Пътешествие до Доха в Катар (Doha, Qatar)

99
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Доха, столицата на Катар, е един от най-бързо развиващите се градове в арабския свят. Подобно на Дубай в Обединените арабски емирства, той е супер космополитен град, чийто привидно неограничен растеж се подхранва от петрола и туризма. Ако търсите блясък, вълнение и градска изтънченост, Доха е идеалното място да прекарате почивка си и никога да не я забравите. 

 Въпреки бързото си развитие в модерността, Доха все още поддържа много уникални арабски и персийски обичаи и атракции. Това се вижда най-ясно в Souq Waqif. Преведено като „постоянен пазар,“ Souq Waqif е дом на стотици сергии, където продавачите предлагат стоки, вариращи от традиционните облекла и подправки до ками със скъпоценни камъни и Арабски инструменти за соколи и електронно оборудване за лова с тях. Дресирането на соколите и използването им за лова е бил популярен метод в миналото не само в Катар, но и в целия арабски свят. Соколите хич не са евтини – струват хиляди риала (около 3.7 риал за долар).  

На паркинга на Souq Waqif се намира Al Koot Fort – огромна бяла крепост построена през 1880 по време на османския период. Този внушителен пример на архитектурата е затворен за обществеността, но все още е популярно място за правене на снимки. 

Още от 15-тите Азиатските игри през 2006 г., Доха се превръща в град за спортни събития в Близкия Изток. Със 10-те стадиона, басейните с олимпийски размери и академията за обучение на спортисти за олимпийски постижения, града се очаква да е домакин на все повече и повече спортни събития за в бъдеще. Кулата Aspire, в центъра на Спорт Сити е най-високата сграда в столицата. 

Храната в Доха е наистина разнообразна. Като столичен център има много международни предложения, включително Западно бързо хранене. Въпреки това, ако търсите персийска или ливанска кухня, Доха има някои от най-добрите предложения наоколо. Независимо дали сте хапнали нещо пътьом в Souq Waqif или сте седнали на плюшените възглавницата в Градините Исфахан, едни от най-добрите ирански ресторанти в Доха, уникалните миризми, вкусове и атмосферата не са за изпускане. 

Важен елемент е да се отбележи, че освен на баровете в международните хотели, едва ли някъде в Доха сервират алкохол, поради ислямското право. Ефектни нощни клубове са разпръснати в тези хотели из цяла Доха, където вие със сигурност ще намерите места за танци и забавления до ранни зори. 

Ако сте решили да предприемете пътуване до този бързо модернизиращ се град първото нещо, което трябва да знаете е, че не трябва да планирате екскурзията си в периода юни – октомври, тъй като тогава температурите са много високи, често над 50 градуса, а пустинният вятър е убийствен. Всички сгради в Доха, дори най-схлупените, са снабдени с климатици. Най-подходящи за туризъм са месеците от октомври до април. Тогава температурите в най-студените дни са 17-20 градуса, а през останалото време – 30-35.

Като цяло страната не може да се похвали с богата история. За разлика от ОАЕ нравите тук са доста по-строги. Местните жители са облечени по религиозните правила като мъжете са в бяло от главата до петите, а жените – в черно. В зависимост от правилата в семейството, някои жени показват част от лицето си, а други са напълно забулени, дори и очите им. За разлика от Саудитска Арабия към гостите на страната няма такива изисквания. Туристите имат пълна свобода в избора си на облекло. Разголените рамене и късите поли не предизвикват никаква реакция у местните, които очевидно са свикнали с такива гледки.

Hobyto.com