Алергиите – какво трябва да знаем за тях

4
Добави коментар
mimi_1248
mimi_1248

Алергиите – какво трябва да знаем за тях

Теодора Денева

Алергиите – проблем, превръщащ се във все по-значителен през последните двадесетина години. Проблем, чиято вероятна причина са съвременният нездравословен начин на живот и големият стрес, на който са подложени почти всички. Животът в затворени помещения, замърсяването на околната среда, застоялият начин на живот и голямото еднообразие са част от многото фактори, предизвикващи алергии. За съжаление често се оказва, че човек е алергичен към повече от едно вещество. В зависимост от това коя част от организма реагира на дразнителя (кожа, респираторен тракт) и какъв е причинителят, съществуват няколко вида алергични реакции – респираторни алергии, алергии, предизвикани от ухапване на насекоми, кожни алергии, очни алергии, хранителни алергии и лекарствени алергии.

Според статистиката респираторните алергии, дължащи се на прах, замърсяване и полени се увеличават все повече и повече. Причината за това е, че отключващите алергени се намират във въздуха, който дишаме. Когато ги вдишаме, те попадат върху вътрешната повърхност на носа или бронхите и причиняват неприятни симптоми при онези, в чиято имунна система е генетично заложено да произвежда имуноглобулин-Е срещу такива алергии. Проучвания показват, че хората, живеещи в градските райони страдат повече от тези в провинциалните райони, тъй като поленът се комбинира със замърсители и става още по-алергенен. Естествено пиковите поленови периоди не са постоянни. Те се проявяват в различни моменти на различни места по света. Съществува календар, показващ поленовите сезони за голяма част от европейските алергенни растения, така че всеки засегнат би могъл да планира защитата си срещу пристъпи. Важно е да се запомни, че концентрацията на полен във въздуха не е постоянна по време на поленовия сезон, а се влияе от метеорологичните условия на мястото. Отделянето на полен е най-силно в топлото и сухо време, а вятърът спомага за неговото разнасяне. Затова при такива условия рискът от по-голяма концентрация на полен и значително по-голям. От друга страна, наличието на дъжд намалява риска от алергии, отмивайки полена от въздуха.

При алергиите от домашен прах и акари нещата са почти еднородни. Тук също е от значение мястото, където се намира домът ви, климата, надморската височина, периода от годината. Количеството прах зависи и от вида на дома – дали е къща, ферма или градски апартамент, дори варира в рамките на един и същи дом (баня, спалня, сервизни помещения). Единственото непроменено нещо тук остават двата вида микрокърлежи, причинители на респираторните алергии от домашен прах, а това са Dermatophagoides pteronyssinus и Dermatophagoides farine. Това са акари, хранещи се с отделените клетки човешка кожа, поради което се срещат най-често в постелките на леглата. Освен че това са местата, където се губят най-много кожни клетки, леглата са местата, където температурата и влажността, създавани от тялото ви, осигуряват перфектни условия за възпроизводство на тези микрокърлежи. Микрокърлежите не могат да пият вода, поради това те умират в суха среда, но мъртвите индивиди все още остават алергеннии трябва да бъдат отстранени. Затова е необходимо да се проветрява леглото всеки ден и да сменяте завивките и чаршафите през 1-2 седмици. Желателно е да спите на по-хладна и суха спалня, изключително неблагоприятната среда за акарите, защото топлият и сух въздух изсушава слизестите обвивки, което утежнява още повече ринита и астмата. По възможност заменете килимите и мокетите с паркет, ламинат или дори балатум и намалете максимално броя на колекторите на прах – тежките завеси, декоративните възглавници, животинските кожи, вълнените постелки и т.н..

Плесените са друг вид причинител на респираторни алергии. Това са гъбички, срещащи се както навън (върху гниещи растения и влажни места), така и на закрито, на места с висока влажност, като бани, тоалетни, сервизни помещения, кофи за боклук, изобщо на места, където е възможно да възникне гниене във влажна среда. Когато растат, плесените образуват спори (репродуктивна структура). Именно те са причинителите на този вид алергия. И тук са от значение атмосферните условия – някои се нуждаят от влажна среда, а за други е най-подходяща сухата и проветрива среда. Факт е, че някои плесени, освобождават спорите си по време на силни дъждове и гръмотевични бури.
Основните неща, които трябва да се запомнят тук са да се проветряват често местата, благоприятни за развитието на плесени и при наличие на следи от тях веднага да бъдат отстранени с помощта на препарат (белина).

Често срещана е и алергията към животни или по конкретно към домашни любимци. Алергенните субстанции са живвотинските секрети, които попадат върху козината. Най-значимите източници на животински алергени са слюнката, урината и екскрементите. Излагането на животински алергии може да възникне или чрез пряк контакт с козината или секрета на животното, или чрез вдишване на частици, съдържащи сухи животински екскременти.

Освен респираторните алергии, често срещани са и кожните алергии. Те могат да бъдат предизвикани от ужилване или ухапване от насекоми, хранителни продукти или лекарствени средства. Отровата на пчелите и осите например, макар и в редки случаи, може да доведе до летален край. Дори хората, които не са алргични към отровата на насекомите, могат да получат обрив, подуване или зачервяване на ухапаното място. Не са рядкост дерматитите причинени от контакт с алергени като отровен бръшлян, отровна смрадлика, никел и латекс, както и от консумацията на мляко, яйца, соя, фъстъци, риба и мекотели. В някои случаи дори е възможно развитието на животозастрашаващ анафилактичен шок. Такива са алергичните реакции към медикаменти от рода на пеницилините, цефалоспорините и сяросъдържащите медикаменти.

Въпреки неудобствата, които създават, алергиите биха могли да се избегнат максимално доколкото е възможно, следвайки елементарните норми за хигиена и получаването на повече познания относно тях. Алергиите могат да бъдат контролирани и медикаментозно, стига консултацията със специалист и поставената диагноза да са навременни.