Йероглифи с мисия

48
Добави коментар
rosidani
rosidani

Древни текстове разказват историята за Кангджие, който се спуснал от Небесата, за да даде китайските писмени знаци на човешкия род. Според преданието, когато Кангджие изпълнил задачата си от Небето заваляло просо, а духовете в подземния свят започнали да стенат и ридаят.

Хората в древността вярвали, че легендарният Жълт император, считан за бащата на китайската нация, наредил на Кангджие да разработи начин на писане, който да замени метода на връзване на възли. Кангджие видял божествено същество в небето и имитирайки неговата форма начертал първия китайски йероглиф. След това той наблюдавал поведението на природни обекти и изобретил писмените знаци. Доволен, Жълтият император го похвалил и издигнал храмове в негова чест.

Китайската система от традиционни йероглифи е нещо повече от просто още един език за изучаване.

Древната китайска култура подържа тезата, че съществува фундаментална връзка между човечеството и големия космос. Вярвало се, че посредством изобретяването на китайските йероглифи човек ще може да се завърне към своя божествен произход, издигайки се отвъд обсега на съществата от долните светове.

В поемата „Сливов цвят”, на Чао Йонг (на рисунката) от южната династия Сонг разкрива важни небесни тайни за отваряне на вратите на Небесата, за Богове и Буди, които полагат клетва да дойдат на Земята заедно с Повелителя на всички Буди, за разпространението на Великия Закон и за коригирането на Космоса. В множество други пророчества, правени в хода на историята, се споменават същите неща.