Любопитното за Кока – Кола

107
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Кока-Кола е популярна газирана безалкохолна напитка, продавана по целия свят. Това е една от най-разпознаваните и продавани търговски марки в света.
Първоначално замислена като лекарство, което се купува без рецепта, Кока-Кола е изобретена през 19 век и според слуховете е била първоначално зелена на цвят. Тя е купена от бизнесмена Айса Григс Кандлер, чиято агресивна маркетингова политика я прави лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век. Въпреки, че е обсипвана с критики за здравни проблеми, породени от нейната консумация, както и за редица закононарушения, направени от компанията, Кока-Кола остава все толкова популярна и през 21 век. В наши дни Кока-Кола се произвежда като концентриран сироп и се доставя на множество франчайзингови фирми, които го разреждат, бутилират и разпространяват. Кока-Кола може да се отнася и за производителя на напитката, Кока-Кола Къмпани.

Създаването

Кока-Кола е изобретена в Кълъмбъс, Джорджия, от Джон Стайт Пембъртън, първоначално като кокауайн – комбинация от вино и кокаин, наречена Кока с френско вино на Пембъртън. В началото тя е продавана като лекарство срещу главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки, които стават популярни в САЩ по това време. След забраната на алкохола в Джорджия през 1886 виното в рецептата е заменено с безалкохолен сироп. Първите продажби са реализирани на 8 май 1886 в Атланта и за първите осем месеца са продавани едва девет чаши средно на ден.
Считайки, че две „К“ ще изглеждат по-добре в рекламите, г-н Франк М. Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън, предлага името Кока-Кола и изписва известниата сега търговска марка с уникален шрифт.

Първата вестникарска реклама на Кока-Кола се появява във вестник „Атланта Джърнъл“ – приканваща гражданите да опитат „новата и популярна газирана напитка“. По витрините на магазините се появяват изрисувани с маслени бои плакати с надпис Кока-Кола. Д-р Пембъртън обаче не осъзнава потенциала на напитката и започва да продава части от компанията си на други съдружници. Малко преди смъртта си през 1888 година, той продава цялата останала част от компанията на Ейза Дж. Кендлър от Атланта – човек с голям търговски нюх. Ейза Кендлър продължава да изкупува останалите дялове, докато не придобива 100% от компанията.

Рецептата
Точната рецепта на Кока-Кола е легендарна търговска тайна. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на Сън Тръст Банк в Атланта. Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така, че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването и.

Името на Кока-Кола идва от листата от кока и плодовете от кола, използвани като ароматизатор. Основните съставки са вода и захар. Други предполагаеми компоненти са карамелът, кофеинът, фосфорната киселина, сок или масло от зелен лимон и ванилия.

Отличителният вкус идва най-вече от смесването на захар и масла от портокал, лимон и ванилия. Останалите съставки променят съвсем слабо вкуса. В наши дни обаче в САЩ Кока-Кола е подслаждана с царевичен сироп, което „притъпява“ вкуса. Кока-Кола със захар все още се продава в Европа.

  В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. От 1929 кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено, но не напълно. Според сайта на Кока-Кола напитката „не съдържа кокаин или други вредни субстанции и кокаинът никога не е бил добавян компонент на Кока-Кола“, което, макар и вярно, може да се разглежда като подвеждащо.

Обработката на листата от кока се извършва в специално лицензирана фабрика в Ню Йорк. Макар това вероятно да е най-големият производител, други химически фирми също имат лицензи за внос на листа от кока в САЩ.

Освен кокаина, друга противоречива съставка на Кока-Кола е кофеинът. Съдържанието на кофеин в Кока-Кола е предмет на съдебни спорове от 1920-те. През август 2005 литър Кока-Кола съдържа максимум 150 милиграма кофеин. За сравнение същото количество кафе съдържа между 280 и 750 милиграма кофеин.

Знаете ли че…
 Кока-Кола е мишена на слухове, които порицават напитката заради големите количества киселина (нейното pH e 2,5, което е наполовина между оцет и стомашна киселина) или пък заради „заплашващия живота” ефект от газираната вода, съдържащ се в нея. Слуховете обикновено вземат формата на „забавни факти” – например „полицейските патрули използват освежаващата напитка, за да измият кръвта по пътищата след инциденти” или „Колата може да разложи зъб за една нощ!”. Всяко едно от тези твърдения е погрешно. (100% сигурно е, че пътните патрули не използват Кола за чистене на пътища. Също така бе доказано в ТВ предаването MythBusters (научно любителско шоу, тестващо верността на различни митове), че Кока-Кола може да се използва с добър успех като прочистващ кръвта агент.). Категорични доказателства, че напитката не е по-опасна от която и да е друга безалкохолна напитка, са представяни неведнъж на съдебни дела от 1920г. до наши дни. При нормални условия нейната киселинност не причинява пряка вреда. Експеримент, проведен през 2005 година доказва, че pH-то при оставяне на 15ml Кока Кола в устата на пациент за 1 минута е от порядъка 5,5-5,6. Нито една от тези стойности не е критична, за да повреди зъбния емайл. Открито е, че диетичната кола е още по-малко киселинна.
Една необичайна употреба на колата е третиране на ръждясали повърхности – фосфорната киселина в колата превръща железния оксид в железен фосфат, и като такава може да се използва като начална обработка на корозирали железни предмети. Колата също така е била използвана като пестицид от индийски фермери.
Многобройните слухове по адрес на Кока-Кола са накарали Urban Legends Reference Pages да посветят цяла секция от техният сайт на „Колафолклора”.

Докато много доктори, изготвящи диети, вярват, че „безалкохолните напитки могат да присъстват в добра диета”, повсеместно е ясно, че Кока-Кола и други безалкохолни напитки могат да бъдат опасни, ако се консумират прекалено, в частност за малки деца. Проучванията показват, че редовните потребители на безалкохолни напитки имат по-ниско ниво на калций(което може да причини остеопороза), магнезий, аскорбинова киселина(витамин C) и витамин А.

Кока-Кола също така е понасяла критики и заради използването на фосфорна киселина и кофеин. Има някои твърдения, че консумирането на Кока-Кола води до пристрастяване, но верността на тези твърдения не е доказана.

Към края на 80-те години на 20 век в САЩ колата се произвежда от царевичен сироп вместо глюкоза/фруктоза. Тази промяна е направена главно заради покачващите се по това време цени на захарта. Има групи, които критикуват този ход, тъй като царевичният сироп може да се е получил от генетично променени растения. В Индия през 2003г. Центърът за наука и околна среда (Centre for Science and Environment – неправителствена организация) казва, че във водите на безалкохолните производители, включващи международни гиганти като Пепси и Кока-Кола, се съдържат пестициди и инсектициди. Те извършват тестове, които доказват, че безалкохолните напитки на ПепсиКо съдържат 36 пъти повече пестициди над нормалното ниво, позволено от Европейския съюз. Съдържанието на пестициди в Кока-Кола е било 30 пъти по-голямо от позволената норма.

 CSE твърдят, че във всичките 12 тествани напитки са открили токсини, включващи lindane, DDT, malathion и chlorpyrifos – пестициди, които могат да доведат до рак и срив на имунната система. CSE твърдят също така, че са тествали същите продукти, продавани в САЩ и там не са открити такива токсини. Кока-Кола и ПепсиКо гневно отричат, че техните продукти, произвеждани в Индия, съдържат токсични вещества. От Кока-Кола са регистрирали 15% спад на продажбите, след като разкритието е било направено.