~~~~~ЕКЗОТИЧНИ ХРАНИ~~~~~

3
Добави коментар
Kry4ma
Kry4ma

Е, ами направо го слагаме тука. Вестник „Труд“ дава да се копира, ако слагаме линкове

                            Най-гадните ястия на света                               автор: Нина Норд,    Всеки, който с любов отглежда пухкавото си морско свинче, ще падне в пропастта на недоумението, щом разбере, че домашният му любимец е едно от най-популярните деликатеси в Еквадор. Там морските свинчета също се отглеждат с любов, за да станат възможно най-крехки. След това те се запържват в цял вид, заедно с главата и лапичките, и според ценителите имат вкус на патешко месо.

Хората, които се страхуват от паяци, най-вероятно не биха дръзнали да се изправят срещу най-големия си враг дори въоръжени… с вилица в ръка. В Камбоджа огромните тарантули се запържват цели, овкусяват се с малко чесън и сол и на вкус приличат на хрускаво пиле, което е леко сладникаво. В град Сукон, където пържените тарантули са истински хит, преминаващите автобуси с туристи винаги спират, за да могат любителите на екзотични храни да задоволят любопитството си.

Сред гнусните храни са и различни животни и птици, които се консумират напълно сурови. В Камбоджа и Филипините е изключително популярен деликатесът ?балут?, който представлява сварено патешко яйце. В него се е сгушило напълно оформено пате с оперение, хрущяли и човка. ?Балут? се яде по следния начин: черупката на яйцето се чупи, изсмуква се сокът, а след това се изяжда патето, овкусено с лимонов сок, черен пипер и кориандър, който може да бъде заместен с чили.

В много японски ресторанти предлагат сашими от жаба. Специалитетът се приготвя пред очите на клиента – готвачът разрязва жабата, вади от гърдите й все още туптящото сърце и клиентът го изяжда, докато то пулсира между зъбите му. Суровото месо на земноводното се овкусява с подходящи подправки и се консумира.

В Корея също са популярни живите храни, но те не се сервират само в ресторанти, а могат да се купят и на улицата. Не особено големи октоподи се лишават от пипалата си с помощта на остър нож. Тези пипала се пръскат със специален сос и се поднасят на клиента, докато все още се извиват като змии. Консумацията на такова ястие обаче изисква опит, защото дори разрязан, октоподът не се предава лесно. Пипалата са здраво захванати за специални пръчици. Трябват немалко усилия, за да успеете да ги откъснете от дървото, в което са се вкопчили. След като напъхате мърдащото се пипало в устата си, то светкавично се впива в зъбите, езика и небцето ви и трябва почти да го откъснете и веднага яростно да го сдъвчете.

Сред други необикновени блюда е сирене тофу, накиснато в бульон от зеленчуци и скариди, престоял поне шест месеца. Миризмата на маринатата напомня тази на разложен боклук, а ястието се сервира със сос от оцет и масло от шамфъстък, със салата от краставици и китайско зеле.

Вино от новородени мишлета е страхотен хит в Китай. Току-що родените гризачи все още живи се пъхат в огромни бутилки и се заливат с оризово вино. След като престои няколко седмици, за да попие аромата на мишките, то придобива отвратителен вкус, но се смята за изключително тонизиращо средство.

В Мексико пък предлагат невероятно ястие, което се нарича ?ескамол?. То се приготвя от яйцата на гигантски черни мравки, които пазят зорко яйцата си и хапят като бесни, когато някой се опита да атакува мравуняка им. Ухапването им предизвиква огромни отоци, затова събирането на яйца за ескамол е истинско предизвикателство. Ястието е с консистенция на извара, има вкус на масло с орехови нотки. Сервира се с плоска питка и сос гуакамоле.

Изключително миризливо сирене, което се смята за деликатес, приготвят в Италия. То се нарича ?казу мардзу? и представлява сирене Пекорино, в което внедряват живи личинки на мухата Piophila casei. Личинките преработват мазнините от сиренето и то става много меко, а от него се точи течност. Сиренето се яде, докато личинките са все още живи и те обикновено скачат нагоре, за да се спасят. Странният миризлив деликатес можеда бъде намерен най-вече на черния пазар, защото е обявен за опасен и не се продава легално.

Норвежците обожава сюрстрьоминг – херинга, която е престояла един-два месеца в бъчва, след което е консервирана. Тъй като в консервата ферментацията продължава, понякога тя се взривява. Заради тази особеност някои авиокомпании не качват на борда на самолетите си сюрстрьоминг, защото го слагат в графата ?взривни вещества?.

Ненапразно французите обожават жабешките бутчета, но никога не консумират цели жаби, защото в тялото им се съдържат опасни токсини. В Намибия обаче гигантската жаба-бик е истински деликатес. Според местните е безопасно да изядеш жаба-бик едва след като е отминал брачният сезон. Ако се изяде жабата, когато е в любовен период, човек рискува да умре от остра бъбречна недостатъчност.

Повече слуз – повече секс Сред най-отвратителните афродизиаци се нареждат любимата на китайците супа от гнезда на лястовички, кръв от змия и сок от току-що убити жаби. Лястовичките, които живеят в Югоизточна Азия, използват слюнката си, за да направят гнездо. От него се готви супа, която има вид и вкус на слуз и според легендите вдига либидото. От гнездата на лястовичките се прави и напитка, в която се добавя специална бяла гъба. Това превръщало мъжете в истински сексуални хищници.

Същото прави и ?перуанската виагра?, както е известен сокът от жаби. Гадинката се удря в остър ръб, след това бързо се обелва кожата й, добавя се бульон от боб, две супени лъжици мед, алое и всичко се пасира. Напитката е пикантна на вкус и прилича на млечен коктейл. Сервира се в огромни халби.

В някои източни страни мъжете отрязват главата на змия и изпиват кръвта й, смесена с алкохол, за да са ненадминати в леглото. За още по-мачовско се смята, ако кръвта на змията се изпие направо от все още мърдащото й тяло.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=682219