Учен доказа: Бог съществува, Дядо Коледа – не

8
Добави коментар
MIGHTY
MIGHTY

С помощта на томограф датски невротеолог доказа, че Господ съществува, а добрият белобрад старец Дядо Коледа – не, съобщи в. “Комсомолская правда”.

Невротеологията е нова научна дисциплина, която набира сила по света.

Изследователите, работещи в тази област, изучават мозъците на вярващи и атеисти, търсят разликите в тях и се опитват да разберат къде се коренят религиозните чувства и доколко силни и обективни са те.

Проф. Уфе Шьот от датския университет в Орхус решил да сравни вярата в Бог и в Дядо Коледа. За тази цел сканирал с томограф мозъците на 20 християни – много религиозни, по собствените им думи.

Невротеологът им дал три задачи. Първо трябвало да си поискат нещо от Дядо Коледа за Рождество. След това – да се молят на Бог и накрая – да си представят, че общуват с близък приятел.

Уфе следил какво се случва в мозъка по време на всяко упражнение и видял в реално време кои участъци се активизират и кои въобще не реагират.

Оказало се, че при молитвата и мисленото общуване с приятели картината на мозъчната активност е една и съща. Т.е., няма принципна разлика дали човек разговаря с Господ или с близки хора. И в двата случая се активирала префронталната кора на мозъка.

А молбата към Дядо Коледа почти не се отразила в мозъка. Според датския изследовател това е, защото вярващите не смятат белобрадия старец за реално съществуващ. А Бог съществува за тях.

ВСИЧКИ НОВИНИ – ТУК