Музика с Мария Илиева

14
Добави коментар
donadyke
donadyke

Музика с Мария Илиева

Музика! Къде я чуваме, къде я усещаме? Виждаме ли я?

Помните ли първия път, когато някоя песен се докосна до вашата душа?

Онази топлина, която носи със себе си мелодията и огъня, който ви изгаря от думите, обрисуващи една прекрасна картина.

Любов, истина, лъжа, чувства, свобода, щастие, красота и мир. За толкова много неща може да се пее в една песен. Толкова много неща може да значи и една единствена нота в тях, но да чуеш нежния разказ на мелодията и това да опиташ горчивия опит от истината, са две коренно различни неща.

Те са като слънцето и луната – не можем без тях. Да откриеш песен, песен, която описва твоята същност, твоята душа, е толкова трудно. Тя е като липсващото парченце от пъзела на душата ти.

Дали ще е песен, разказваща невероятни приказки за любовта или мелодия, която ще ви потопи в красота? Да видиш лицето си в ноти не е лесно. Да откриеш любовта, честността, красотата и свободата – трудно, но възможно. Някой някога каза, че красотата ще спаси света. Аз мисля, че това ще бъде красотата, обграждана от топлите прегръдки на нежните звуци. Музика!

Звуците на нашата душа. Ритъмът на сърцето и думите на спомените.

Колко топли спомени ще имаме вече зависи от самите нас. Щастие, родено от свобода. Свободата като щастие и малко повече – за това от жената с кадифен глас. Жената, чиито очи ви карат да се потапяте не само в музиката, а да се разтапяте от красотата на мечтите и лунните сънища.

Едно няколко размисли на глас от Мария Илиева.

chp999: Здравей, Мария! Много се радваме, че ще си първата, която ще открие нашата специална рубрика. Ти си една от българските изпълнителки, които до момента са показали, че подкрепят борбата с предразсъдъците и тесногръдието. Според теб защо в предверието на 21 век все още има хора, които страдат от неизлечимата болест на предубеждението и пълната липса на разбиране?

МИ: Да умееш да обикнеш себе си такъв, какъвто си създаден, е въпрос на самочувствие и мироглед, който се изгражда от семейството. Това е ключът към умението да обичаш и другите, безусловно и без предразсъдъци. Не е тайна, че заради липсата на информация във времето и комплексите за еднаквост, които дълго време са били насаждани в обществото, в много семейства не се говори открито за секса, за проблемите на общуването и израстването, камо ли да се възпитава уважение към различието и избора на всеки да изразява себе си.

chp999: За мен в България има два много по-големи проблема от така наречената финансова криза в момента. Единият е пълната липсва на жажда за знания и култура, а вторият е липсата на толерантност към другите хора. Един културно осакатен човек не може да бъде толерантен поради липсата на знания. Мое мнение. Кажи ми дали това е проблем, възникнал въз основа на останалите от социализма предразсъдъци и нрави?

МИ: Политическият строй може да допринесе за клиширането на определен тип поведение, но ценностите и възпитанието (разбирай общуване и светоусещане) са приоритет на семейната среда. Част от съзнателния ми живот е минал под знака на социализма, но това по никакъв начин не се е отразило на възпитаното от родителите ми уважение към личността. Категорична съм, че подстрекаването към примитивизъм и дискриминация във всичките ѝ форми е деструктивно за цялото общество и в тотален разрез с естественото развитие на цивилизацията.

chp999: Защо е така според теб?
МИ: Неинформираността е голям проблем. Много голям.

chp999: Има ли ключ към развитие на страната ни към по-добро културно и социално обогатяване и какъв е той?
МИ: Държавна политика преди всичко. Добър пример за липсата на такава в моята професионална среда е толерантността на държавата към пиратството, неграмотността и отсъствието на българска музика в медиите.

chp999: Сблъсквала ли си се досега с предразсъдъците на старото поколение?
МИ: Разбира се. Всяко поколение има усещане, че е най-качественото измежду предците и наследниците си. Това се усеща и в глобален план, но е разбираемо.

