Гъвкавост

2
Добави коментар
kozmo
kozmo

Много хора се стремят да поддържат нормално тегло, но това не е достатъчно фигурата да бъде елегантна. Човек трябва да поддържа и своята гъвкавост, за да изглежда добре, а и за да се чувства комфортно.
Често хората дори забравят за гъвкавостта на своето тяло и с изненада установяват как някои движения, които не са представлявали трудност в по-ранни години, вече не им се отдават. Ако се полагат грижи за поддържане на гъвкавостта с упражнения, то тя може да бъде съхранена.
Гъвкавостта се определя от амплитудата на движенията в ставите и зависи от тяхната структура, от еластичността на сухожилията и силата на мускулите, които извършват определени движения. За развитие и поддържане на добра гъвкавост са необходими системни занимания, още повече че с напредването на възрастта това качество се влошава – намалява се еластичността на ставните връзки, уплътняват се междупрешленните дискове. Гъвкавостта (способността да се изпълняват движения с голяма амплитуда) е физическо качество, което в сравнение с другите, се изменя най-много. Например общата гъвкавост на един и същ човек, измерена при различни условия (различна температура, време на деня и др.) и изразена в линейни единици, може да се променя в рамките на 125 мм.
При недостатъчна гъвкавост мускулите, които ограничават подвижността в ставите, започват да се възбуждат (напрягат се) при малките амплитуди на движение. С развиване на това качество активността им при големите амплитуди се намалява.
Трябва да се различават общата гъвкавост (например при наклон напред, без да се сгъват краката) и подвижност в отделните стави.Различават се още активна и пасивна гъвкавост. Активната гъвкавост се проявява в движенията с голяма амплитуда като резултат от мускулни усилия, а пасивната – при външно въздействие върху мускулите и сухожилията. Пример за активна гъвкавост са различните махове с ръце и крака, а за пасивна – класическият шпагат.
Развиването на гъвкавостта е важен фактор за предпазване от травми, тъй като спортните травми се предизвикват много често от недостатъчна подвижност в ставите. В битовото ежедневие гъвкавостта също е важен фактор, а едно проучване доказва, че по-гъвкавите хора имат и по-голяма самоувереност, че могат да се справят с различни видове упражнения.
Упражненията за разтягане и гъвкавост трябва да се изпълняват, като отначало се започне с малка амплитуда на движенията и се работи внимателно. При избора на упражненията и техниката на тяхното изпълнение е необходимо да се прояви индивидуален подход. При групови занимания е добре да се направят индивидуални тестове на всеки член от групата.
Можете сами да си направите тест, за да установите своята гъвкавост:
1.  И. п. – стоеж с ръцете горе. Без да сгъвате краката, се наведете напред и докоснете пода с върховете на пръсти. Ако успеете – добре. Ако можете да положите длани на пода – отлично.
2.  И. п. – стоеж, краката са разтворени на ширина на раменете. Наведете се назад и пипнете с пръсти петите си – успеете ли – добре. Опитайте да повторите няколко пъти подред – ако успеете – отлично.
3.  И. п. – стоеж с поставен хоризонтално изпънат крак върху опора (маса, облегалка на стол), ръцете горе. Наклонете се напред, без да сгъвате крака,   и докоснете  пръстите му – добре. Ако успеете без да сваляте ръцете,  да докоснете ритмично с глава няколко пъти коляното – отлично.
Не забравяйте, че с ежедневни занимания можете не само да съхраните своята гъвкавост, а и да подобрите това качество, ако сте позабравили да се грижите за него.