Дископатия – лечение и симптоми

3
Добави коментар
stdio
stdio

Дископатия – лечение и симптоми

Честота

Дископатията (дискова херния) е често срещано заболяване на нервната система и сред най-честите хирургични заболявания на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Дископатиите настъпват в резултат на често повтарящи се микротравми или физическо пренапрежение, като понякога са налице и вродени аномалии, които благоприятстват увреждането на гръбначния мозък и коренчетата на нервите. В повечето случаи се касае за нормални процеси на износване и преждевременно остаряване на структурите на гръбначния стълб.

Дискова херния – причини, симптоми и лечение 

Локализация
Дископатия се развива на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-честа в шийните и долните поясни сегменти, където става прехода между подвижните (шиен, поясен) и фиксирани (гръден, кръсцов) участъци на гръбначния стълб.

Симптоми на дископатия
Изместването на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал се проявява с характерна симптоматика – силна болка, простираща се в зоната на засегнатото нервно коренче, евентуално придружена с двигателни или сетивни разстройства. Пристъпа може да бъде провокиран от травма, рязко движение или заемане на непривична поза за продължително време. В началото изместването на диска може да бъде бавно и постепенно, особено в шийната област и се проявява с главоболие (шийна мигрена), световъртеж, нестабилност при ходене и др.

При покой на легло болката намалява или дори изчезва, но се изостря при кашляне, кихане, напъване при изхождане, поради рязкото повишаване на ликворното налягане. Освен болката, се наблюдава още – ограничена подвижност, втвърдяване на мускулатурата отстрани на гръбначния стълб и изкривяване на гръбнака – сколиоза. Изтръпване, мускулна слабост и понижена чувствителност в кожната зона инервирани от съответното нервно клонче са често срещани симптоми.

Предните и предно–странични дискови хернии са сравнително по-редки. В лумбалната област могат да се проявят с болки в гърба, разпространение към ингвиналните гънки и бедрата, а в шийната област те могат да причинят смущения в гълтането. Страничните дискови хернии, при силни болки могат да доведат до затруднени или невъзможни уриниране и изхождане.

Изследвания
Диагнозата дискова херния се потвърждава от рентгенови снимки на гръбначния стълб, ядрено-магнитен резонанс, скенер. Магнитният резонанс е с най–добра информативна диагностична стойност.

Лечение на дископатия
Първият пристъп на дискова херния – болка във врата или в кръста, с епизодичен характер и различна продължителност, може да бъде диагностицирана като най-разнообразни състояния, както може и да премине с или без лечение (обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, масаж, физиотерапия и други).

Българската марка продукти Коносан помагат успешно при дископатия. 

Консервативно лечение
Консервативното лечение провеждано у дома или в болнични условия включва: покой, обезболяващи, физиотерапия, режим на физическа активност, упражнения за укрепване на мускулатурата. То трябва да бъде с продължителност поне 10-15 дни и интензитет, зависещ от тежестта на оплакванията и от неврологичната симптоматика. Това лечение е ефективно в над 90% от случаите.
Понастоящем се приема, че рисковете от местното инжекционно приложение на обезболяващи, кортикостероидни и противовъзпалителни медикаменти, надхвърлят полезния ефект и то не се препоръчва.
Неовладяването на дископатията чрез консервативно лечение налага обсъждане на възможността за оперативно лечение.

Оперативно лечение
Оперативното лечение, в зависимост от тежестта на показанията се извършва по спешност или в планов порядък:
– По спешност се оперират пациенти, при които са налице показания за остро настъпила тежка неврологична симптоматика – изпускане по малка и голяма нужда, двигателни нарушения – пареза или парализа на краката, загуба на сетивност и други.
– В планов порядък се оперират болни, неповлияни от консервативното лечение, със силни и постоянни болки, постепенно прогресиращи неврологични разстройства – двигателни нарушения, сетивни смущения, сколиоза поради принудителната поза.

В над 90% от случаите непосредствените следоперативни резултати са изчезване или облекчаване на болката. На по-късен етап, в около 15 – 30% от оперираните остават в различна степен болки – лумбаго или ишиас.

В по–леки форми на дископатия масажи, мануалната терапия, су-джок и акупресурата дават отлични резултати като намалят значително притискането на нервните коренчета и болковата симптоматика.

Подобни статии: болка в главата,
болка в гърба,
болка в краката,
болка в кръста,
главоболие,
изтръпване на краката