Затворът Алкатрас – Скалата (Alcatraz, The Rock)

86
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

 Легендарен, мистичен, свързан с безброй истории и митове за бягство, терор и ужасни сцени, Алкатрас (Alkatraz) днес е бивш затвор, превърнат в една от най-големите забележителности на залива на Сан Франциско. Подобно на замъка Иф, който също стои на отделен остров в морето и се свързва с Граф Монте Кристо, островът на Алкатрас вече повече от век е едно от най-интригуващите места по света. 
Известен още като Скалата, затворът Алкатрас дълго време се счита за най-страшния и строг в цяла Америка. Островът на Алкатрас е разположен по средата на Санфранцисканския залив в щата Калифорния, като отстои на около 2, 4 км от града. Целият остров се простира на площ от около 8 хектара, като затворът е изграден в най-високата му част. 

През годините Алкатрас се е използвал като отбранителен форт, морски фар, военен затвор, а след това и федерален. Днес Алкатрас е превърнат в природен парк с богата и красива растителност и множество птици. Сред този почти тропически рай доминира фасадата на легендарния затвор, довел до край най-известния мафиот в историята – Ал Капоне. 
Днес затворът е превърнат в музей където може да се разгледа „автентичната мебелировка” на килиите, където е лежал самият Ал Капоне и доста други прочути през изминалия век престъпници. По коридорите могат да се видят дори техни снимки. Ежедневно стотици посетители пристигат на острова на Алкатрас, за да разгледат мястото, където Ал Капоне е дочакал залеза на своето могъщество. До Алкатрас се стига с корабче, билета за което струва около 20 долара. 
Първият европеец, който стига до острова, е Хуан Мануел де Аяла (Juan Manuel de Ayala) през 1755 година. Той го нарича Ла исла де лос алкатрасес (La Isla de los Alcatraces), което в превод от испански означава Островът на белите рибояди или просто пеликани, заради голямата популация на птиците тук.

В средата на 19 век в Калифорния кипи треска за злато , което довежда до огромен наплив от кораби. Това налага изграждането на морски фар на острова на Алкатрас. Това става факт през лятото на 1853 г. и е първият фар по тихоокеанския бряг на САЩ. Фарът функционира 56 години и е разрушен през 1919 г. На негово място е построен военният затвор, а до него пък е издигнат нов фар.  Като военен затвор Алкатрас функционира от началото на 20 век до 1934 г., след което става федерален. Именно по това време Алкатрас печели „безпощадната” си слава. През следващите 29 години през затвора преминават известни престъпници като Ал Капоне, Робърт Франклин Страуд, Джеймс Бълджър „Уайти“ и Алвин Карпъс. 

Според официалната информация за този период от Алкатрас не е успял да избяга нито един бандит. Въпреки това са регистрирани общо 14 опита за бягство с участието на 34 души. Статистиката сочи, че при опити за бягство са застреляни петима затворници, двама са се удавили, петима се водят безследно изчезнали, а останалите са били заловени.
През 1964 г. Алкатрас е закрит със заповед на министъра на правосъдието и главен прокурор Робърт Кенеди, който е брат на президента Джон Кенеди. Като причини били изтъкнати твърде скъпата му поддръжка (издръжката на 1 затворник струвала 10 долара, към 4 за останалите затвори), замърсеният район. След това за известно време Алкатрас пустее. Случват се 2 опита за превземане на острова от индианците, които вярват, че той им принадлежи според 1 договор.

Алкатрас влиза в Националния регистър на историческите места на САЩ през 1976 г. и след това е обявен за Национален исторически паметник през 1986 година. Включен е като туристическа атракция в популярния маршрут от туристическата серия „Голдън гейт“.
 Стотиците туристи, които прииждат ежедневно на Алкатрас са привлечени най-вече от магнетичната фигурна на Ал Капоне, който прекарва най-тежките дни от живота си в този затвор. Доскоро най-влиятелният мафиотски бос отвъд стените на Алкатрас е принуден да пере и да чисти пода, в резултат на което му е лепнат прякора Метлата. 

 Hobyto.com