобелови лауреати са пушачи.

Такааа, от къде да започна? Или да ви оставя сами да решите дали това е мит?

Е, все пак, да си кажа. Срещали ли сте човек, който има задълбочени познания по квантова физика и може да решава сложни физични задачи с уравнения с десетки коефициенти, и едновременно с това е напълно безпомощен пред спуканата гума на колата на приятелката си? Кой е глупавият сега, а?

Искам да кажа, че самият опит да класифицираш хората по умност, като свържеш това с тяхната способност да правят нещо друго, е меко казано „неумно”. Още повече, че пушенето е способност, със която не съм видял никой да се фука.

Е, добре, но за какво го писах всичко това?

Заради разбирателството.

Искам да ви призова всички, нормални, интелигентни и възпитани хора. Проявете малко толерантност  и оставете място за разбиранията на различния от вас.