Азам Али

2
Добави коментар
opasan-80
opasan-80

COOLтурно 17.12.2010

Близкоизточната музикална вълшебница Азам Али

Здравко Григоров

По време на фестивала „Цветята на Корана 2011” зрителите ще могат да чуят вълшебния глас на Азам Али, който звучи в саундтрака на филма „Полумесец” на режисьора Бахман Гобади.

Азам Али е една от емблемите на уърлд музиката, която в средата на 90-те предизвиква възторг както сред слушателите, така и сред критиката с дуета „Вас”, чийто първи албум “Sunyata” е най-продаваното заглавие от каталога на “Narada records” за 1997-ма. Лицата на „Вас” са Азам Али и американецът Грег Елис, който по-късно става член и на култовите Juno Reactor. Изпълнителката включва многократно мотиви и от българската народна музика в проектите си.

Азам Алиафгерад е родена през 1970г. в Техеран. Прекарва детството си в малкото индийско градче Панчгани, където майка й е командирована, когато Азам е на 4 години. Там тя взима уроци по танци и се превръща в истинска забележителност за местните с уменията си.Престоят й в Индия се усеща силно в творчеството й по-късно. Гражданската революция в Иран през 1979-та кара майката на Азам да започне да мисли за емигриране. Въпреки големите трудности и строгия режим в страната, двете заминават за Щатите през 1985-та. Азам решава да приложи танцьорските си умения от Индия, но скоро разбира, че истинската и страст е музиката и иска да се занимава професионално с това. И по-специално иска да се научи да свири на традиционния персийски инструмент сантур. Има късмета да бъде обучавана от един от световните майстори Манушер Садеги. Цели 8 години Азам Али изучава тънкостите на инструмента.

И все пак нещо не й достига, за да бъде изцяло отдадена на музиката. Сантурът не и носи цялостно удовлетворение, затова Азам се връща към своите вокални възможности, които развива през всичките години прекарани в Индия, Иран и Щатите. Години по-късно списание „Билборд” ще определи гласа й като „великолепен, незабравим инструмент”.

През 1996-та заедно с Грег Елис създават „Вас”. Година по-късно се появява “Sunyata”. Музиката им е определена като „алтърнатив уърлд” смесващ звуците на Близкия Изток и Индия с дълбок вокал, идващ сякаш от отвъдното. Заедно с Dead Can Dance са най-добре продаваните артисти в жанра „уърлд” през 90-те.

През 1998-ма издават втория си албум „Offerings”, в който гост звезда е турския музикант Омар Фарук Текбилек. Издател отново са “Narada records”, които подкрепят дуета при издаването и на бъдещите им албуми “In the Garden of Souls”/2000/ и “Feast of Silence”/2004/.

През 2002-ра Азам Али издава първия си солов албум “Portals of Grace”, отново под шапката на “Narada records”. Песните са вдъхновени от древни персийски, скандинавски и провансалски легенди. „Билборд” веднага определят проекта като „най-добрия уърлд вокал албум на годината”.

Парчето „Navras“ е включено в саундтрака към третата част на „Матрицата” – „Революции.

През 2005-та Али заедно с Лога Рамин Торкиан /бивш член на култовите Axiom of Choice/  и Кармен Ризо /работил с Аланис Морисет и Пол Оукънфолд/създават Niyaz. Името на групата идва от персийски и означава „нужда”. През същата година се появява и първият им албум, който носи името на групата. Музиката им е определена като смес от транс електроника, средиземноморски фолк и суфи мистицизъм, често в парчетата им звучи поезията на Джеляледин Руми. Този път издател на проекта са “Six Degrees Records”. Албумът достига до номер 12 в класацията на „Билборд” за уърлд албуми.

През същата година записва парчето „Coma“ заедно със Серж Танкиан, както и водещата музикална тема към сериала „Бягство от затвора”.

Следващите 2 години Азам Али реализира още три солови албума: Elysium For The Brave/2006/, Elysium Remixes EP 1 /2007/ и Elysium Remixes EP 2 /2007/.

Заедно с филмовия композитор Тайлър Бейтс през 2007-ма издават албума “Roseland”. Като гост барабанист и перкусионист е поканен Грег Елис, с когото Азам стартира професионалната си кариера във „Вас”. Двамата с Бейтс се запознават по време на записите към саундтрака на блокбастъра „300”. В някои от парчетата изпълнителката показва и уменията си да свири на сантур.

През юни 2008-ма излиза двойния албум на Niyaz “Nine Heavens”, който достига четвърто място в „Билборд”. Първият диск съдържа електронни версии на парчетата, а вторият акустични. Някои от парчетата са включени в саундтрака към хитовия сериал на НBО „Истинска кръв”.

Днес Азам Али е омъжена за партньора си от Niyaz  Лога Рамин Торкиан и двамата живеят в Монреал, заедно с малкия си син. За 15 години активна творческа дейност името й се превърна в символ на уърлд музиката, а вълшебният й глас озвучи високобюджетни филмови продукции като  „300” и „Матрицата:Революции” и фестивални хитове като „Папараци” и „Полумесец”.

Още от „Цветята на Корана 2011“:

Хиам Аббас – Талант без граници

„Амрика“ – Да си гражданин без гражданство