Еклери “Екстаз”

51
Добави коментар
naskoki
naskoki

Еклери “Екстаз”

Категории:

Хам-хум

от anelia

Продукти за еклерите:
170 г брашно
250 мл вода
60 г масло
4 яйца
щипка сол
Продукти за крема:
500 мл прясно мляко
120 – 150г захар
6 с.л. нишесте
ванилова есенция
20 г масло
50 г натурален или млечен шоколад за глазурата
Приготовление:

Слагаме на котлона водата, маслото и солта. Щом течността кипне, изсипваме брашното и започваме да бъркаме енергично, без прекъсване докато получим гладко и еластично тесто, което се отделя от стените на съда.
Сваляме тенджерката от огъня и оставяме тестото да изстине. След това прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме добре тестото.
От получената смес  загребваме с помощта на лъжица и изсипваме в тава, предварително застлана с хартия за печене. Оставаме  разстояние между еклерчетата, тъй като при печенето те ще назбухнат.
Печем ги в предварително загрята фурна на 220 градуса в продължение на около 20-25 минути.Докато еклерчетата се пекат  вратата на фурната не бива да се отваря, за да не се прекъсне процеса на бухването.
След като се изпекат, фурната се изключва и готовите еклери остават в нея, за да изсъхнат и да станат хрупкави.
Започваме да приготвяме крема. Слагаме прясното  мляко заедно със захарта на котлона. Когато течността заври, прибавяме предварително разтвореното в малко вода нишесте и бъркаме, докато получим желаната консистенция.
Сваляме крема от котлона. Добавяме маслото и ванилията и объркваме добре.
Режем капачетата на еклерите и с помощта на малка лъжичка загребваме от крема. Пълним ги, затваряме капачето и оставяме настрани.
След като еклерите изстинат, ги поливаме с разтопен на водна баня шоколад.