Защо супата е полезна?

4
Добави коментар
marketinggod
marketinggod

За мнозина супата е незаменима храна, особено в студени дни. Тя е много ценена и от хората, които често са на диета.

Повечето диетолози считат, че супата е много подходяща, ако човек иска да се храни пълноценно и балансирано. Порция зеленчукова супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание. Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и имат сравнително малко въглехидрати.

Нискокалоричната супа в началото на храненето помага да се намалят поетите калории с 20 %, установяват диетолози от университета Пен. Това важи за супи от пилешки бульон и зеленчуци – броколи, картофи, карфиол, моркови.

Именно тези класическите рецепти, според които различни зеленчуци се сваряват и подправят, носят най-малко калории и в същото време имат най-много полезни съставки.

Въпреки изброените безспорни качества, не трябва да забравяме и някои други факти.

Така или иначе, супите се приготвят при висока температура и част от полезните хранителни вещества изчезват. Друг недостатък на ястието е, че когато човек изяде по-голямо количество от него, се разрежда стомашният сок. Когато добавите в ястието месо, при варенето се отделят всички вредни химични вещества, които животновъдите са използвали по време на отглеждането на добитъка. Затова, ако много държите на това супата да е полезна, месото почти не трябва да присъства в нея.

Не забравяйте да проверявате съставките на готовите супи, които консумирате. Те се приготвят бързо и лесно, може да се каже, че са много актуални. Но внимавайте! Част от техните компоненти са овкусители, оцветители и подобрители, а те са всичко друго, но не и полезни.

Източник:
http://www.bb-team.org
http://polezno.bg