Адвокат Марин Марковски: Лазар Колев да няма 4 ръце и 2 члена, та сам да е изнасилил и убил Белнейски

7
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Голямата мистерия е манипулацията с ДНК-експертизата – д-р Иванов е подведен или вманиачен кандидат за слава, казва защитникът на обвинения за смъртта на сестрите…

След като делото „Белнейски” стартира, адвокат Марин Марковски вече е запознат в детайли с аргументите на обвинението срещу неговия клиент Лазар Колев, обвинен в изнасилването и убийството на двете момичета.

Твърди, че в дългата си практика такова объркано дело досега не е имал, но не изглежда никак разтревожен. „БЛИЦ” разговаря с него по някои детайли на случая.

– Защо толкова често в разговора ни използвате понятието аргументи, а не доказателства? – Защото като прочетох обвинителния акт, видях аргументи, които, след като анализирах, много трудно мога да нарека доказателства. Някои от тях са доста странни. Въпреки, че още на първата ни среща следователят Мартински ми се похвали, че досега нямал загубено наказателно дело.

– Ще анализирате ли в резюме и за читателите на “БЛИЦ” аргументите на на обвинението? Д-р Иванов прави категоричното заключение, че епителните клетки под ноктите на едната сестра са на Лазар Колев. – За нас основните аргументи, които заслужават да се анализират, са пет. А главното, на което се крепи обвинението – ДНК-експертизата на д-р Иванов може да срути цялата световна теория и практика на криминалистиката в подобни случаи.

– Д-р Иванов обаче твърди друго. В интервю на въпроса защо експертизата от материала под ноктите стана ясна 2 г. след убийството, той отговаря: “ Първоначално момичетата са били с неизвестна самоличност. При такива случаи има стандартна процедура – вземат се пръстови отпечатъци. Така връхчетата, където би могло да има чужди епителни тела при оказана съпротива, са били запечатани с мастило. От една страна, този химикал би могъл да възпрепятства ДНК анализа, но от от друга, така бяха съхранени епителните клетки. При работа с обекти, за които липсва литература и световна практика, е много вероятно стандартните процедури да не са ефективни. Като ръководител на лабораторията поех риска да откажа незабавното извършване на анализите, тъй като имаше голяма вероятност да изразходваме материала, без да получим резултат. Направените изследвания на Австрия през 2008 г. на част от ноктите показа, че съм прав. Отделихме много средства и време за разработване и тестване върху моделни обекти. Намерихме подходящи решения, за което съм благодарен на колегите си. В резултат получихме ДНК, която съвпада с тази на Лазар Колев, регистрирана в националната ДНК база данни за предишно негово престъпление.“ Т.е. оказва се, че следовател Мартински е прав , когато заявява, че има железни доказателства? – Аз пък ще кажа само едно – щом това е основният коз на обвинението, най-добре е да командироват авангардиста в световната криминалистика д-р Иванов в някоя лаборатория, където се жертват морски свинчета, а не човешки съдби. Не обвиняваме директно него, зависи какъв генетичен материал му е подхвърлен, манипулацията като цяло е възможна на много нива. Но твърдението му, че “направените изследвания в Австрия през 2008 г. на част от ноктите показа, че съм прав” е пълна лъжа. Напротив – ако са предадени коректно думите на д-р Иванов, значи, че това е опит за тънка манипулация или е някакво недоразумение. Мнението на лабораторията в Инсбрук е толкова обратно и добросъвестно, че няма как дори да се резюмират докладите от по 15-ина стр. по всеки пункт.

– В какво подозирате тънката манипулация? – Доста странно е, че са изпратен орален, вагинален и анален материал и от двете сестри, но материалът от епителните клетки под ноктите на Росица не е изпратен. Той остава тук, в България. Изпратените материали обикалят най-реномираните световни лаборатории и отговорът е един и същ – липсва достатъчно генетичен материал, за да се направи категоричен ДНК-профил. Това казват лабораториите с най-добрата апаратура и специалисти в света, но нашият д-р Иван Иванов установява с допотопната ни техника и образно казано крещи – “Ура! Създадохме уникална, нестандартна, непозната в света методология и установихме, че нашият ДНК анализ доказва, че убиецът е Лазар Колев. И това при положение, че в чуждите лаборатории от недостатъчния материал също е извзето определено количество, но върнатият у нас се оказва достатъчен за категоричните заключения на д-р Иванов именно на базата на ДНК експертизата на оставените в България епителни клетки под ноктите! Бъркотията е пълна, но нека съдът се произнесе.

