Пълно лунно затъмнение във вторник, очаква ни и частично слънчево

2
Добави коментар
GaN
GaN

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава във вторник от 7.41 ч. по Гринуич в Северна Америка, Западна Европа и част от Азия, ако небето е ясно. На 4 януари пък Луната ще скрие частично Слънцето за част от населението на Земята.

От Северна Америка до Исландия пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава цял час (от 7.41 до 8.53 ч. по Гринуич) през нощта на 20 срещу 21 декември. В Западна Европа то ще се вижда за кратко сутринта преди изгрев слънце. Лунно затъмнение може да има само при пълнолуние.

Когато Слънцето, Земята и Луната се подредят в една линия, нощното светило може за малко да бъде лишено от слънчевата светлина, когато премине в конуса на сянката на Земята. Луната би трябвало да е невидима, когато целият лунен диск попадне в сянката на Земята. Но това не се случва. Тя става червеникава, тъй като земната атмосфера отклонява лъчите на Слънцето, които докосват Земята. Тъй като червеният цвят от спектъра на слънчевата светлина се отклонява по-силно, лунният диск се вижда в червеникави оттенъци. Точният цвят, който варира от светло оранжево до тъмно червено, зависи от състава на земната атмосфера и по-специално от наличието на прашинки, от слънчевата активност и от разстоянието Земя-Луна.

Луната ще започне да навлиза в сянката на Земята във вторник в 6.33 ч. по Гринуич. Тази сянка с много ясни контури, видими с невъоръжено око, ще напредва върху лунния диск, докато го покрие напълно от от 7.41 до 8.53 ч. по Гринуич. В Западна Европа ще се виждат само първите фази на затъмнението преди залязването на Луната, докато в Япония – последните етапи преди да изгрее. Лунните затъмнения не крият никакъв риск за очите за разлика от слънчевите, пише БГНЕС.

Първото частично слънчево затъмнение за 2011 г. ще е на 4 януари. При хубаво време то ще може да се наблюдава в Европа – най-добре в северна Швеция – в Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. През 2011-а ще има четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни. Тази рядка комбинация ще се наблюдава само шест пъти през XXI век.