Една година от опустошителното земетресение в Хаити

3
Добави коментар
lavender
lavender

Възстановяването едва е започнало, въпреки милиардите долари обещана помощ. Затова пък малкият и известен с корупцията си елит се облагодетелства повече от всякога.

Днес Хаити отбелязва една година от опустошителното земетресение, което на 12 януари 2010 г. разруши голяма част от столицата Порт-о-Пренс. Около 250 000 души загинаха, а над 1 милион останаха без дом. Надеждите, че от руините ще се възкреси една по-добра държава обаче отстъпиха на огорчението и отчаянието, пише „Ройтерс” по повод годишнината.

Възстановяването едва е започнало, въпреки милиардите долари обещана помощ. Затова пък малкият и известен с корупцията си елит се облагодетелства повече от всякога. Към всичките нещастия се добави и националната епидемия от холера, която също взе своите жертви.

Още преди земетресението Хаити беше най-бедната държава в западното полукълбо. След бедствието международната общност обеща да построи страната наново и по-добра, но тези обещания на повечето хаитяни вече им изглеждат празни.

Стотици хиляди продължават да живеят в палаткови лагери, където лесно падат жертва на холерата. А тя вече е отнела живота на 3 750 души от октомври. За нестабилността в карибската държава допринася и политическият застой след оспорваните президентски избори на 28 ноември.

„Все още сме в мизерия. Надявам се тази година да ни донесе сериозна промяна, защото 2010 г. беше ад за нас”, споделя 39-годишната Хиасинт Бенита, която живее в барака от ламарина и дърво, където има само едно легло за нея и четирите й деца.

Днес в Хаити е и ден на национален траур. Банките, училищата и правителствените служби ще бъдат затворени, а папският пратеник в страната ще отслужи мемориална служба в разрушената от земетресението Национална катедрала в центъра на Хаити. На службата ще присъстват бившият американски президент Бил Клинтън, който е специалният пратеник на ООН за Хаити, и редица официални гости. При пристигането си в карибската държава Клинтън заяви, че няма по-разочарован от него от бавното възстановяване на страната и че е трябвало да направят повече.

 

 

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели