Сравниха Бойко Борисов с Путин

8
Добави коментар
tedy79
tedy79

Според много наблюдатели, дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, също ще бъде изкушена да въведе закони, които да й позволят да управлява възможно най-дълго. Някои говорят дори за „путинизация“ на българската политика, като ГЕРБ се превръща в местна „Единна Русия“. Но още не се е стигнало дотам. Това пише в коменттара си за френския „Монд“ Александър Леви със заглавие „Когато България вземе председателството на ЕС“, цитиран от БГНЕС. А поводът за сравнението е поетото временно председателство на ЕС от Унгария.

Някой ден, подобно на Унгария, и София ще заеме ротационното председателство на ЕС, уточнява Леви и търси отговор на въпроса: Как ли би изглеждал ЕС под ръководството на Бойко Борисов. Не се знае дали в този момент, исторически за страната, някога определяна като „16-а република на СССР“, българското управление ще бъде обект на толкова критики, колкото предизвиква консерваторът Виктор Орбан, обвинен в потискане на пресата, пише още Леви.

И засега всичко изглежда против унгарските консерватори и техните съмишленици от ГЕРБ, като се започне от самия премиер, който кара да се разтупват сърцата на българските домакини с неговите маниери на мачо и неподражаемия му хумор.

Ако България поеме днес председателството на ЕС, европейските технократи ще трябва бързо да се адаптират към някои нрави и обичаи. Бивш ръководител на пожарната и каратист с висока степен, Борисов не обича, например, вратовръзките. Те му „стягат на врата“.

В замяна на това, той има ясно предпочитание към нестандартни дрехи, сред които са анцузи, шапки и други спортни дрехи. Очевидно, чувствайки се неудобно в официален костюм, той пътува облечен в анцуг до Бразилия, за да присъства на встъпването в длъжност на Дилма Русеф. Разбира се, премиерът се преоблече преди да предаде съобщението от президента на ЕС Херман Ван Ромпой на новата бразилска президентка.

От това пътуване, Борисов се върна и с обещание за посещение на Дилма в България и снимка с Хилари Клинтън. „Държавният секретар на САЩ ни завижда, както всички тук, за привилегированите отношения, които ще имаме отсега нататък с Бразилия“, заяви той пред пресата.

На българските избиратели Борисов обясни и че българската делегация е взела пътнически полет, за да направи икономии. „Както когато отидохме в ООН в Ню Йорк, взехме градския транспорт“, заяви той, като разсмя отново своите сънародници.

Всъщност цялата 2010 г. мина под знака на смеха. „Като един безкраен виц“, гласеше неотдавнашното заглавие на едно списание. И българите се забавляваха немалко с изразите на Бойко Борисов, както и на някои от неговите министри. През февруари премиерът увери медиите, че в европейските институции много добре може да се мине и без чужд език. „Аз, например, се справям много добре. Важното е да имаш какво да кажеш“. На срещата на Европейската народна партия, посветена на икономическата криза, преводачката на Борисов изведнъж почервеня, като отказа да преведе казаното от него.

Но в неговата страна рядко го цензурират. Борисов е преследван от камери и микрофони, често дава интервюта, за да разкаже за детството си, преминало „с къси панталонки“ и в ритане на топка, хранене на кокошки, прасета, и като цяло, в бягане от училище. На цената на няколко запомнящи се натупвания от майка му, личност, която премиерът издига в истински култ.

Бивш главен секретар на полицията, а след това софийски кмет, Борисов има ясна визия за водената политика: „Не можеш да напълниш хладилника на хората, без да пратиш в затвора тези, които са го изпразвали“, заявява той, за да обясни своята борба срещу организираната престъпност и корупцията, истински бич за България.

Бандитите и измамниците трябва да се пазят, впрочем. „Попитах един ден господин Путин: ако това беше ти, щеше да ги пратиш в Сибир, нали? А ние се задоволихме да сезираме прокуратурата“.

Работата на премиера не е синекурна, даже напротив. На Борисов често се случва да се оплаква, с учудваща искреност, от новата си работа. „След като стигнах до този пост, разбрах веднага едно: приятелството не съществува, всичко е въпрос на пари“. Всичките му приятели са го напуснали, още в първите месеци от мандата му. “ Оттогава живея сам като куче в официалната си резиденция“, казва той.

През уикендите, когато не открива спортни игрища, нови пътища и детски градини, гледа футболни мачове по телевизията. Ах, този футбол… това със сигурност е предпочитаният спорт на Бойко Борисов. Но освен това има и тенис, и разбира се каратето, в което има черен колан. Във всички тези спортове, той мрази да губи, както и срещу политическите си противници. Които смята по-скоро за долнопробни: „Това е като да гледаш мач на „Тигрите“ от Бистрица срещу „Реал-Мадрид“.

Чакаме скоро българското председателство – поне можем да се посмеем малко. А след това… стига само да издържи, завършва статията в „Монд“.

Facebook

Twitter

Google+