Негърско дупе

8
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Не е точно брауни и не е точно мъфини, но това е много бърза и лесна рецепта за такъв тип сладкиш. Много пъти съм я приготвяла и всеки път импровизирам с различни допълнителни съставки като орехи, бадеми, парченца шоколад и други.

Може да се направи във форма за мъфини или в  тава. Украсата и заливките са пожелание. С този сладкиш имате голяма свобода за въображението си. А ето и как да си го приготвите.

Продукти:

3 ч.ч.  брашно

1 и 1/2 ч.ч. захар

3 с. л. какао (аз обикновено слагам повече, за да стане по-шоколадово)

1 ч.л. сода бикарбонат

1 кофичка кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

малко маргарин за намазване на формата

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го изсипете в дълбока купа. Прибавете какаото и захарта. Ако какаото е станало на буци от влагата също може да се пресее. Разбъркайте с голяма лъжица. Половината кисело мляко изсипете в купата. Към останалото, което е в кофичката прибавете содата. Разбъркайте хубаво. Изчакайте докато набъбне и започнат да се появяват мехурчета. След това изсипете и него в купата. Прибавете олиото и започнете да бъркате докато получите гладка хомогенна смес. Това е много важен момент, защото от начина на разбъркване зависи как ще се получи и десерта ви. Колкото по-гладка е сместа, толкова по пухкав и вкусен става сладкиша. След това може да прибавите  нарязани орехи или парченца шоколад. В този случай аз сложих само шоколад. Намажете формата за мъфини с маргарин и поръсете с  малко брашно. Не забравяйте да изтръскате излишното брашно от формата. Налейте сместа във формичките. Не забравяйте, че ще набъбне, затова не пълнете формата повече от половината. По желание поръсете със смляни бадеми.

Пече се в предварително нагрята фурна на 175 градуса за около 15-20 минути. В тава – за около 30 минути. Ако използвате вентилатор може да проверите и малко по-рано за готовността им като боцнете в средата с остър нож или шиш.

Ето и един друг вариант на същия сладкиш, но с орехи и шоколадова заливка. А заливката може да приготвите като разтопите 100-200 грама шоколад на водна баня с малко зехтин или олио. Заливате сладкиша и изчаквате шоколада да втвърди, след което нарязвате на малки квадрадчета.

30 ное 2010 |
Облачето Пети |
Вкусничко