Artist of the Week – Надежда Герасимова | Public Republic

3
Добави коментар

Интервю на Яна Радилова с фелинолога Надежда Герасимова

” Също като в изкуството, в отглеждането на котките се влага много любов и внимание…”

Надежда с любимото си животно

Надежда Герасимова е фелинолог в гр. Новосибирск, Русия. Занимава се с отглеждането на британски и шотландски късокосмести котки. Печели призови награди в международни изложения на котки.

В какво се състои твоето занимание?

Занимавам се с отглеждането на любимите ми животни – котките. Цялата ми работа е свързана с правилен подбор на котката за оплождане и получаване на хубав породист потомък, който да съответства изцяло на всички стандарти.

Кога започна да се интересуваш от котки?

Интересът ми към котките започна още в детството, когато бях в първи клас. Един ден, докато се разхождах по улицата, едва долових тихия писък на беззащитно котенце, което се беше подслонило под стряхата на малка къща. Съжалих го и го занесох у дома, като първоначално го нахранихме с по-голямата ми сестра, а после го изкъпахме и започнахме да го учим на основни навици. Така в живота ми се появи първият домашен любимец, който по-късно се превърна в голям красив котарак. След време реших да отгледам друг голям котарак с кадифена козина. Постепенно любовта ми към котките се задълбочи и реших да стана фелинолог.

Какъв е основният ти мотив да се занимаваш с котки?

Веднъж със съпруга ми посетихме книжния пазар и видяхме голям плакат, на който пишеше „Изложение на котки”. Заинтригувахме се силно и си купихме билети, за да видим това красиво събитие в света на котките. Докато разглеждах изложението, не можах да устоя на тези прелестни нежни котки. На следващия ден посетих един приличен питомник и купих красива британска котка със синьо-кремава окраска.

В какви състезания и изложби си участвала досега?

На международното изложение на котки МФА „Фортуна – кет”, IV Открит шампионат на Сибир, 11-12 октомври 2009, спечелихме второ място за най-красива окраска. На международното изложение „Купата на Сибир 2009”, гр. Новосибирск, 7-8 ноември 2009г., се класирахме на първо място. На 19-20 декември 2009г. на Международното изложение „Карнавал-мяу” спечелихме първо място. Призова награда грабнахме и на Международното изложение “Cats and love” на 13-14 февруари 2010г., както и на изложението “Cats-stars” на 21-22 август 2010г. и на международното изложение „Съзвездието на Сибир”, което се проведе на 16 и 17 октомври 2010г. в Новосибирск. На 26-27 юни на Световното изложение в Москва заехме 7 място в британското шоу и 9 място на WCF ринга.

Какво представлява подготовката ти за изложенията?

Седмица преди изложението започвам да се грижа да любимците, които ще вземат участие в изложението, за да се борят за първото място. Задължително е котките да бъдат подложени на преглед от ветеринарен лекар, за да се проверят общото им състояние и необходимите имунизации. След това започва по-специалната подготовка на всяка котка, която наричаме „груминг”. Освен това е важно да подготвим и палатките, в които котките се намират по време на изложението, докато очакват тяхното представяне и участие в състезанието WCF-ринг, както и оценяването им от съдията.

Как се грижиш за котките си?

Отглеждането на котките изисква много специални грижи. Необходимо е да се изготви правилен режим, за да може котката да впечатлява с блестящата си козина. Когато си сменя козината, котката трябва постоянно да се разчесва. Също така тя трябва да приема витамини за цялостното състояние и професионални сухи храни, както и говеждо месо и консерви за котки. Най-важното си остава вниманието, изпълнено с обич и всеотдайност. Когато обичаш силно котката, тя ти отвръща със същото.

Какви породи котки предпочиташ?

Любима ми е британската котка. Представителите на тази порода са нежни, внимателни, отлични лекари и дори имат магически способности. Когато се умилкват, те не търсят обич, а се опитват да излекуват болното място на човека. Безкрайно мога да говоря за достойнствата на тези котки!

Коя от наградите си считаш за най-голям успех?

Най-голямата награда в кариерата ми на фелинолог получих на международното изложение „Съзвездието на Сибир”, което се проведе на 16 и 17 октомври 2010г. в Новосибирск. Съдията Олга Беляева ни присъди своята награда за „красиви породисти котки”.

Какви са плановете ти за професионалното ти бъдеще?

Професионалните ми планове се състоят в участия в различни изложения. Желанието ми е да отглеждам здрави и красиви породисти котки, които да радват мен и останалите.

Смяташ ли, че заниманието ти е изкуство?

Също като в изкуството, в отглеждането на котките се влага много любов и внимание. Изисква се талант и желание за работа, което е типично един творец.

Пожелай нещо на всички читатели на Public Republic и на любителите на котките!

Пожелавам на всички любители на котките да бъдат колкото се може по-внимателни и отзивчиви! Нека не забравят защо са започнали да се грижат за любимците си!

Повече информация и снимки можете да намерите тук: http://rainbowcatcity.ru/

© 2006-2015 public-republic.com Всички снимки и материали на сайта Public Republic са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с нашата редакция, ако желаете да ползвате нашите статии. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите. За повече информация: Авторски права – защита и санкции. Благодарим предварително!