Добрите новини: 10-те най-красиви градини в света

50
Добави коментар
zxcasdqwe
zxcasdqwe

1. Градина на космическите предположения – Шотландия

Градината на космическите предположения е отворена за посещения само един ден в годината. Няма друга такава градина в света, където науката и математиката да са толкова вдъхновяващи. Създадена е от Чарлс Дженкс и съпругата му Маги Кесуик през 1989г. и се намира в Портрак Хаус близо до Дъмфрайс. Градинарството тук определено е на второ място. Вместо това, градината е проектирана и създадена с цел да предизвиква размисли за самата същност на нещата. (Сайт)

2. Градините Кьокенхоф – Холандия

Едно безпрецедентно богатство от най-разнообразни видове и сортове растителност, подредени в зрелищни комбинации и съчетани с красиви произведения на изкуството. Градините Кьокенхоф са уникални по рода си в света и са една от най-популярните туристически дестинации в Холандия. Тези градини са дом на 7 милиона лалета, между които и някои специални хибридни сортове създадени тук. Най-голямата гордост и радост на градините Кьокенхоф е изключителното и внушаващо благоговение Руско черно лале, наречено „Баба Яга“. (Сайт)

3. Суанг Нонг Нух – Тайланд

Този изключителен парк се намира в Патая, Тайланд и е популярен сред туристите заради невероятно красивите пейзажи и вълшебните гледки. Всичко тук изглежда като от приказка и е типично в тайландски стил – къщи, вили, банкетни зали, ресторанти, плувни басейни. Обширната площ от 600 акра е била закупена от г-н Писит и г-жа Нонгнух през 1954г. и първоначално е трябвало да бъде овощна градина, но г-жа Нонгнух отишла на екскурзия в чужбина и когато се завърнала вече била твърдо решила, че ще си създаде градина с орнаменти от тропически цветя и храсти. Градината е била отворена за посещения през 1980г. и оттогава е място, където хората могат да се запознаят с Тайландската култура. Повече от 2000 души посещават това уникално място ежедневно. Градината е също така и място, където се отглеждат някои видове застрашени от изчезване цветя и палми. (Сайт)

4. Версай – Франция

Това е вероятно най-известната градина в света и е била създадена за Луи XIV от дизайнера Андре Льо Нотр. Построяването на градината е коствало изключително тежка работа и усилия – големи количества пръст е трябвало да се изкопаят и да се преместят, за да се направят цветни лехи, оранжерия, фонтани и канали на един терен, където преди това е имало гори, пасища и блата. Пръстта е била транспортирана посредством ръчни колички, а дървета – с каруци от почти всички области на Франция. Хиляди хора, а понякога и цели полкове войници, са участвали в това гигантско и изключително за времето си начинание. (Сайт)

5. Ботаническата градина в Куритиба – Бразилия

Куритиба е столица на бразилския щат Парана и е най-големия град в южна Бразилия. Ботаническата градина е главната туристическа атракция в града, отворена е за посещения от 1991г. и в нея се помещава част от двора на Федералния университет на Парана. Веднага след като влезете през главния портал пред погледа ви се разкриват обширни градини във френски стил, аранжирани с множество фонтани, водопади и изкуствени езера, както и огромна оранжерия с площ 480 кв.метра, където се помещават екземпляри от характерни за региона тропически растения. Килим от цветя се простира пред нозете ви още от входа и покрива почти изцяло 240 -те хиляди кв.метра площ на градината. Главната оранжерия е построена в стил Ар нуво и представлява метална структура, която напомня на Кристалния дворец в Лондон. В Ботаническия музей на градината има неповторима колекция от местната флора, която привлича тук изследователи от цял свят и включва някои видове растения от влажните тропически гори по Атлантическото крайбрежие на Бразилия. (Сайт)

6. Бътчарт Гардънс – Канада

Butchart Gardens са едни от най-известните градини в света и се намират в Британска Колумбия. Зашеметяващите гледки там определено ще ви накарат да загубите ума и дума. Разполужени са на площ от 50 акра близо до Виктория на остров Ванкувър. За Бътчарт Гардънс няма мъртъв или неактивен сезон, независимо дали ги посещавате през лятото или посред зима ще бъдете смаяни от красотата и живота, който кипи там. (Сайт)

7. Градината Yuyuan – Китай

Смята се, че градината е построена преди повече от 400 години, по времето на династията Минг. В типично Китайски стил градината Yuyuan изобилства с дървета, скали, цветни лехи, беседки, многобройни портали, стени с формата на дракони и криволичещи мостчета, разделящи отделните павилиони и паркови пространства. За последните 400 години градината е била затваряна, отваряна и реставрирана няколко пъти от местните по-заможни хора, но няколкото граждански войни в средата на 19-ти век са причинили много големи щети. Едва след освобождението на Шанхай, през 1954г. ръководството на града ремонтира градината и я възстановява в цялата и красота и елегантност. Градината Yuyuan е отворена за посещения от 1961г. (Сайт)

8. Градината Шалимар (Shalimar Garden) – Пакистан

Градината Шалимар е построена в Персийски стил от Моголския император Шах Джахан (същия, който е построил и Тадж Махал) в град Лахор, който днес се намира в Пакистан. Строежът започва през 1641г. и завършва на следващата година. Градината е с размери 658 на 258 метра, има формата на продълговат успоредник и е заобградена от висока тухлена стена, която е украсена със сложна дърворезба. През 1981 г. Градината Шалимар е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство заедно с Форта Лахор. (Сайт)

9. Скулптурната градина на Минеаполис – САЩ

Емблематичната скулптурна градина е гордостта на Минеаполис, а лъжицата-мост с черешката е перлата в короната на Минесота. Клас Олденбург и съпугата му Куси Ван Бруген вече били доказали се автори на оригинални произведения на изкуството изобразяващи предмети от ежедневието в гигантски мащаби, когато са поканени да проектират скулптура на фонтан за строящата се Скулптурна градина на Минеаполис. Лъжицата като обект и преди е била използвана в произведенията на Олденбург, затова някак си закономерно се появила и в новия му проект. Черешката пък била идея на Ван Бруген, защото според нея внасяла закачлива нотка, а и напомняла на префърцунения етикет на хранене във Версай по времето на Луи XIV. (Сайт)

10. Рьоан-Дзи – Япония

Будисткия храм Рьоан-Дзи в Киото е известен със своите Дзен-градини и се смята за едно от най-великите произведения на Японското изкуство. Самият храм е заобграден от ниски стени и е с пуританска декорация, но градините си заслужават да се видят. Никой не знае от кого са построени или кога. Зад храма има алпинеум и чешма, за която се смята, че е направена през 17-ти век от Токугава Митсукуни. На нея е поставан кратък, но съдържателен надпис, който гласи: „Научих се да бъда смирен“. (Сайт)

Източник: /Oddee.com/