Заложете на смартфон със сензорен екран

2
Добави коментар
policexpert
policexpert

Ако искате да сте в крак с модата и да минавате за човек, който държи на технологичните новости, то тогава мобилният ви телефон трябва да е от т.нар. смартфони, и то задължително със сензорен дисплей. Според проучванията на повечето анализаторски агенции това е модерното бъдеще на този вид устройства.

Наскоро Strategy Analytics изнесоха данни за бурния ръст в продажбите на смартфони. А преди дни се появиха и данни от IDC. Те сочат, че за последното тримесечие на 2009 г. са били продадени 54,5 млн. смартфона, което е ръст от 39% спрямо същия период на 2008 г. За цялата минала година пък са продадени 174,2 умни телефона – с 15,1% повече в сравнение с 2008 г. Като пазарен дял те вече заемат 15,4 на сто, докато преди година той е бил с 3 на сто по-малък.

От IDC считат, че през тази година търсенето на смартфони ще отбележи нови рекорди, като заедно с тях се очаква раздвижване и на пазара на операционни системи – като например чаканите нови версии на Symbian и Windows Mobile. Операционните системи ще продължат да се конкурират в области като интуитивност, разнообразие от достъпни мобилни приложения и цялостно потребителско преживяване, като накрая ще спечелят потребителите.

Nokia остава на лидерската позиция при смартфоните с пазарен дял от 38,9%. Следват RIM, Apple, HTC и Samsung.

Според информация на DigiTimes пък тази година се очаква устройствата с капацитивни сензорни дисплеи да станат масови, като броят им ще надхвърли този на моделите с панели, изработени по резистивна технология. Производители като Wintek, Sintek Photronic, Cando, Emerging Display Technologies и Giantplus Technologies са се захванали с производството на капацитивни панели. От третото тримесечие на годината Sintek възнамерява да увеличи производството си до 24 млн. с диагонал 3,5 инча, а Giantplus смята тогава да прави по милион от тях.

Дали прогнозите ще се окажат верни и какво ще предложат водещите производители, всъщност ще стане ясно на световния мобилен конгрес, който започва днес в Барселона. (24часа)

Гиганти в Барса, но без щандове

Въпреки че част от водещите производители като Nokia LGSamsung и други се отказаха да имат собствени щандове на започналия вчера в Барселона мобилен конгрес, те на се пропуснали да присъстват.

И представянето на нови модели започна още в неделя вечерта. Тогава от Samsung представиха първия си телефон с платформа bada, който носи името S8500 Wave. Апаратът има метален корпус, дебел е едва 10,9 мм, разполага с 3,3-инчов Super AMOLED дисплей с повишена яркост и видимост при пряка слънчева светлина. Добавен е и Bluetooth 3.0 с по-висока скорост на трансфер на файлове. Телефонът има още Wi-Fi, GPS, процесор ARM Cortex-A8, 5МР камера с автофокус и възможност за запис на HD видео, радио и мултимедиен плейър, поддържащ DivX. Вградената памет е 2GB, има и microSD слот за допълнителна.

Телефонът разполага и с новия интерфейс TouchWiz 3.0, който интегрира различни популярни социални мрежи. Samsung S8500 Wave ще е на пазара през април.

Nokia също организира свое събитие, на което се очаква да представи новите серии телефони C, X, E, N и S. Първата е обозначение за по-ниския клас, втората е музикално ориентирана, третата е за бизнеса, четвъртата е за устройствата от висок клас, а последната е за луксозни и скъпи, произвеждани в ограничен тираж. Като модели се споменават Nokia C5-00, който ще има бизнес функции и GPS приемник. Nokia C3-00 ще е базиран на S40, но ще разполага с мултитаскинг за работа с електронна поща и QWERTY клавиатура. Ще е евтин и насочен към младите потребители, като ще се продава от юли. Nokia C5-01 ще е с по-големи възможности от C5-00 и според информацията ще е конкурент на моделите на Blackberry.

А като флагман се очертава N8-00, който ще се появи на пазара през лятото. Очаква се да разполага с 3,5-инчов капацитивен дисплей с мултитъч възможности, операционна система Symbian 3, впечатляваща камера с 12МР и възможност за запис на 720p видео при 30 кадъра за секунда. Ще разполага и с HDMI изход и интеграция с Ovi Store за изтегляне на видео. Възможно е да поддържа и DivX видео.

С не по-малък интерес се очакваше и представянето на Microsoft на мобилнияконгрес. А темата е посветена на Windows Phone и за целта в Барселона пристигна и шефът на компанията Стив Балмър.

Всъщност силното любопитство е предизвикано от очакваното от доста време насам пускане на новата операционна система Windows Mobile 7. За нея се изписаха доста предположения, а последните гласят, че няма да поддържа ползване на няколко приложения едновременно и ще е лишена от Flash и няма да е съвместима с приложения за предходната версия на платформата.

Но пък ще има push нотификации за връзка с програмите, поставени на пауза. Ще работи и с услуги като Xbox, Zune, ще осигурява достъп и работа със социални мрежи и ще разполага с възможност за тестване на приложенията, предлагани чрез Marketplace, преди да платите за тях. (24часа)

МОБИЛНИ НОМЕРА:

Подсказва какво да правите

Израелската компания Intuitive User Interfaces твърди, че е създала интересен интуитивен интерфейс. Той е наречен one touch и използва времето и местоположението, за да покаже набор от икони и функции, които е най-вероятно да ви притрябват. На първо време разработката ще има версия за Android, но и останалите операционни системи няма да останат пренебрегнати.

Споделяте всичко бързо

Google анонсира нова услуга, достъпна и през мобилен телефон, и се интегрира в Gmail. Тя позволява споделянето сконтактите от списъка ви на уебвръзки, изображения, текст и пр. НареченаGoogle Buzz, тя може да използва положението ви, за да идентифицира места, намиращи се в близост. В момента мобилният вариант на Google Buzz през Google Maps работи с Android 2.0, iPhone OS, Windows Mobile и Symbian, като скоро се очаква и вариант за BlackBerry.

По-ясни снимки

Samsung е готов с нови CMOS сензори, които ползват технологията еnhanced еnergy steering и EdoF функция за по-ясни снимки. Самият сензор пък улавял повече светлина. Така можел да прави снимки на фокус на разстояние от 15 см до безкрай. Има размери 6,5/6,5 мм и е висок 4,5 мм.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти