Сингапур – снимки, карта, забележителности :: Patuvane.info

5
Добави коментар
purebulgaria
purebulgaria

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, която е разположена в южната част на Малайския полуостров. Сингапур се състои от 63 острова, в това число и главния остров. Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса са най-големите от множеството малки острови на Сингапур. Най-високата естествена точка на страната е Букит Тимах.

Името „Сингапур“ произхожда от санскрит, като е съставено от думите синга – лъв, и пура – град, и като цяло означава „Лъвовград“. Причина за това била появата на морско чудовище наподобяващо лъв. „Мерлион“ е знакът на града, който води от там своето начало.

Първите познати записки за Сингапур са в китайски текстове, датиращи от III век с.н.е. По това време Сингапур е бил външната граница на царство Сривижая, разположено на Суматра. Той се развива до значим търговски град, но не след дълго отново губи своята важност. Това е и една от причините, поради които освен няколко археологически открития, почти нищо не е запазено от онова време. Между XVI и XIX век Сингапур влиза в състава на Джахорското султанство. Европейското управление Сингапур усеща през XVI век, когато временно е бил под контрол на португалците, и през XVII век, когато по тези земи са властвали холандците.

На 1 април 1867 г. Сингапур е обявен за британска колония. Благодарение на доброто си географско разположение следва период на разцвет. През 1945 г. Сингапур е върнат на британците, а през 1959 г. е обявен за кралска колония със самостоятелно управление.

След референдума от 1962 г. Сингапур става част от Малайската федерация заедно с Малая, Сабах и Саравак. Сингапур извоюва своята независимост от Великобритания през 1963 г., но едва на 9 август 1965 г. Малайзия първа признава суверенността на Сингапур. От тогава на тази дата е и националния празник.

Сингапур е една от най-гъсто населените страни в света. Населението на страната представлява пъстра етническа палитра – китайци (77%), малайци (14%), индийци (7%). Останалите 2% са европейци, японци и други народности.

Местните жители на Сингапур говорят “синглийски”– смесица от английски и малайски. В космополитното сингапурско общество има висока религиозна толерантност. Срещат се даоисти, шинтуисти, хиндуисти, будисти, мюсюлмани и християни, които не си пречат. Заедно с будизъм, ислям и хиндуизъм, християнството се счита за една от четирите основни религии тук.

Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия — корабостроене, електроника, електротехника и мощна нефтохимическа промишленост.

Контейнерното пристанище на Сингапур е най-голямото в света по брой обработени контейнери за 2005, 2006 и 2007 г. Летището Чанги пък е важен транспортен център за превоз както на пътници, така и на товари. Освен тези важни позиции, като цяло Сингапур е и финансовият център на Югоизточна Азия.

В селското стопанство на Сингапур е застъпено отглеждането на култури като кокосова палма, каучуково дърво, тютюн, ананаси, екзотични цветя и др. Сингапур е световен износител на орхидеи, които са обявени за национален символ. Силно развит е риболовът и добивът на морски продукти.

В износа на страната са включени стоки като машини и оборудване, химикали, минерални масла за САЩ, Малайзия, Хонконг, Япония, Тайван, Тайланд, Великобритания, Китай и Германия.

Туризъм, петрол и транспорт на стоки по вода – това са основните източници на доходи за държавата. В Сингапур се намират най – големите резервоари за петрол в света.

Раят има различни лица, различни измерения и късчета от него са разпилени по всички посоки на света. И едно твърде голямо и колоритно парченце е Сингапур. Сингапур – чисто, подредено, навсякъде цветя, леещи се води и шадравани, прекрасни сгради, нови коли. Това е облика на това кътче от света.

Разбира се, има доста интересни места и забележителности, които трябва да бъдат посетени и разгледани.
Например зоологическата градина на Сингапур, в която се различават над 3000 екземпляра риби, птици, влечуги, бозайници и всякаква жива твар. Тук се намира и единственият по рода си нощен зоопарк с около 1200 животни.

Интересно място е и птичият парк – Джуронг, където се намира най – голямата колекция в Югоизточна Азия от всякакви хвъркати, пернати, крилати – около 9000, от 580 различни вида.

Изключителен интерес предизвиква внушителна мраморна ротонда – Музеят на изкуствата.
Въпреки горещия климат, Сингапур е тропически рай за повечето туристи. Това голямо разнообразие от различните култури и религиите преуспява в модела на регулирано общество. Сингапур ще възхити веднага туристите със своя чист и съвременен вид, който е присъщ за едни модерен метрополис.

На юг от Сингапур има няколко красиви острови, които си струват да се посетят. Най-посещаваният от тях е остров Сентоса – курорт за хора от всички възрасти.

Културната страна на Сингапур най-добре се усеща в Сингапурските ботанически градини. Те са красив парк от 157 акра, където царува смесица от китайски, индийски и малайзийски военни изкуства. Създадени през 1859 г., зелените градини са осеяни със сложни викториански белведери, микро дъждовна гора и заслепяваща колекция от орхидеи.