Да си спомним за тях

5
Добави коментар
raya
raya

от Здравко ГригоровКакто всяка година през декември си спомняме за личностите, с които се разделихме през последните 12 месеца. Няма как да споменем имената на всички, затова едно последно „Сбогом!” на тези, които вече няма да ни радват с присъствието си.Киното загуби Денис Хопър, музиката – Рони Джеймс Дио, модата – Аликзандър Маккуин, литературата – Джером Селинджър, България загуби Андрей Баташов. Медиите широко отразиха тези тъжни новини, но имената на още десетки не толкова популярни личности останаха извън водещите медийни новини.

На 22 януари почина Джийн Симънс, двукратно номинирана за „Оскар” за ролите си в „Хамлет” и “The Happy Ending”, с незабравими роли в епичния „Спартак” на Стенли Кубрик и телевизионния сериал „Севера и Юга”.

Едва на 38 години на 10 март ни напусна Кори Хайм. Тийн звездата от 80-те стартира обещаващо кариерата си и успя да се превърне в едно от децата-чудо на Холивуд с хитове като „Изгубените момчета”, „Лукас” и „Пазителите”.

Телевизионната легенда Джон Форсайт си отиде на 92-годишна възраст на 1 април.

Милиони зрители сядаха пред телевизионните екрани, за да проследят поредните епизоди от „Династията” и „Ангелите на Чарли”.

На 3 април България се раздели с вечно усмихнатия Иван Балсамаджиев. След десетки театрални роли и телевизионни предавания, споменът за него остава с постановките „Напразни усилия на любовта”, “Опит за летене”, “Тартюф” и “Онова нещо”, както и ролите му в „Лавина”, „Човек в космоса” и „Катина”.

На 2 май издъхна британската легенда Лин Редгрейв, двукратно номинирана за „Оскар” за ролите си в „Georgy Girl” и „Богове и чудовища”.

На 8-ми август се разделихме с носителката на „Оскар” Патриша Нийл, една от легендарните красавици в средата на миналия век, оставила във филмографията си класики като „Закуска в Тифани” и „Хъд”.

На 100-годишна възраст се разделихме с най-възрастната дама номинирана за „Оскар” – Глория Стюарт, която почина на 26 септември. През 1997-ма тя попадна сред претендентите за наградата на 87 години за участието си в „Титаник”.

На 29 септември почина Тони Къртис, когото винаги ще помним с участието му в класики като „Някои го предпочитат горещо” и „The Defiant Ones”, за който беше номиниран за „Оскар”.

На 27 ноември си отиде Ървин Кършнър, режисирал класики като „Империята отвръща на удара”, „Никога не казвай никога” и „Робокоп 2”.

Лесли Нилсън ни напусна на 28 ноември. С удоволствие ще си пуснем комедийните образци „Има ли пилот в самолета?” и „Голо оръжие”, за да си припомним широката усмивка на белоглавия комик.

Ден по късно на 29-ти ноември почина италианският маестро Марио Моничели.

„Приятели мои” и „Армията на Бранкалеоне” оставиха забележителна следа в италианската кинематография на 20-ти век.