ТОП 10 АНИМАЦИИ (АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ) НА DOWNPOURBG !

12
Добави коментар
emanui05
emanui05

Тъй като „топ 10” на екшъните направо се разби от посещения, то няма как да не направя още подобни класации. Пък и тая награда „Златен Гарфийлд” трябва да се носи все от някой

Honorable mention: Wallace and Gromit: Проклятието на белия заек !  Това е една от най-яките комедии (не само анимационни). Не знам защо ми се струва, че беше подмината сравнително с лека ръка. Според мен този филм заслужаваше много повече внимание. Абсолютна класика в съвременната анимация – остроумна, смешна, сладурска и много, ама много свежа.

Honorable mention: The Simpsons Movie! Погледнато по-общо, Семейство Симпсън спокойно може да се бори за приза най-добро нещо в анимацията въобще. Тука говорим обаче специално за филма, затова го поставям сред HM, а не сред първите места. Като цяло всичко в тази лента си струваше, вярвам, че ще си остане в историята на анимацията, но няма как да излезе от сянката на сериала, който ще си е вечен хит и емблема на съвременната поп култура.

10. Ratatouille ! Невероятна история и за деца и за възрастни, просто защото в нея успяват да се преплетат перфектно хуморът и положителните послания. Не съм срещнал досега човек, който да не е харесал Рататуй, съмнявам се и да срещна. Ако сте родител, е голяма грешка да не пуснете на децата си да гледат тази анимация. Грешка ще е и да не седнете с тях.

9. AntZ ! Тази анимация не е за деца, и много се чудех дали да я включа в класацията защото някак си ми излиза от рамките за анимационен филм. В крайна сметка реших, че все пак си е анимация и не мога да го подмина. Много качествен филм, помня, че ме впечатли жестоко като по малък, след това и като по-голям. Ако трябва да си посоча любим филм на Уди Алън, то e AntZ.

8. Ice Age ! Следващите части (не знам вече колко) не струват и на половината на първата. Просто Ice Age е емблематична за анимацията на това десетилетие. Жалко, че се задава нова вълна, далеч по-детински филмчета, но това е друга тема. Ice Age излезе в началото на тази декада и беше с голям принос за развитието на цялото течение в анимацията.

7. Beauty and the beast – една класика на Дисни, която винаги ще вълнува децата. И след сто години, когато кой знае на какви носители ще си мъкнат филмите, най-малките зрители ще му се радват. Истината е, че прeз онези години, началото на 90-те, Дисни направиха филми, които оформиха характера и светоусещането на цяло едно поколение … че даже и на няколко поколения. И „Красавицата и звярът” е един от теpи филми.

6. Aladdin ! Всичко, което написах за предишната анимация, важи с пълна сила и тук. Някак си Аладин ми е останал по-пъстър в съзнанието, вероятно заради сериала, затова го нареждам пред „Красавицата и звяра”.

5. WALL-E ! Филм, който изгледах доста след повяването му и честно казано съжалявам, че не го гледах на момента, защото си струва. Рядко се вижда толкова силен филм от към емоция. Не мисля, че скоро някой ще успее да стигне WALL-E по този показател. Виждам, че дори не се опитват. Мислех, че след успеха на филма ще завалят подобни анимации, но не стана така и това говори много само по себе си.

4. Шрек ! Удивителен филм, който просто разби представите за анимация. Филмът излезе през 2001 –ва и оттогава нищо не е същото. Няма човек, който, ако го питаш с кои филми свързва анимацията през последните десет години, да не ти каже Шрек.

3. The Incredibles ! Тази анимация като ли че не се оцени достатъчно в България, което ми е доста странно. Удивително направен филм, преплитащ в себе си по страхотен начин класическите елементи от приказките и филмите за супер-герои със съвременното разбиране за живота и социалните проблеми в нашия век. Няма толкова яка комедия, препоръчвам я на всеки, който не я е гледал, защото ми се струва, че има доста такива.

2. Цар Лъв ! За този филм каквото и да кажа, ще е малко. Ако приемем, че 90-те бяха годините на този тип анимации на Дисни, то Цар Лъв е най-добрата сред тях! Това е най-емблематичното детско на 90-те, абсолютен гений ! Дори следващите две части си струват, между другото .

1. Шрек 2! Няма как да не дам престижната златна оранжева котка на ШРЕК 2. 😆 Това е изключението на правилото, че продълженията са винаги класа под първия филм. Шрек 2 беше по-добър от Шрек. Невероятно, но факт. 3 години, след като създадоха нещо велико и очертаха рамките на развитие на съвременната анимация, от DreamWorks успяха да се надскочат. Това си остава и най-доходоносната анимация засега(ще видим дали Toy Story 3 няма да я задмине, има възможност това да се случи).

При съставянето на класацията не участваха анимациите за супер-герои (тип Батман, Супермен и прочее), како и разни филмчета тип „Астерикс” , тъй като те са по-друг (ега ти думата) жанр и не мисля, че е уместно да се сравняват.

Моля ви, гласувайте в анкетата за ваша любима анимация .