Джинджифилът – една подправка от Изтока

169
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Запазено под (Интересно) by Admin on 18-11-2010

Джинджифилът е растение с много специфичен аромат и външен вид. Корените му се използват от векове както в медицината, така и като подправка в кулинарията.

Произход

Латинското наименование на джинджифилът е Zingiber officinale. Родината му е Азия. Първите сведения за него датират от близо 4000 години.

Характеристика

Джинджифилът е висок около 1.2 м. Листата са дълги и тесни – около 20 см. При цъфтеж се наблюдават малки жълто-зелени цветчета. Латинската дума “zingiber” произлиза от санскритската дума “shringavera”, която означава “с формата на еленови рога” (което е препратка към формата на листата).

Корен от джинджифил

Специфичното при джинджифилът е фактът, че се използват корените му. Те са светло бежови на цвят и имат формата на ръка, с множество малки разклонения по всеки един от “пръстите”. Коренът трябва да е гладък и да няма никакви грапавини по повърхността му.

Растеж

Джинджифилът вирее в зоните с тропичен климат. Най-големият производител в света е Индия. Ямайка пък е смятана за страната, която доставя на света най-висококачествения джинджифил.

Приложение

Джинджифилът намира приложение основно в две сфери: медицината и кулинарията. Действа много добре при повръщане. Поради специфичния си аромат, джинджифилът е водеща подправка в много азиатски и индийски ястия. Използва се дори и в сладкарското изкуство – в Германия са широко разпространени джинджифиловите курабии .

   

Прочети