Как да изберем подходящия AV ресивър

1
Добави коментар
kodbg
kodbg

Как да изберем подходящия AV ресивър

Независимо дали изграждате система за домашно кино или тръпката ви е стерео система, ще установите, че ресивърът е ключов елемент във всяка система. Ресивърът има широк спектър от задачи:
– Захранва тонколоните ви;
– Позволява ви да слушате радио станции;
– Превключва по удобен за вас начин аудио и видео компонентите свързани в системата ви;
– Позволява ви да настроите звуковата картина както според предпочитанията, така и според параметрите на помещението;
– Ресивърите за домашно кино декодират сигнали, които ви позволяват да се наслаждавате на филми, ТВ програми и игри с обемен звук;
– Съвременните ресивъри ви позволяват лесно да добавяте към вашата система източници на забавление като сателитни приемници , MP3 плеъри и музикални файлове, съхранени на USB памет или iPod плеър. Някои модели дори ви позволяват да използвате компютъра си за настройка и контрол, една много удобна функция. Казано по-просто, ресивърът е мозъка и мускулите за вашата система. Точно затова, особено важно е да изберете модел, който отговаря на всички ваши нужди.
 

Преди покупка на ресивър трябва да сте взели решение какъв тип ви е нужен – за домашно кино или стерео модел.

Ако, както повечето хора, искате да се насладите на съраунд звук, то ви е необходим ресивър за домашно кино. Но, за други помещения, в които не ви трябва съраунд звук (или няма място за всички говорители), стерео ресивъра е чудесен избор, особено за слушане на музика.
Какъв да е избора ако основната ви страст е музиката, а не филмите? Има убедителни основания да предпочетете отново ресивър за домашно кино. Той ви предлага цифрова обработка на сигнала, чрез която трансформирате стерео музиката в многоканален съраунд звук. Освен това, моделите за домашно кино предлагат удобството на цифровите входове и изходи и множество функции свързани с многоканалния звук.
Бърз преглед на съраунд звука. Ако не сте притежавали ресивър за домашно кино, големия избор от опции може да ви изглежда малко стресиращо. Не се притеснявайте, все пак този ресивър ще ви позволи да се наслаждавате на музика, филми, телевизионни програми и видео игри в обгръщащ звук като различните видове режими ви предлагат различен тип звучене. Заедно с декодиране на Dolby Digital и DTS саундтраци, които се срещат често в DVD и HDTV продукции, всички съвременни ресивъри за домашно кино предлагат най-малко пет канала за усилване, необходими за възпроизвеждане на 5.1-канален съраунд звук. Единицата в 5.1 канала се отнася до специалния изход за субуфер /говорител почти винаги със собствено захранване и следователно не се нуждае от усилване от ресивъра/.5.1-каналния съраунд е най-честата конфигурация за домашно кино. Има два основни формата, които доставят съраунд звук за 5.1-каналните системи:

Dolby Digital – Цифров формат, който благодарение на DVD бързо се утвърди като водещ съраунд формат. Днес, този формат е използван често и във видео игрите и HDTV програмите. Dolby Digital, строго погледнато е метод за кодиране на аудио информация по електронен път, но терминът често се използва за обозначаване на 5.1-канален звук в най-популярната си форма. За разлика от по-ранните форми на съраунд звук като Dolby ProLogic, Dolby Digital е с шест отделни канала, чрез които звукът може да се пресъздаде много прецизно, с подобряване на диалога и яснота на звуковата картина, добавящ пространство и реализъм. Получавате също така много по-дълбоки баси чрез специален канал за субуфер.
DTS – Както Dolby Digital, така и DTS е 5.1 канален цифров формат. DTS използва по-малко компресия от Dolby Digital, в резултат на което, възпроизвеждания звук е по-точен. Докато повечето аудио/видео ресивъри имат както Dolby Digital така и DTS декодери, малко DVD дискове и видео игри са кодирани с DTS, в сравнение с броя кодирани на Dolby Digital.

6.1-канален съраунд. Въпреки, че 5.1-каналния формат е все още най-популярен, 6.1-каналното аудио има по-добро бъдеще, защото ви предоставя още по-обгръщащ съраунд ефект. Нека разгледаме основните варианти:
DTS-ES използва съществуващата цифрова технология за постигане на многоканален звук както 5.1 каналната, но добавя един допълнинелен централен заден канал. Въпреки, че повечето филми са кодирани за Dolby Digital EX (виж по-долу), почти всички 6.1-канални ресивъри потдържат и DTS-ES.
THX Surround EX и и Dolby Digital EX са другите 6.1 аудио формати и са продукт на сътрудничеството на Dolby лаборатории и THX. По същество, те правят едно и също, като добавят заден съраунд канал за по-пълна 360 градусова звуковата картина.
Повечето DVD дискове са кодирани за 5.1 канала, но ако гледате такъв филм с 6.1-канален ресивер, то декодерите ще симулират 6-ия канал и ще изпратят адекватна информация в допълнителния заден център.В допълнение към HD картината се предлагат и HD формати на звука. Повечето Blu-Ray плеъри поддържат 7.1 аудио формати. Докато HD диск плеърите и ресивърите са в състояние да декодират тези нови формати на съраунд звук, важно е да се отбележи, че не всички дискове имат записана информация за 7.1 канала. Не забравяйте да проверите Blu-Ray диска, кoй аудио формат поддържа. Можете да свържете вашия плеър с ресивера чрез 7.1-аналогови аудио изходи или HDMI кабел.Lossless съраунд звук формати
Най-новите формати за звук с висока резолюция са Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio. Те предлагат до 7.1 дискретни канала чрез добавяне на два допълнителни задни канали към стандартните за Dolby Digital и DTS. Идеята на 7.1 Lossless съраунда е звуковата картина да се доближи максимално до оригинала, записан в студиото. Това означава подобряване на насочеността и по-голяма точност на ефектите, почти като на живо.

А сега, да се върнем към по-важните параметри за един ресивър.
За да направите своя избор, трябва да се съобрзите с няколко основни правила:

Мощност

Уверете се, че ресивърът, който сте харесали разполага с достатъчно мощност за да захрани тонколоните ви. Освен ватовете, чувствителността на тонколоните е още един от показателите, които ще ви помогнат да определите колко мощен ресивър ви е необходим. Колкото по-висока е чувствителноста на една тонколона, толкова по малка мощност ще ви е необходима да постигнете желаната сила на звука.
Таблицата по-долу показва, че разлика от 3dB в чувствителността, може да направи двойна разликата в необходимата мощност на усилвателя за постигане на едно и също звуково налягане:

ГоворителЧувствителностНеобходима мощност
Говорител A85 dB100 watts
Говорител B88 dB50 watts
Говорител C91 dB25 watts

Ако тонколоните са с ниска чувствителност, ще ви трябва по-мощен ресивър. Също така, колкото по-голямо е помещението, толкова по-мощен ресивър ще ви е необходим, за да достигнете необходимата максимална сила на звука. Дори всички други показатели да са равни, ресивърът с повече мощност ще доведе до по-динамичен, детайлен звук, дори и при ниски и средни нива на усилване. Когато сравнявате няколко ресивера по показателя им мощност, трябва да имате предвид, че различните производители декларират различни видове мощност. Някои от тях дават мощността върху целия честотен диапазон, който възприема човешкото ухо – от 20Hz до 20 000 Hz. Това е по-надежден индикатор за качеството на усилвателя, отколкото мощността дадена в по-малък честотен диапазон, например 1 KHz – това е DIN мощност.
Друго парче от този пъзел заслужаващо внимание е общото хармонично изкривяване (THD), което показва колко точно изкривявания /некоректен сигнал/ наслагва ресивърът върху полезния сигнал /музиката/. THD показателя на ресивърите е почти винаги под 1%. Така на пръв поглед може да изглежда, че разликите в два ресивера са почти неразличими, но дори и малките отклонения могат да бъдат от съществено значение.
Например THD при приемниците във висок клас са обикновено под 0,1%.
Динамичните пикове, които правят филмовия саундтрак и музиката толкова вълнуващи, изискват от захранващите елементи интензивна и краткосрочна доставка на голямо количество енергия. Голяма част от специалните ефекти, като например експлозии или по-силни пасажи от музикално произведение ще звучат плоско от липсата на достатъчно енергия в точния момент. Какво значи това? Погледнете параметъра на входящата мощност в ресивера, размера на трансформатора и филтровите кондензатори. Колкото повече – толкова по-добре. Мощното захранване на един ресивер е по-добре подготвено да се справи с драматичното покачване на звука, с временните пикове на саундтрака в сравнение с ресивър с подобни характеристики като ватове, но с по-маломощни захранващи компоненти.

Входове и изходи

В тънкостите на изграждането на система за домашно кино друг важен фактор при избора на ресивър е многообразието и броя на входове и изходи.
Уверете се, че ще получите модел с достатъчно входове за да свържете всички аудио и видео компоненти, като за предпочитане е да ви останат свободни за бъдещо използване.
Цифров аудио изход? Добър вариант за запис. Всички ресивъри за домашно кино разполагат с цифрови аудио входове, но не всички от тях предлагат различни цифрови аудио изходи. Цифровите аудио изходи дават възможност за пряка цифрова връзка между източника на сигнал и записващото устройство при максимална вярност на записа. Ако не разполагате с цифров аудио изход, то аудио сигнала ще мине през няколко етапа на цифрово-аналогов и аналогово-цифрово преобразуване, което ще намали качеството на записа.

Превключване между видео компоненти

Видео компонентите като DVD или Blu-Ray плеър, телевизор, лаптоп или видео игрите предлагат няколко възможности за свързване.
Различните видео връзки осигуряват и различна точност и бързина при преноса на сигнал. Когато добавяте аудио или видео компонент, опитайте се да използвате най-високия стандарт за връзка, за да получите най-доброто качество на картината и звука. Като пример може да се посочи градацията (1- най-некачествено, 5-най-качествено) за свързване на видео компоненти посредством следните стандартни кабели: 1- композитен, 2 – SVHS, 3- RGB, 4- компонентен и 5 – HDMI.
Това означава, че ако един DVD плейър предлага композитен, RGB и HDMI изходи, най добрият възможен вариант е да се използва HDMI кабел.

Видео конвертиране – upscaling

По-добро качество с една връзка. Ресивърите с видео конвертиране предлагат удобство и гъвкавост при работа с различни източници. Какво е видео конвертиране? Това е способността на ресивъра да приеме от компонентите в системата различни входящи видео стандарти и да изпрати само един, най-качествен и с най-висока резолюция сигнал към вашия телевизор. Това ще позволи на всички не-HD източници да изглеждат по-добре на вашият HD телевизор. Все пак, има ограничения – не очаквайте вашите VHS касети да изглеждат като с HD резолюция….Най-съвременните ресивъри предлагат цифрови развлечения, които излизат извън рамките на традиционните аудио и видео системи. Те ви позволяват да търсите интернет базирани радио станции, чрез мрежова връзка да слушате музика от отдалечени в дома ви източници. При някои модели имате дори достъп до музика, съхранявана в персоналния ви компютър.
Високият клас ресивъри са оборудвани с обучаемо дистанционно управление. Това означава, че можете да управлявате основните команди на всички устройства /независимо от марката им/ и отпада досадното използване на многобройни дистанционни управления. Посредством програмируеми макроси, само с натискане на един бутон, дистанционното изпълнява поредица от команди.

Ако имате допълнителни въпроси или искате да споделите впечатленията си от вашата техника, заповядайте в темата във форума ни – AV ресивъри / FAQ – избор, обсъждане, мнения
януари 2011г
Материалът е подготвен от hristoslav2 и редактиран от КрИс
SetCombG.com Форуми
Ще сме ви благодарни, ако се позовавате на източника, ако използвате текст от тази статия.