Откриха най-старото и жестоко жертвоприношение на деца в Андите

26
Добави коментар
irr
irr

Скелетите на дузини деца, пожертвани в ритуал по принасяне на кръвен дар преди хиляда години, бяха открити в Северно Перу, съобщи „Нешънъл джиографик“.

Изследванията показват, че това е най-старото свидетелство за ритуално избиване и осакатяване на деца в Андите, каза ръководителят на научния екип Хааген Клаус.

Децата са били дрогирани, преди гърлата им да бъдат разрязани, а после гръдният им кош – сцепен и отворен. За това говорят откритите семена от растението Nectandra, което освен че има нервно-паралитичен и халюциногенен ефект, действа и подтискащо на съсирването на кръвта.

Жертвите са били многократно посичани с ножове.

„Това е много повече от необходимото, за да умре човек – каза антропологът Клаус – направо е смразяващо. Ние все пак се опитваме да разберем това от тогавашна гледна точка, не от нашата“.

От 2003 година насам в разкопките в Керо Керилос в долината Ламбайеке са открити 82 скелета на хора от народа мучик, 32 от които почти цели. Според разбиранията на мучик децата още на са хора.“Когато са започнали да принасят в жертва деца, много вероятно изобщо не са смятали, че жертват хора, колкото и невероятно да звучи“ – поясни ученият.

След клането телата на децата са оставяни да се мумифицират за около месец на пустинния въздух. В тях са намерени празни какавиди, което показва, че личинките им са се хранили от плътта. Според древните вярвания излюпените насекоми отвеждали душите на децата и били признак за достойно погребение.

 

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели