Япония и САЩ започнаха най-голямото в историята си съвместно военно учение / Азия / Свят / Ekip News

16
Добави коментар
stoian_ti
stoian_ti

Снимка: http://www.usnews.com

Снимки към новината

Япония и САЩ започнаха най-голямото в историята си съвместно военно учение край Корейския полуостров. В тренировъчните бойни действия се включиха около 34 хиляди японски военнослужещи и 40 кораба, както и повече от 10 хиляди американски войници, 20 кораба и 150 самолета. Операцията се провежда под името „Остра сабя” и бележи 50-годишнината от сътрудничеството между Япония и САЩ.

Учението ще продължи до 10 декември, като и двете страни посочиха, че то е било планирано преди артилерийския обстрел от страна на Северна Корея. Операцията започва само дни след демонстрираната военна сила от страна на САЩ и Южна Корея.

В същото време Северна Корея разположи още ракетни изстребители на територията си на фона на напрежението, създадено от севернокорейската артилерийска атака на остров Йонпьон. Пхенян увеличи броя на изстребителите си по границата с Южна Корея от 100 на 5200. Така ракетите ще имат обхват от 60 километра, но не е ясно дали имат потенциал да ударят Сеул и съседните му градове, където живее почти половината от 50-милионното население на Южна Корея.