спиране на цигарите

11
Добави коментар
coffeetime
coffeetime

Намаляването на цигарите – малкият, личен АД!

„Аз нямам проблем с цигарите, аз пуша само по 5 цигари на ден, а това е нищо …”

„Намалила съм ги до 5на ден, и сега постепенно ще ги сваля до 2 на ден… И после ще ги спра.”

„Аз пуша по две цигари, сутрин с кафето и една вечер, мога да ги спра когато си искам, не съм зависима.”

Някой, на 100%, ще се разпознае в някоя от горните реплики. Ако не и в трите. Или ще разпознае определен период от живота си.

Сега ще ви обясня защо намаляването на цигарите НЯМА да ви помогне за спирането на цигарите. Или поне много ще ви затрудни.

Всъщност, верността на това твърдение не се базира на моите пара-психичски  възможности, а на съвсем тривиалния факт, че почти няма на света пушач, който да не минавал през фазата на „намаляването” на цигарите. И огромната част от тях са постигнали само едно нещо – изтормозване на самия себе си.

Феноменът на „намаляването” на цигарите

Намаляването на цигарите обикновено означава, че човекът е решил, вместо обикновената една кутия, да пуши по половин кутия, или просто казано, да си даде някакво ограничение на пушенето за деня. Обикновено с намаляване се захващат пушачите, които вече имат зад гърба си поне един опит да спрат цигарите, по какъвто и да било друг начин. Обикновено самата мисъл, че малко са намалили цигарите ги кара да се чувстват по-малко виновни към себе си и околните.

Защо го наричам феномен?
Много просто. Хайде да си отговорим защо хората се опитват да намаляват цигарите, които пушат.

Повечето хора, които са решили да намалят цигарите, обикновено смятат, че в определени ситуации, пушенето е удоволствие за тях.  Те си дават сметка, че повечето цигари, които пушат всъщност не се свързват с моменти на удоволствие:

цигара на спирката или в колата на свтофара,
докато минаваш пеша от спирката до офиса, или
докато чакаш някой да се появи на срещата ви …

Но има цигари, които хората определено свързват с конкретна ситуация – кафе сутрин, бира вечер, ритуално след хапване.

Тоест има ситуации, в които човек не иска да пуши и такива, в които смята, че пушенето е удоволствие.

Това обаче, очевидно не може да е вярно – ако пушенето е удоволствие, то би трябвало да бъде такова по всяко време. Ако е нещо, от което искаме да се отървем, то би трябвало да си остава такова през целия ден.

Митът за “специалните цигари”

На какво се дължи това смесено отношение към пушенето? Хем не искаш да пушиш, хем искаш да пушиш в определени моменти.

Разбира се, всичко се дължи на никотиновото пристрастяване. В моменти, когато човек е несъзнателен пушач, той осъзнава, че нещо ръководи живота му. Нещо вътре в него го кара всеки път като слезе от градски транспорт, или като заседне в задръстване, да пали цигара в колата. Цигара, която не му се иска да беше запалвал. Това машинално запалване на цигара се дължи на усещането за никотинов глад, на почти несъзнателно ниво, като самото запалване на цигара става почти несъзнателно.

За това много хората бъркат пушенето с навик, макар, че е ясно че то е никотиново пристрастяване. Запомнете, мили хора – няма пристрастяване по навик!

От друга страна, в моментите, когато е съзнателен пушач – с кафето или биричката – тогава цигарата се услажда. Тези цигари са трудните за отказване, те са станали специални цигари – защото човек ги възприема като удоволствие. И не само заради това, обаче.

Но, ако цигарите бяха удоволствие, защо да ги намалявате тогава? Защо да се измъчвате?

И достигаме до обяснението на феномена „намаляване на цигарите”.

Феноменът е следния: Колкото повече ги намаляваш, толкова по-привързан към цигарите ставаш!

Малкият Ви, личен АД – Добре дошли! Enjoy your time!

Привързването към цигарите се дължи именно на идеята, че тези, условно казано, пет цигари на ден, са удоволствието ви за деня.

Усещате, че това е границата – от повече не можете да се лишите. Да се лишите от тези пет цигари би означавало да се лишите от вашето заслужено удоволствие.

И да го замените с чувство на липса и лишение.

Ако в такъв момент решите да спрете цигарите изобщо, вие сте сигурен, че се лишавате едва ли не от най-ценното нещо в ежедневието ви. И сте с впечатлението, че тази липса ще ви преследва цял живот.

Практически феноменалното с намаляването е, че вие ставате по-пристрастен към цигарите, докато пушите по-малко!

Разбрахте ли защо наричам подхода с намаляването малък, личен АД?

Наваксването

Обикновено след като приключите с намаляването, или ако ви се случи добро  оправдание, вие сериозно наваксвате с цигарите. Почти няма пушач, който е намалил цигарите, и който с нетърпение да не очаква момента, в който ще си навакса пушенето.

Всичко се корени в усещането за лишаване от нещо, което е удоволствие, в усещането за липса на нещо ценно, което се подсилва от ограничената дажба никотин.

Всичко може да стане толкова лесно!

Помислете – ако пушенето беше наистина удоволствие, защо ви беше да го намалявате? За да си причинявате страдание, заради това от което се лишавате?

Наистина с такава нагласа, няма да е изненадващо, че след като спрете с намаляването, започнете да пушите с двойно усърдие!

Какъв е изходът от това?

Всъщност, вие НЕ искате да намалите цигарите. Вие ИСКАТЕ да спрете да пушите, искате да спрете цигарите.

Единствената причина, поради която не искате да се лишавате от тези ваши пет специални цигари е СТРАХЪТ! Нищо друго. Аз знам това и разбирам вашия страх,  вие се страхувате, че:

вероятно, цигарите ще ви липсват цял живот,
може би, ще изпитвате ужасите на никотиновия глад и
има вероятност да ще напълнеете.

Е, нека ви кажа нещо, което няма да се уморя да повтарям:

Всичко от горния списък няма да ви се случи! Честно!

Не се предвижда да изпитвате нечовешка абстиненция, не се очаква пушенето да ви липсва, защото вие просто няма да искате да пушите!

Как става номера?

Вече знаете това, ако сте от редовните четци в този блог. Аз знам как става номера, изпитал съм го на себе си, на съпругата си и на всички, които са се свързали с мен, с молба за помощ.

Просто трябва да повярвате! Повече на себе си, малко на мен, и номерът става. Имате моята гаранция !

За да спрете цигарите вие се нуждаете от помощ от някой, който знае всичко за спирането на цигарите.

Сега, до Коледа имате шанс да получите такава помощ, от мен, напълно безвъзмездно!

За да решите дали да ми вярвате, можете да прочетете за моята пушаческа кариера.

Можете да преминете през моя безплатен онлайн курс за спиране на цигарите: Спиране от раз, for dummies!

Имате възможност да се регистрирате чрез формата за регистрация в дясно, за моя безплатен е-мейл курс Свобода! При поискване!, където ще получите специализирана информация за спирането на цигарите, както и лекция-подарък, как да останете във форма и да не допуснете напълняване след спиране на цигарите.

Всичко е във вашите ръце! Аз спрях да пуша преди година, и това беше най хубавото нещо, което съм правил за себе си от 17 години насам.

Не се колебайте, а се присъединете към щастливите хора, които вече изпитаха еуфорията на свободата от никотиновото робство.