Здравословна рецепта за пълнен шаран за Никулден

53
Добави коментар
chrisbrown2
chrisbrown2

Публикувано на 06. Dec, 2010 от екип на Здраве и Красота в Кулинарни рецепти, Храни

Представяме кулинарна рецепта за пълнен шаран за Никулден.

За големия християнски празник Никулден от страниците на ежедневника Труд избрахме една здравословна рецепта за пълнен шаран на готвача Людмил Гелов, която представяме за Вас с няколко по-здравословни корекции.

Необходимите продукти:
шаран около 2 кг
5 връзки магданоз
3 стръка мащерка
2 с. л. червен пипер
1/4 чаена чаша ориз
1-2 глави кромид лук
1/2 чаена чаша зехтин
сол на вкус
50 г стафиди
100 г натрошени орехи
100 г маслини

Времето за приготвяне е около 50 минути.

Начин на приготвяне:
Продуктите се нарязват, задушават се в зехтина за пет-шест минути, след което се прибавя и оризът. Задушава се за още 3 мин. Отстранява се от огъня, прибавят се подправките, стафидите, натрошените орехи и маслините.
Предварително почистеният, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка, зашива се и се поставя в тава. Наливат се около петстотин млл вода. Покрива се с фолио и се пече във фурна, загрята на 180-200 градуса. След около 40 мин. това празнично и здравословно блюдо е готово.

По принцип е доказано, че народите, които консумират повече риба, страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Рибата на първо място е източник на белтъчини. Рибата съдържа по-малко съединителна тъкан в сравнение с друго месо и се усвоява много по-лесно от организма, без да го натоварва допълнително.

Рибата помага за повече ум, за здрави венци, здрава нервна система, както и за здрави бъбреци при диабет. Полезните мазнини в нея омега-3 помагат също срещу стрес и носят добро настроение при бременните.

Магданозът е сред храните, полезни за артериите, а помага също срещу левкемия и срещу лош дъх.

Дори 70 грама кромид лук на ден напълно удовлетворяват потребностите на организма от аскорбинова киселина, а той помага също за свеж мозък и срещу рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Орехите са богати на калций и носят здраво сърце, помагат срещу Алцхаймер и деменция, както и срещу рак на гърдата и простатата.

Пиперът, приготвен от люти чушки, които пък са богати на капсаицин – вещество, което подпомага бързото изгаряне на калориите, с изразено антиоксидантно действие и благоприятно влияние върху процесите на кръвоснабдяване на кожата, действа и като афродизиак.

Стафидите са полезни за здрави зъби, маслините гонят грипа, а зехтинът пък влияе здравословно дори на гените.

Снимка: freeimages.com

Етикети: вкусно, здраве, здравословно, кулинар, Никулден, празник, рецепта, риба, рибник, шаран