Майк Стилки и неговото изкуство

81
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Представяме ви книжните инсталации на Mike Stilkey. Винаги са го привличали книгите, но не в традиционния смисъл. Майк предпочита рисуването пред четенето. Дълго време като основа за рисунките си той използва страниците на стари книги, както и всякакви винтидж материали – плакати, картички, пликове….докато не стигнал до извода, че на кориците на книги се рисува по-удобно.

Така се появяват „Книгите – скулптури“, както самия той ги нарича. За да се получи този „скулптурен“ ефект, Майк използва комбинация от мастило, цветни моливи, бои и лакове. Резултатът са странни меланхолични същества, сякаш излезли от приказките – смес от поезия, остроумие и мистерия. Работите му са препратка към немския експресионизъм от ваймарския период, а стилът му, според някои, напомня този на Edward Gorey и Egon Schiele.
Майк е от е от Лос Анджелис. Въпреки, че първоначално творбите му не намират отклик в арт средите, сега той непрекъснато е канен в много престижни галерии. Последните му изложби са в Kinsey/DesForges (Culver City, Калифорния), David B. Smith Gallery в Денвър, Gilman Contemporary Gallery, Rice University Gallery в Хюстън.