Пускат зарядна станция за електромобили в София – Stroi Media

2
Добави коментар
GeorgeGeorgiev
GeorgeGeorgiev

Пускат зарядна станция за електромобили в София

23 ноември 2010, 17:00

ЧЕЗ България и Индустриален клъстер електромобили подписаха споразумение за сътрудничество в развитие на инфраструктурата

В началото на следващата година е планирано в София да бъде пусната зарядна станция за електромобили, използваща енергия от възобновяеми източници. Това ще бъде първият резултат от подписания рамков договор между ЧЕЗ България и Индустриален клъстер електромобили (ИКЕМ).

Целта на споразумението е сътрудничество при подготовката и реализацията на стратегия за изграждане и развитие на инфраструктурата от зарядни станции за електромобили. Двете страни ще обединят усилията си и по отношение на разработката и осъществяването на проекти за устойчив градски транспорт и организиране на кампании и инициативи в областта на зелените индустрии, уточняват от ЧЕЗ България.

Чрез сътрудничеството ще се подпомагат и институциите при взимането на експертни решения за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика с оглед развитието на електромобилната индустрия, както и ще се изработват насърчителни мерки и инструменти за популяризиране на екологичните превозни средства.

ЧЕЗ Груп е разработила подобни пилотни проекти, които се очаква да бъдат реализирани в градовете Прага и Острава до 2012 година.

Подписването на меморандума за сътрудничество с Индустриален клъстер електромобили е част от зелената корпоративна политика на компанията. Компанията ще подпише и меморандум с българското правителство, съгласно който компанията ще инвестира 41 млн. евро в енергийни проекти, включително проекти за енергийна ефективност. Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано и със Столична община.

назад

предишна новина

следваща новина