Как да се справим с косопада?

13
Добави коментар
BaHu4ka
BaHu4ka

Косопадът се причинява главно от стрес, но и от прекалено силна концентрация на андрогени. Най-уязвимата група са мъжете, като при засегнатите жени се наблюдава оредяване на косата. Лечения много – от знайни и незнайни съвети на роднини, интернет форуми и странни мазила, до разни камъни, амулети, диети и прочие. 5% разтвор на миноксидил, в комбинация с аминиксил, ретинол, фитостеролови съставки, биотин, капсицин, аргинин, е успешната рецепта за справяне с проблема. Това не ви говори нищо? Ето и превод – съветите срещу косопада на д-р Людмила Цанкова, дерматолог.

DoctorOnline.bg: Косопадът е един от бичовете на съвременния човек. Наскоро обаче на българския пазар се появи един продукт, за който се твърди, че е доста ефективен срещу косопад. Какво е Вашето мнение за този продукт – Spectral.DNC?

Д-р Людмила Цанкова: Безспорно Spectral.DNC е един уникален козметичен продукт, който съдържа комбинация от някои нови и изпитани съставки, които ще намерят голямо приложение за лечение на андрогенен коспопад. При мъжете това води до трайно опадане на косата, а при жените – до оредяване на косата.

DoctorOnline.bg: Кое от веществата спомага за това благоприятно действие? Мисля, че това е продуктът с най-висока концентрация на миноксидил, предлаган на българския пазар. Това ли е причината?

Д-р Людмила Цанкова: Миноксидилът е известен почти от 20 години и се използва като средство за лечение на косопад. Всъщност това е и първото средство за лечение на заболяването, одобрено от Американската агенция по храни и лекарства (FDA). То води до растеж на косата – доказано е по странен начин. Първо е използвано за лечение на пациенти с хипертония. Установило се е, че при пациентите, които са били лекувани с миноксидил, е бил наблюдаван засилен растеж на косата. След това са направени редица клинични изпитания и се установило, че наистина помага срещу косопад. Така или иначе, на българския пазар се предлагат продукти с 2% разтвор на миноксидил. Той успешно се прилага и при жени, и при мъже. Но завишеното съдържание на миноксидил спомага за още по-добър ефект – по-голямо засилване на анаген (фаза на активен растеж на косъма). При андрогенната телопатия основният проблем е именно една генетична предопределеност, свръхчувствителност на костно-мастния апарат към метоболитен продукт на тестостерона. Това влияе директно върху космените фоликули, което води до спиране на захранването на косъма и оттам до неговото падане. Уникалното при Spectral.DNC е, че миноксидилът е включен в микрокапсули (така наречените нанозоми – бел. ред.), които по-лесно проникват в дълбочина и оказват въздействие на проникателната способност на миноксидила.

DoctorOnline.bg: Има ли някакви странични ефекти? Т.е. кога не трябва да се прилага?

Д-р Людмила Цанкова: Не трябва да се изписва на пациенти, които имат сърдечносъдови заболявания, както и такива, които се лекуват от хипертония или имат твърде ниско кръвно налягане. Някои от по-често срещаните, но по-слабо изразени странични ефекти, са зачервяване на кожата на скалпа и леко дразнене. Това може да се предотврати с използване на един шампоан – „Ревита“. Той е на същата лаборатория –  DS Laboratories. Той съдържа кетопоназол и въздейства върху себулната продукция.

DoctorOnline.bg: Какви резултати могат да очакват потребителите на Spectral.DNC?

Д-р Людмила Цанкова: Хубаво е лечението с този продукт да започне още при първите признаци на опадане на косата. Видимите ефекти за пациента се наблюдават още на втората-третата седмица, когато спира падането на косата. При едно упорито постоянство и използване на продукта два пъти дневно – сутрин и вечер, видим растеж на косми се наблюдава през втория-третия месец. Когато има налице генетична предразположеност – баба, дядо или някой друг близък роднина има или е имал такъв проблем, лечението трябва да бъде по-продължително – не само шест месеца, а трябва да има и поддържащи курсове.

DoctorOnline.bg: Каква е причината българинът в последно време да оплешивява?

Д-р Людмила Цанкова: Аз не мисля, че има някакво увеличение на случаите на косопад. Винаги е имало. Но един от основните фактори за това е стресът. Голямо значение има това, че андрогените оказват директно въздействие върху космените торбички. Разбира се, има и някои хора, които прекаляват с тези препарати. Като се спортува много усилено, като се посещава фитнес – това също може да доведе до опадане на косата.

DoctorOnline.bg: Какво бихте посъветвали хората, за да не се стига до косопад?

Д-р Людмила Цанкова: Всеки пациент, който има проблем с косата си, трябва да посети дерматолог, защото при всеки трябва да има индивидуален подход, индивидуална терапия. Другото – когато има проблем, да не се вслушват в приятели, близки, да четат форуми или всякакви други неща, а да се обърнат към дерматолог, който при всички положение би предписал препарат, имащ висока концентрация на миноксидил.

DoctorOnline.bg: А има ли и други активни съставки в Spectral.DNC?

Д-р Людмила Цанкова: Освен миноксидил се съдържа и една уникална съставка – аминиксил. Той е патентован още през 1994-95 година. Клинични изследвания са показали, че аминексилът има ефект върху самите тъкани – околокосмените фоликули, и подпомага да не се увреждат. Други съставки са някои аминокиселини и витамини – ретинол, фитостеролови съставки, биотин, капсицин, аргинин – изобщо комплекс от съставки, които помагат за растежа на косъма и клетъчното му развитие.