ЕФЕКТИВНОСТТА НА ТЕРАПИЯ БОУЕН

10
Добави коментар

През 1998 г. Ейми Норман представя проучване в Университета на Северна Каролина при Chapel Hill, Факултет за физическо образование, тренировки и спортни науки.

Практикуващи терапевти отчитат следните резултати от клиентите си:

• 85% ефективност при болки в гърба при средно 4.3 сесии;
• 88% ефективност при болки във врата при средно 4.5 сесии;
• 83% ефективност при стрес, напрежение при средно 4 лечения;
• 83% ефективност в категория “други” след 5.8.

След лечението самите клиенти отчитат следните резултати:

• 85% ефективност при болки в гърба;
• 80% ефективност за стрес и напрежение;
• 80% ефективност при фибромиалгия;
• 95% ефективност за ТМС (темпоро-мандибуларна става);
• 80% ефективност при болка в бедрото;
• 75.6% за “други” състояния.

Психологическа ефективност

Ашли Притчард от факултета по Психофизиология на университета Swinburn, Мелбърн, Австралия показва, че Техниката Боуен редовно намаля субективните нива на безпокойство, както и засилва личните позитивни емоции, като намаля усещанията за напрежение, гняв, депресия, умора и объркване. Обективните измервания на намаление в променливостта на сърдечния ритъм и мускулното напрежение се свързват със субективните усещания за релаксация.

Ефективност върху автономната нервна система и сърцето

Като измерва промените в стойността и модела на променливостта на сърдечния ритъм преди и след лечение, проучване на д-р Уитакър показва, че Техниката Боуен въздейства директно върху автономната нервна система. (Това успокояване на автономната нервна система позволява на парасимпатиковата система да се отдаде повече на лечение.)

Фибромиалгия
В своето изследване д-р Уитакър показва положителния ефект на Техниката Боуен върху двадесет пациента с диагноза фибромиалгия. Измерване на промените в автономната нервна система чрез изследвания върху променливостта на сърдечния ритъм изцяло допълват клиничната оценка. Почти всички изпитват разнообразни степени на облекчаване, което трае от няколко дни до няколко седмици. Някои, които повтарят Терапията Боуен, постигат пълно клинично възстановяване.

Фибромиалгия
Отделно пилотно проучване е направено от практикуващ Боуен терапевт и учител Тим Уилкокс върху четирима участници (с възраст м/у 39-52 години), диагностицирани с фибромиалгия от преди 3 до 5 години. Всеки от тях е подложен на Боуен лечение, което трае пет седмици.
И при четиримата пациенти настъпва подобрение, което включва по-добър сън, улесняване на ходенето, спиране на световъртежите, намаляване на болката във врата, подобрен баланс и намелена умора.

Астма
Нике Ариф прави проучване през 2003-2004г., за да тества полезното действие на Боуен при лекуване на астма. Това проучване, проведено в едногодишен период, включва множество участници, които са имали астма от повече от 5 години, а повечето – от повече от 15 години. Резултатите са положителни. 83% от участниците съобщават намаление на астматичните пристъпи, а 75% съобщават, че разчитат на лекарствена терапия по-малко отколкото преди започването на лечението.

От 24 доброволци, завършили програмата, 22-ма съобщават, че вторични здравословни проблеми също са претърпели подобрение включително болки в гърба, врата и раменете; проблеми с коленете и ставите; главоболие и мигрена; сенна треска; синдром на раздразненото черво и храносмилане; кръвообръщение; безсъние; безпокойство, стрес, депресия и повишаване нивото на енергия.

Синдром на темпоро-мандибуларната става (ТМС)
Д-р Джон Бауман е извършил проект за проучване на приложението на Боуен върху нарушения в ТМС. Преди и след лечението се измерват и сравняват напрежението на масетера (главният мускул, с който се извършва дъвченето), захапката и субективни симптоми. Веднага след първото лечение една трета от пациентите усещат изключително облекчение на симптомите си. 20 от 22 пациента са показали значително подобрение в Bio Feedback оценката.

Кръвни показатели

Д-р Уитакър, използвайки тъмно поле, анализ на живи клетки чрез фазов и флуоресцентен микроскоп, показва, че кръвната картина и показатели се променят след лечение. Тези промени се съпътстват от съобщения от някои пациенти за грипоподобни симптоми поради детоксикация, която може да настъпи след процедура.

Замръзнало рамо
Изследването, публикувано във Великобритания от д-р Бърни Картър в Metropolitan University of Manchester, показва ефективни резултати при замръзнали рамена след 3 до 6 процедури, дори при пациенти с дългосрочни проблеми. Изследването включва 20 участници, диагностицирани със замръзнало рамо и лекувани с Техниката Боуен.

70% от участващите до края на лечението са възвърнали изцяло подвижността си, равна на незасегнатата страна. Останалите участници са показали значително подобрение в подвижността и функционирането. Някои все още съобщават за лека болка, но никой не съобщава за интензивна болка, която са изпитвали преди започване на Боуен процедури.

В края на изследването участниците съобщават за високо ниво на удовлетворение от терапията, обвързване да използват Боуен при бъдещи случаи на обостряне или за други състояния, както и намерение да препоръчат терапията на приятели и семейство.

Мигрени
Лондоският Боуен терапевт Нике Ариф завършва програмата за изследване на Техниката Боуен и мигрена, която изучава ефикасността при лечение на мигренни главоболия. 39-те доброволци с мигрена се състоят от 37 жени и 2 мъже. Тринадесет от тях са страдали от мигрена от 1 до 15 години; седемнадесет – от 16 до 30 години; а девет са имали мигрена повече от 30 години.

В крайна сметка 31 участника претърпяват положителен резултат, което представлява 79,5% от цялата група. В края на програмата 36 от 39-те са заявили, че ще препоръчат Боуен като лечение на приятел или колега.

Източник

Like this:

Like Зареждане…

Related