StockPodium намира снимки по подобие

10
Добави коментар
nixonanim
nixonanim

21 Декември 2010, CGArt.bg Статия на: Николай Михайлов

Сайтът StockPodium позволява лесно да се търсят изображения по визуална подобност, като позволява търсене в над 7 милиона снимки към момента. Основен таргет на StockPodium са издатели, крийетив, уеб дизайн агенции и професионални презентаторите. Преди месец сайтът участва на Компютърно пространство и спечели първо място тази година в раздел Уеб дизайн: Технология и пазар.

 

Повече за проекта разказва Христо Георгиев, или както повечето хора го познават като Крис, един от основателите на StockPodium. Той отговаря за маркетинг дейностите на сайта. Споделя, че напоследък му е доста интересно и натоварено – прекарва много време в социалните мрежи, анализира данните от посещенията в сайта и пише интересни неща за микро-сток фотографията.

 

Какви са правилата за правене на такива изображения и може ли да се печели добре от това?

 

Микро-сток идеята прави истинска революция през последните 10 години. Благодарение на развитието и масовото разпространение на дигиталната фотография, днес почти всеки с малко фотографски умения и сравнително достъпна техника може да прави страхотни снимки и да изкарва добри пари от своето хоби. Правилата са като в професионалната фотография – добра композиция, интересен кадър, способност да уловиш момента, да кажеш нещо със снимката. Разбира се, има и особености, които са продиктувани от търсенето на пазара. Голяма част от снимките, които се продават в микро-сток сайтовете са с изолиран заден фон (обикновено бял), поради факта че се използват в различни композиции, поставят се във сайтове, брошури, билбордове. От микро-сток фотография могат да се печелят пари, но както във всеки друг бранш, това не е лесно. Лесни пари няма.

 

Какъв е екипа зад проекта и как се събрахте?

 

Идеята зад проекта се зароди преди година като естествено следствие от интересите ни в областта на компютърната обработка и анализ на изображения, фотографията и Интернет предприемачеството.

Георги Къдрев, човекът, на който дължим технологията за визуална подобност на StockPodium от години проявява интерес към визуалното търсене. С течение на времето това увлечение прераства в технология, която се оказа, че може да има множество практични приложения. С Жоро се запознахме на OpenCoffee – два пъти в месеца се събираме в неформална атмосфера и говорим за бизнес и нови технологии. По време на един от разговорите ни се роди идеята за комерсиално приложение на технологията за визуална подобност. Решихме, че услуга като търсачка за сток снимки е идеалната платформа за тестване и подобряване на технологията. Така станахме съдружници в Имагга , чийто първи проект е StockPodium.

 

От ляво на дясно – Крис, Павел и Георги

 

Сегашното ядро на екипа се състои от четирима души и в момента работим активно по новата подобрена версия на StockPodium. Целта ни е да позволим по много интуитивен начин да намерите качествени снимки с уредени авторски права и да си ги закупите директно от нашия сайт.

 

На дневен ред е официалният международен старт на проекта, който се очаква в края на декември. Новият дизайн и значително подобрената технология за визуално търсене ще предложи на потребителите страхотни възможности за намиране на правилните снимки – бързо и евтино. Една много съществена промяна – клиентите ще могат да закупуват снимки директно на нашия сайт, без да се налага да ги препращаме към сайтовете на партньорските ни агенции, както бе до момента.

 

Отделно работим и по няколко странични проекта, свързани с визуално търсене, които вярваме ще подпомогнат за популяризацията както на технологията ни като цяло, така и на основния ни за момента проект е StockPodium.
 

 

Какво означава “микросток изображения”?

 

Много често ни се налага са обясняваме какво означава микро-сток. Може би най-простата дефиниция е следната: качествени снимки, които се продават на много ниски цени и могат да бъдат използвани комерсиално в уеб проекти, фирмени брошури, презентации, новинарски сайтове или блогове. Подходяща аналогия може би са low cost компаниите за самолетни билети – получаваш сходна услуга, на много ниска цена. Характерно за микро-сток снимките е, че са с уредени авторски права, продават се под специален лиценз, наречен royalty free, при който потребителя добива не ексклузивни права да ползва снимката, която е закупил почти без ограничения. Ограниченията са, че снимката не може да се препродава или да се използва (без закупуването на допълнителен малко по-скъп лиценз) за продукти, в които тя е основен елемент, като стикери, тапети, темплейти за продан и др.

 

Може да откриете снимки, използвайки ключови думи или визуална подобност – тук се вижда комбинация от двете. За съжаление не успяхме да намерим точно момичето от Матрицата, но и тези вършат работа…

 

Свободата за ползване е основната разлика с традиционни банки за снимки – когато закупувате снимка от тях, вие добивате права да ползвате снимката за определена географска локация, за определено време или за определен вид медия, което от една страна е доста по-ограничаващо, а от друга – цената, която трябва да платите е неоправдано по-скъпа.

Има типови снимки, които много лесно може да се разпознаят, че са микро-сток. На половината плакати и билборди, които можете да видите в България всъщност се използват такива.