10 от най-големите молове в Света

95
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Коледа и Нова Година винаги са ни предразполагали да се отдадем на повече покупки за нас и хората които обичаме. Тогава на помощ ни идват нашумелите в последно време големи търговски центрове, които предоставят на едно място всичко, което можем да си представим. Нашият списък от най-големите молове в света, се основава на размера на брутната наемна площ. Строителния бум в Азия, където земята е евтина и разходите за труд са ниски, е произвел най-големите търговски центрове. Само два от моловете в този списък се намират извън Азия. 

10. Siam Paragon – Тайланд (300 000 кв.м.) 
Siam Paragon се намира в Банкок и е един от най-големите молове в Тайланд. Само близкия CentralWorld е по-голям. Той включва широк набор от специализирани магазини и ресторанти, както и театрално мултиплекс кино,  Siam Ocean World аквариум (най-големият аквариум в Югоизточна Азия), изложбена зала, Тайландска худежествената галерия и оперна концертна зала. За развлечение има голяма зала за боулинг и караоке център. Всичко това е разположено на 10 етажа, като паркинга може да побере около 4000 коли. 

9. Berjaya Times Square – Малайзия (320 000 кв.м.) 
Намиращ се в Куала Лумпур, Berjaya Times Square е комплекс от 2 кули близнаци, съдържащи търговски център и два петзвездни хотела. С обща площ от 700 000 м² в момента той е петата по големина сграда в света. Включва повече от 1000 магазина, 65 хранителни обекти и няколко интересни развлечения като най-големия закрит азиатски тематичен парк, Cosmo’s World и първият по рода си малайзийски IMAX 3D и 2D театър, който се намира на 10-ия етаж. Двете кули са 203 метра високи с по 48 етажа.
 
8. Istanbul Cevahir – Турция (323 000 кв.м.) 
Намира се в европейската част на Истанбул и представлява търговски и развлекателен център открит през 2005 година. Това е най-големият търговски център в Европа. Има 343 магазина, 34 ресторанта за бързо хранене и 14 ексклузивни ресторанти. За развлечение са предвидени голяма сцена за събития, 12 кина, боулинг зала, увеселителен парк с малко влакче и няколко други развлекателни съоръжения. 
 
7. SM Megamall – Филипините (335 000 кв.м.) 
Открит през 1991 г., SM Megamall в Метро Манила е един от най-големите търговски центрове във Филипините. Молът привлича всеки ден трафик от 800 000 души с максимален капацитет от 4 милиона души. Центърът разполага с две основни сгради. Сграда А съдържа кина, боулинг зала, краслтво на играчиките и други. Сграда Б е предназначена за търговията на дребно с универсални магазини и супермакети. Вridgeway, където се свързват двете сгради има няколко заведения за хранене. SM Megamall е в процес на основен ремонт и разширяване. Когато това приключи, той ще може да претендира за крайната титла на най-големия търговски център във Филипините. 
 
6. West Edmonton Mall – Канада (350 000 кв.м) 
West Edmonton Mall в Алберта е най-големият търговски център от 1981 г. до 2004 г. и в момента е най-големият мол в Северна и Южна Америка. Освен 800 магазина и услуги, търговския център включва най-големия закрит увеселителен парк в света, най-големият закрит аквапарк в света и Ice Palace (умалена версия на ледената пързалка на Националната хокейна лига). Други атракции са  мини голф с 18 дупки, киносалон и алея за боулинг. Разполога с  паркинг за повече от 20 000 превозни средства, а дневният трафик от хора е между 60 000 и 150 000 клиенти, в зависимост от деня и сезона. Повече от 23 000 души работят там. Комплексът е оценен на$ 926 милиона през януари 2007 година. 
 
5. Dubai Mall – OAE (350 000 кв.м.) 
Дубай Mall е част от комплекс Burj Khalifa, най-високата структура, строена някога от човек. Разположен върху 12 млн. кв. фута (еквивалент в размер на повече от 50 футболни игрища), Dubai Mall е най-големият търговски център в света на базата на общата площ, но е същия размер като West Edmonton Mall, ако се гледа наемната площ, което го нарежда на 5 място. Комплексът съдържа повече от 1200 магазина, включително най-големият магазин за бонбони в света, ледена пързалка, SEGA игрови център (с 3D боулинг игра), 5 звезден луксозен хотел, 22 кино екрана плюс 120 ресторанти и кафенета. Комплексът съдържа и един от най-големите аквариуми в света. 
 
4. SM Mall of Asia – Филипините (391 000 кв.м.) 
SM Mall of Asia в Метро Манила е открит през 2006 г. и се състои от четири сгради, свързани помежду си с пътеки. Той разполага с 20-местен трамвай, който взема купувачи  около търговския център. Една от основните атракции тук е театър IMAX с един от най-големите световни 3D екрани. Молът разполага с ледена пързалка с олимпийски размери.  Има 750 магазина и 220 заведения за хранене.
 
3. CentralWorld – Тайланд (430 000 кв.м.) 
Открит през 1990 г., осем-етажния CentralWorld е най-големият търговски център в Тайланд. Той се предлага на пазара като средна класа център за пазаруване, за разлика от Siam Paragon, който спада към горния клас на пазара. На 19 май тази година, CentralWorld бе една от най-много пострадалите подпалени сгради от протестиращи срещу правителството. Огънят бушува два дни и универсалния магазин Дзен се срути в огъня. След месеци на ремонтни работи търговския комплекс отново отвори врати на 28 септември с 80% от пространството си, осъществяващо дейност.  
 
2. Golden Resources Mall – Китай (560 000 кв.м.) 
Golden Resources Mall, разположена на четвърти Околовръстен път в Пекин, е най-големият търговски мол в света за 2004-2005. Въпреки, че по предварителни оценки са предвидени около 50 000 клиенти на ден, реалният им брой е много по-малък. Един от проблемите е, че цените на повечето предлагани продукти са били далеч извън рамките на покупателната способност на най-обикновените китайци. Друга пречка е местоположението му, защото чуждите туристи трудно могат да стигнат до него, тъй като се намира извън центъра на Пекин.  
 
1. New South China Mall – Китай (600 000 кв.м.) 
New South China Mall в Dongguan е най-големият мол в света на базата на брутни търговски площи. Молът разполага със седем зони по модел на международните градове, страни и региони като Амстердам, Париж, Рим, Венеция, Египет, Карибите и Калифорния, както и копия на Триумфалната арка, на Венецианската камбанария Сан Марко и 2.1 km канал с гондоли. Мола разполага с 553-метрово закрито-открито влакче в увеселителния парк. От откриването си през 2005 г., търговския център е страдал от остра липса на клиенти. Голяма част от търговските площи остават празни, с над 99% вакантни магазини. Единствените заети площи на търговския център са в близост до входа, където се намират няколко западни вериги за бързо хранене. Той е наречен най-големият призрачен мол в света.
 
Hobyto.com