chp999: Какво мислиш за това, че в Пазарджик забраниха проявата на любов за хора с различна сексуална ориентация на публични места?
МИ: Мисля, че е ясен знак, че не сме дорасли да ни се случат всички големи планове за развитие, които имаме.

chp999: Нека да направим една малко отклонение. Ясно е, че въпреки старите разбирания, днешното поколение е с една-две крачки по-напред от родителите си, но въпреки това в техните глави се набиват някои стари разбирания. Те се предават като традиция, явно, в някои семейства. Мария, кажи ми, по времето, когато си била тийнейджър, как стояха нещата с разбиранията относно хомосексуалните момичета и момчета?
МИ: Когато бях малка не се говореше често и открито за това. Различните бяха заклеймявани от обществото като „нефункционални и болни” хора. Моето семейство винаги ме е възпитавало в толерантност, затова казвам, че строят не е от фундаментално значение.

chp999: Имала ли си такива познати по времето, в което си била в гимназия?
МИ: Преди години, (а и все още), сексуалността не се изразяваше толкова свободно, колкото сега. Истинските ми гей приятелства дойдоха по-късно и до днес обичам, гордея се и съм щастлива с хората в живота ми.

chp999: Сега ще направя едно доста по-голямо отклонение и ще се опитам да навляза в малко по-личната ти територия. Не е тайна, че много наши читателки и твои фенки се чудят дали си имала някакви по-специални емоционални и неемоционални отношения с жена?
МИ: Имам дълбоко емоционални отношения с малкото истински жени-приятели в живота ми. Но с риск да разочаровам читателите, съм 100% хетеросексуална (смее се). Много харесвам мъже с красив ум.

chp999: Да речем хипотетично, от чиста проба любопитство, ако ти беше с хомосексуална или бисексуална ориентация, би ли се разкрила пред твоите близки и приятели? Ако да – защо и ако не – защо?
МИ: О, да. Може би музиката и свободата, която дава изкуството, ме научиха да изразявам себе си такава, каквато съм. В крайна сметка това, че лъжеш света, не променя истината, напротив, прави я по-болезнена.

chp999: Аз лично винаги съм мислела, че за по-спокоен живот, изпълнен с щастие, би било редно момичетата с различна сексуална ориентация да се разкриват пред своите близки, след като са се разкрили пред самите себе си. Смяташ ли, че е по-добре да сме искрени със своите роднини и приятели, макар и това, в повечето случаи, да носи лоши последствия в резултат на стари разбирания?
МИ: Този момент е много личен и не мога да обобщавам, но вярвам, че свободата е щастие. Ако някой, който ти казва, че те обича, не може да приеме истината, то има проблем със себе си и с желанието си да бъде лъган, за да задоволи някаква изкривена представа за правилност.

chp999: Много от родителите в днешно време се притесняват техните деца, дори и с хетеросексуална ориентация, да дружат с деца с хомосексуална ориентация. Нека да предположим, че след време и ти също ще имаш деца. Ще изпитваш ли притеснения от подобен сорт?
МИ: Не деля хората спрямо сексуалната им ориентация и ще възпитам децата си в това. Твърде глупаво и тесногръдо е. Има добри, лоши, умни и прости хора във всяка социална прослойка. Дискриминацията ме отблъсква.

chp999: Според теб защо в голяма част родителите на девойките с хомосексуална или бисексуална ориентация реагират лошо при изречението „Мамо, аз харесвам момичета”?
МИ: Това според мен е първосигнална реакция, дължаща се на стреса, че поколението няма да бъде продължено и синдрома “какво ще кажат комшиите”. Познавам родители, които безусловно подкрепят децата си с гей ориентация и се радват на щастието им.

chp999: Какво би посъветвала нашите читателки за това как да се справят с хомофобията?
МИ: Обичайте се такива, каквито сте. Така ви е създал Господ и няма нищо по-хубаво да знаеш, че животът е прекрасен и заради това, че те има по този начин!

chp999: Какво мислиш за съжителството на еднополовите двойки?
МИ: Мисля, че е трудно да намериш партньор и истинска любов в днешно време и ако някой е открил правилната пропорция между любов, приятелство и търпение, това може само да ме радва!

