James Bond 007 Blood Stone – Преглед

9
Добави коментар
Windboy
Windboy

James Bond 007 Blood Stone – Преглед

16.11.2010
Публикувано в&nbspРевюта | 0

Кой не знае Джеймс Бонд, кой не е чувал за него? Прочутият английски агент се радва на нестихваща популярност, при все че специално игрите никога не са успявали да пресъздадат напълно усещането за приключенията му. От времето на класическата GoldenEye останалите Бонд игри, доколкото ги има, само са се плъзгали по повърхността, без да предложат дълбочина на геймплея, каквато подобава на добро заглавие.

На старта

С поредната задача да поправят този пропуск са се заели момчетата от английското студио Bizarre Creations, известни с аркадния си шутър The Club и рейсър поредицата Project Gotham Racing. За новата си игра James Bond: Blood Stone те твърдят, че ще съчетава есенцията на въпросните две игри – динамични екшън сцени и бесни преследвания, при това не само с коли, но по въздух и вода.

Липсата на нов Бонд филм прави появата на James Bond: Blood Stone обещаваща, най-малкото защото феновете на Агент 007 все пак ще получат своята доза приключения, а в същото време играта няма да бъде автоматично заклеймена като поредния опит за бърза печалба покрай лентата. Първата мисия на играта обаче успява отлично да ни накара да забравим, че пред себе си имаме не филм, а компютърна игра. Пристанището на Атина е пресъздадено отлично и човек спокойно може да загуби няколко секунди, за да се наслаждава на гледката, която представляват акостиращите в пристанището яхти под слънчевите лъчи.

Когато малко по-късно приключите тази въвеждаща мисия, ви предстои следващата доза филмово влияние. Официалното начало на играта прилича досущ на начало на филм и има защо. Ветераните от филмовата поредица за Джеймс Бонд Даниел Крейг и Джуди Денч са дали своите ликове и гласове на играта, а към тях се присъединява и известната певица Джос Стоун, която освен че има роля е написала и изпълнява главната песен към Blood Stone. Сценарият на играта е дело на ветерана Брус Файерщайн, който е работил по филмите GoldenEye и Tomorrow Never Dies. Историята е банална, но иначе напълно в духа на филмовата поредица. Имате корпорация, разработваща биоматериали за военните, задължителната руса кукла и модерният руски олигарх. С други думи, все едно че сме получили нов филм, само че интерактивен.

Първата стъпка накриво

В основата си Blood Stone е екшън, който има няколко основни характеристики – система за прикриване и опит за стелт елемент. Контролирайки Бонд от трето лице, използвате различни обекти за прикриване и отстранявате враговете си с двете си оръжия, които може да имате на разположение във всеки един момент. Проблемът е, че много скоро ще видите, че и двете характеристики са напълно излишни и реално не придават никаква дълбочина на геймплея.

Системата за прикритие работи добре, като едно натискане на бутона изпраща Бонд към най-близкия обект, а стойката му се променя автоматично съобразно височината на прикритието. Лошото е, че в относително редки случаи наистина ще имате нужда от това прикритие и то няма стратегическо значение. Когато нещата са направени добре, като бягството от затвора в Бирма например, се получават наистина дивачимни сцени.

Но по принцип изкуственият интелект на вашите противници е толкова нисък, че 90 процента от тях се превръщат в пушечно месо, което може да остреляте без да си правите труда да се прикривате. Колкото и да се стараят създателите на играта, те просто не са успели да създадат динамични престрелки, в които да се борите за всеки метър и реално да разчитате на прикритието. Като цяло престрелките в Blood Stone са доста посредствени и не предлагат никакво предизвикателство.

Друго нещо си е Фишър

След това идва стелт елемента, който играта се опитва да предложи на няколко пъти. Обезвреждане на камери за наблюдение, кражба на лични данни в сибирска рафинерия, разбиване на пароли в казино в Монте Карло – всичко това има потенциал за стелт геймплей, но не е реализирано достатъчно добре. В популярната култура Джеймс Бонд може и да е по-известен от Сам Фишър, но агентът на Третия ешалон е къде-къде по-подготвен в компютърните игри. Нещо повече, всякакво сравнение между начина, по който действа Сам, и това, което прави Бонд, е обида за първия. В Blood Stone играта се опитва да ви накара да мислите, че в придвживането ви има нещо специално и че незабелязаното промъкване е жизненоважно, което просто не е така. Първо, грацията, с която се движи Фишър тук просто отсъства, защото Бонд е доста по-тромав и ограничен откъм маневри. Второ, дори да ви забелжат, враговете ви рядко правят сериозен опит да вгорчат живота ви. При игра може да се натъкнете на потресаващи ситуации, когато може да застреляте някого, а партньорът му, който стои буквално на три-метра в съседното отворено помещение, наблюдава случващото се безучастно. С други думи, стелт в играта няма.

В опит да изкопират системата Mark and execute от SC: Convcition, създателите на играта са въвели нещо подобно, наречено Focus aim. Когато сте близко до някой враг, може да го обезвредите само с ръце. В резултат на това получавате еднократна възможност да използвате Focus aim или точно прицелване на леко забавен кадър. Може да имате до три активни Focus aims максимум, но предвид споменатия екшън характер на играта те рядко имат някакво особено значение.

За разлика от джаджите на Сам Бонд използва само една – своя смартфон, който е универсален уред в играта. С него магически виждате разположението и дори движението на враговете си, различни обекти, които трябва да вземете, за да извлечете повече информация, както и пръснатите наоколо оръжия. Включването на джаджа, която да има по-сериозна роля в играта по принцип е добре, защото Бонд е известен със своите технически умения, но един смартфон просто не стига.

На четири колела

The Club не беше нищо особено, но Project Gotham Racing е читава рейсинг система, така че включването на преследвания с превозни средства в Blood Stone бе добра новина. Действително тези сцени са чудесно разнообразие на фона на постните престрелки и изглеждат доста ефектно. Поведението на колите не е особено добро и ще ви трябва малко време, за да свикнете, но поне чекпойнтовете са разположени доста начесто. Проблемът на преследванията обаче е, че са напълно скриптирани, което значи, че отново и отново ще наблюдавате една и съща ситуация – същият автомобил прави същите маневри, отстрани всеки път се случват еднакви неща и т.н.

James Bond: Blood Stone наистина имаше потенциал. Играта е доста стилна и изглежда и звучи много добре. Преследванията са отлично въведение и разнообразяващ елемент. Специално втората половина на нивото в Сибир наистина е страхотно и вдига адреналина. Лошото е, че в основата си това е просто един екшън от трето лице, който вероятно ще изиграете докрай, най-малкото защото е доста къс, но после бързо ще забравите.

Източник: pcmania.bg