– Кой е вторият коз на обвинението? – Основен свидетел на обвинението ще бъде някакъв свидетел, който видял как едно от момичетата скочило от колата и се пребило. Това ще бъде главното свидетелство за смъртта на по-голямата сестра Христина. И ние няма да разкриваме основните си козове, но това свиделство е абсолютен автогол на обвинението.

– Третият? – В един момент незнайно защо в килията на Лазар Колев в ареста на Г.М. Димитров е настанен затворник от Софийския централен затвор. Лазар бил му казал като на съкилийник как е извършил престъплението.

– Бълнувал ли е или е разказвал в ясно съзнание, или пък в момент на разкаяние? – Не знам. Това обвинението трябва да каже. Съкилийникът дал показания как Лазар описал, че едната сестра скочила от колата, утрепала се, оня отпрашил, оправил едната, после се върнал за другата. Нещо подобно. Странното е, че след като дава показания, въпросният съкилийник много скоро се оказва на свобода. Това е част от тяхната договорка и е нещо много опасно – неслучайно закнодателят пита, когато се снема самоличността на свидетеля, дали и е съден. Едва ли на човек, който е бил в затвора, може да му се кредитира доверието, че спазва десетте божи заповеди.

– Има ли други топсвидетели? – За мен това е негатив за обвинението. Помните как една учителка свидетелства, че видяла как Лазар и съучастника му товарят два трупа в колата му, но краката им останали да стърчат извън багажника. Сам виждате, че за толкова години се изговориха куп глупости от официални и неофициални лица. На тази учителка самото обвинение не й кредитира доверие и показанията й ги няма в папката им.

– А любовниците на Лазар Колев? – Да, това е другият аргумент на държавното обвинение. Според тях през 2008 г. той се опитал да си организира фалшиво алиби, след като го обвиниха в престъплението. Нека анализираме и него. Бил поискал да му се гради от любовницата му Виолета, майка й и вторият й съпруг алиби, че на 28 януари 2006 г. гостувал и преспал у тях, след като го привлякоха като обвиняем. Виолета и майка й потвърждават алибито. Междувременно вторият съпруг на майката на любовницата му Виолета отива при богатия му чичо Паун Лазаров и му иска пари, защото със свидетелствата си са осигурили алибито на Лазар. Чичото е ужасен. Ти мен ще ме изнудваш, че си казал истината! И го гони. Това също е доказано. Самият пастрок си е признал, че е изнудвал чичото за пари. Това е ключов момент, свързан с другите странни “доказателства”.

– И какви са те? – Обвинението се позовава на това, че след престоя при Виолета Лазар е бил при друга своя любовница, нека я наречем приятелка, в София, при която преспал, без да правят секс. Същата тази казала, че той се е държал странно. Бил недоспал. Не излизал навън. Нека бъдем точни. Ходил при нея, спали са заедно …. без да правят полов акт и тази дава такива показания. Дори била ужасена от поведението, му, било неадекватно. Не пояснява от какво точно. Също доста странно, нали? Има и показания от двама негови близки в Пловдив, които твърдят нещо подобно. Обяснил им, че е разстроен, понеже се бил скарал с Виолета. Аз не обвинявам никого, но не ви ли се струва, че показанията на така наречените периферни свидетели на обвинението доста си приличат, центрирайки се в една точка. При това всички са негови близки!

– А къде е съучастникът на Лазар Колев? – Няма такъв.

– Значи обвинението се отмята от първоначалните си хипотези? – Да. Днес Лазар Колев е единственият изнасилвач и убиец на сестри Белнейски.

– Нали обвинението трябва да го докаже? – Естествено. Доста трудна задача. Освен, ако не докаже, че Лазар Колев е имал четири ръце и два члена.

Едно интервю на Славей Костадинов

Ексклузивно интервю с обвиняемия Лазар Колев четете в новия брой на в. „ШОУ

07/12/2010