chp999: Мислиш ли, че е проблем едно дете да има две майки или двама татковци? Дали дете, отгледано от еднополова двойка, би имало някакви проблеми със своята сексуална ориентация след време?
МИ: Не мисля, че би могло да бъде проблем, но темата е твърде специфична. Не одобрявам крайности, в които се проповядва сексизъм или се натрапват ограничения. Ако родителите са достатъчно отговорни и в мир със себе си и света, мисля, че могат да поощрят детето си да направи свой избор, който може да няма нищо общо с техния.

chp999: Ако се въведе поправката, с която се разрешават еднополовите бракове в България, дали това ще рефлектира отрицателно на българите? И ако е така, защо?
МИ: Струва ми се, че обществото ни не е дорасло за такава сериозна крачка. Това е като да обясниш смисъла на симфоничната музика на фона на кючек (смее се).

chp999: Според теб има ли някаква полза от факта, че до момента се е провеждал гей прайд 3 години подред? Тоест, дали вече с всеки изминал ден хората приемат по-лесно факта, че има момичета и момчета с хомосексуална ориентация?
МИ: Резултатите определено са положителни. Преди време бях на гей парад в Сан Франциско с мои приятели. Имаше хиляди гей и хетеросексуални хора. Не бяха там заради сексуалността си, а защото знаеха, че това е едно чудесен повод да срещнеш приятели, да се забавляваш, разтовариш и да се заредиш с тонове енергия. Местната управа не само подкрепя инициативата, а и я подпомага и предоставя всички условия, за да се случи. Пожелавам си и нашите гей прайдове скоро да са такива.

chp999: Идната година ще се проведе едно малко по-специфично мероприятие само за жени, чиято цел е да помогне на доста девойки да се разкрият и да видят, че съединението прави силата. Колкото повече сме, толкова по-лесно е да кажеш „Аз съм”. Какво смяташ за мероприятия от този сорт в България, които имат за цел взаимопомощ в борбата с хомофобията?
МИ: Подкрепям ги, разбира се. Хората, които имат общи ценности са по-силни, когато са обединени. А и това дава добра основа и пример за смелост на изява на личността.

chp999: Отново ще направим лек завой. По цял свят това да си гей или лесбийка не е нещо обидно или ново. Много изпълнители понякога използват своята сексуална ориентация като добър трамплин за PR, други просто се възползват от това и отново си правят страхотна реклама. Ти, като една от най-ярките звезди на поп музиката в България, обмисляла ли си вариант да направиш нещо подобно? Имам предвид да се „престориш” за 5 минути във видеоклип на любителка на красотата на женското тяло? Все пак може да се каже, че това е печелившо число на рулетката в шоу бизнеса.
МИ: Мисля, че женското тяло е много красиво и няма нужда да се преструвам, че е така 🙂 Не ми е хрумвало да правя ПР кампании със сексуалната си ориентация. Може би защото предпочитам да впечатлявам с музиката и посланието, което тя ми позволява да изразя, отколкото с други детайли от живота ми. Но ако имаш предвид секси дами за следващия ми клип, съм „за” (смее се).

chp999: Ще огранича въпросите си до тук. Нека оставим малко загадки за нашите читателки. Моят последен въпрос е малко по-особен. Кажи ми коя песен те описва, коя песен е най-близко до твоята душа?
МИ: Това е малко като да попиташ кое е любимото ти дете 🙂 Във всяка песен съм оставила част от себе си. Много специален за мен беше моментът, в който изпях “Идваш към мен” и може би си личи. Иначе в най-новия ми сингъл “I Like” се разказва точно за смелостта да изразяваш себе си, да флиртуваш и да изживяваш пълноценно всеки момент и вълнение, които ти носят пеперудите в стомаха. Надявам се да ви хареса!
……………………………..
Всеки има своя собствен път. Път, по който продължаваме сами. Но в дългото и уморително пътешествие има много хора, които ни показват вярната посока. И много, които ни карат да се върнем назад. Дали ще носим със себе си тежките и студени окови на тайните и страха от предразсъдъци или ще се носим по пътя, сякаш сме в облаците на щастието и свободата, зависи единствено и само от нас.

интервю: chernata_perla999

Коментирайте във форума

Виж също:

Деница от Music Idol