Кулинарно — в кухнята с Йоана

7
Добави коментар
kulinarno
kulinarno

От няколко Коледи насам ми се иска да приготвя специална торта за светлия празник. И от няколко години насам обстоятелствата и липсата на достатъчно време ме спираха в това начинание. Настъпят ли зимните празници все се завихрям в нещо, което отнема вниманието ми към така желаната торта. Тази година тропнах с крак сама на себе си и твърдо си дадох сметка, че повече отлагане няма да има.

И понеже е зима и понеже е Коледа, каква по-добра възможност от това да приготвя фруктов кейк? Богат на разнообразни сушени плодове, ядки, подправки и аромати. Преди две години приготвих нещо подобно, което беше в мини вариант и предназначено за подаръци на приятелите. Сега кейкът е истински, голям и декориран. Взаимствах няколко технологии за декорация, като разбира се не пропуснах и шоколада в моята Шоколадова Коледа. Той влезе в ролята на покритие и декоративни елементи на кейка във вид на пластичен шоколад. За него и подробностите ще си говорим по-долу. Сега ще се върна на фруктовия кейк.

Този сладкиш е един от най-издръжливите, редом с Щолена. Добре опакован и при правилно съхранение може да издържи до 3 месеца, като с всеки изминал ден, кейкът обогатява вкуса си. За да се съхрани добре, кейкът трябва да се остави да изстине напълно. След това се опакова по вече познатия ти начин – в алуминиево фолио, а след това в плик и плътно затворена кутия. Някои дори го сиропират с алкохол (уиски, ром, бренди или коняк), който го държи влажен и още повече подчертава добрите му вкусови качества.

Фруктовият кейк сам по себе си е високо енергиен десерт с изключително богат аромат. Но нали искам торта за Коледа, та ето, на, декорирах си една.

Коледен фруктов кейк

По идея от книгите The International School of Sugarcraft и Glamour Cakes

Дозите са за 1 кейк с диаметър 20 см. и височина 5 см.

Продукти:

250 г стафиди
150 г сушени сини сливи, нарязани на дребно
150 г сушени червени боровинки
150 г сушени кайсии, нарязани на дребно
150 г коктейлни череши (ако са в захарен сироп – добре отцедени), разполовени
100 г фурми, нарязани на дребно
150 г смлени сурови бадеми
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
лимонов сок от 1/2 лимон
50 мл уиски
300 г брашно
1 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица прясно смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжица смлян карамфил
1 чаена лъжица ванилов екстракт
200 г тъмна кафява захар (Muscovado)
200 г меко масло
50 г меласа (1 препълнена супена лъжица)
4 яйца от свободно отглеждани кокошки
3 супени лъжици сладко от кайсии
400 г марципан
1/2 доза пластичен шоколад (рецептата по-долу)
захарни перли, конфети, дребни бонбони и панделки за декорация

Всички сушени плодове, настърганата кора от цитрусите, лимоновият сок и уискито се смесват в голяма купа. Разбъркват се добре. Купата се покрива със стреч фолио. Плодовете се оставят да отлежат цяла нощ на стайна температура.

Форма за кейк с подвижни стени и диаметър 20 см. се намазва с мазнина. От хартия за печене се изрязва кръг с диаметър 20 см. и се поставя на дъното на формата. Също от хартия за печене се изрязва лист с дължина около 1 метър. Листът се прегъва четири пъти по дължина, така че да се образува лента. Лентата се прави на кръг с диаметър 20 см. и се поставя от вътрешната страна, плътно по стените на формата. Ако е необходимо, краищата на лентата се закрепят с топлийки или кламери. (Топлийките да не бъдат с пластмасови главички.)

В голяма купа се смесват пресятото брашно, бадемите, подправките, захарта, маслото, меласата и яйцата. Разбиват се за няколко минути с миксер, с приставките за тесто или на ръка с дървена лъжица. Сместа трябва да стане гладка и еднородна. Към нея се добавят сушените плодове и всичко се разбърква много добре.

Сместа се изсипва в подготвената форма. Разпределя се равномерно и формата се тръска 3-4 пъти с малко повече сила в плота, за да се елиминират въздушни пространства в кейка. Сместа се заглажда на повърхността с лъжица, намокрена в топла вода.

Фурната се нагрява на 140°C. Кейкът се пече в предварително нагрятата фурна за 2 часа и 30 минути. След като се извади от фурната, кейкът се оставя да изстине напълно във формата преди да се извади. Най-добре да се остави за цяла нощ. След това се изважда от формата, отстранява се хартията за печене от стените и дъното на кейка. По желание може да се сиропира леко с предпочитан алкохол. Ако кейкът ще бъде съхраняван за по-дълго време, след като изстине, хартията за печене не се маха и кейкът се увива добре в алуминиево фолио. Прибира се в плътно затворена кутия.

Пластичен шоколад

Продукти:

600 г бял шоколад
40 г какаово масло
130 г глюкоза
100 г захар
100 мл вода

От захарта и водата се приготвя захарен сироп, като се загряват на умерен огън и се оставят да поврат няколко минути. Маха се от огъня и се оставя да се охлади леко.

Шоколадът се разтопява на водна баня. Отделно, на водна баня се разтопява какаовото масло.

Захарният сироп се смесва с глюкозата. Загряват се на умерен огън докато сместа стане еднородна, но без да завира. Сместа се добавя към разтопения шоколад и се разбърква енергично. Добавя се и разтопеното какаово масло и сместа се разбърква енергично за няколко минути докато започне леко да се втвърдява.

Ако пластичният шоколад ще се оцветява, сега е момента докато е все още течен. Всички видове сладкарски бои са валидни за този шоколад. Изпробвах и не се пресича.

Все още мекият пластичен шоколад се изсипва в найлонов плик и се оставя да отлежи около 12 часа в хладилник, докато стегне. Преди да се работи с него се омесва за кратко докато стане пластичен. Не бива да се прекалява с месенето, защото шоколадът омеква от топлината на ръцете и какаовото масло избива на повърхността. Ако това се случи, шоколада се връща в хладилника докато стегне отново.

С този пластичен шоколад може да се покриват торти или да се правят семпли фигурки за декорация.

Тъй като моята декорация изискваше бяло покритие на тортата и цветни елементи в два цвята, разделих пластичния шоколад на 3 части, от които най-голямата е бяла. Останалите две боядисах в червено и зелено.

Покриване на кейка и декорация

Преди да се декорира кейкът е необходимо да се намаже с тънък слой сладко. За целта сладкото се загрява докато се втечни и с четка, кейка се намазва от всички страни.

От белия пластичен шоколад разточих кръг с диаметър 23 см. Разточването става между два листа твърд целофан и е трудоемко. Хартията за печене не върши работа в случая. Кръгът поставих върху кейка, като краищата му застъпваха около 1 см. от стените.

Стените на кейка покрих с марципан. Разточването при него става много по-лесно и ако желаеш може да покриеш цялата торта с него. За стените са достатъчни около 300 гр. марципан, но е нужно малко повече количество за да се разточи на две дълги ленти. Лентите се изрязват с широчина, колкото е широчината на кейка и с дължина – 1/2 от обиколката на кейка. Двете ленти се залепят по стените на кейка, като се свързват от двата им края. Заличаването на свръзката става лесно с леко притискане на краищата и заглаждане след това. Кейкът е покрит, остава декорацията.

За декорация използвах пластичен шоколад, въпреки че и оцветен марципан би свършил превъзходна работа. Направих няколко листа от имел и три цветни коледни топки. Семпло, но носещо настроение.